influencemag.gr

Άγνωστες πτυχές της ζωής του Αντουάν Ντε Σαίντ-Εξυπερύ και του βιβλίου ο μικρός πρίγκηπας.

Δε βλέπεις σωστά, παρά μόνο με την καρδιά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια…

Είναι αδιαμφησβήτητα η πιο διάσημη και χαρακτηριστική ατάκα από την αριστουργηματική νουβέλα «Little Prince» του Antoine de Saint-Exupéry. Γνώριζες, ωστόσο, ότι οι συγκεκριμένες φράσεις αναθεωρήθηκαν και αναδιατυπώθηκαν 15 φορές από τον συγγραφέα τους, έως ότου καταλήξουν στην τελική τους μορφή;   

79 χρόνια από τη δημοσίευσή του, ο Μικρός Πρίγκηπας παραμένει ένα κλασικό έργο, μεταφέροντας το ισχυρό μήνυμα της αγάπης, της φιλίας και της πραγματικής ουσίας της ζωής. Στην αρχή της κυκλοφορίας του, οι περισσότεροι κριτικοί δυσκολεύτηκαν να αποφασίσουν εάν επρόκειτο για μία παιδική ιστορία ή ένα παραμύθι για ενήλικες. H συγγραφέας της Mary Poppins, Pamela Travers, έγραψε στη New York Herald Tribune ότι το βιβλίο αυτό θα «αντανακλούσε στα παιδιά μια πλάγια λάμψη και θα τα άγγιζε σε κάποιο μέρος που δεν είναι το μυαλό…» 

Ο Antoine de Saint-Exupéry γεννήθηκε στις 29 Ιουνίου 1900 στη Λυών της Γαλλίας. Ήταν ένα εφευρετικό παιδί που συχνά έκανε πειράματα στη μπανιέρα, προσάρμοζε φτερά στο ποδήλατό του, θέλοντας να το κάνει να πετάξει, και έγραφε ποίηση! Κάποια από τα παρατσούκλια του Antoine -μεταξύ φίλων- ήταν «Saint-Ex» και «Toni», ενώ φαίνεται να ήταν αρκετά ψηλός για την ηλικία του. Σε ηλικία μόλις 12 ετών πραγματοποίησε την πρώτη του πτήση! Όταν ήταν νέος, ο Exupéry επηρεάστηκε βαθιά από δύο θανάτους: αυτόν του πατέρα του Jean, το 1904 και εκείνον του μικρότερου αδελφού του Francois, με τον οποίο ήταν πολύ δεμένοι, το 1917. Σε μια συνέντευξή του το 1941 στο Harper’s Bazaar, ο Saint-Exupéry αποκάλυψε ότι το πρώτο βιβλίο που αγάπησε ήταν μια συλλογή από παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!  

Αφότου απέτυχε στις εξετάσεις για το Ναυτικό και εγκατέλειψε τη Σχολή Αρχιτεκτονικής, ο Saint-Exupéry έβαλε πείσμα να πραγματοποιήσει το όνειρό του να γίνει πιλότος. Τελικά, έπιασε δουλειά στη γαλλική αεροπορική εταιρεία «Aéropostale», μεταφέροντας ταχυδρομικά μηνύματα στη Βόρεια Αφρική και τη Νότια Αμερική. Ενώ βρισκόταν στη Δυτική Σαχάρα και αναπολούσε το σπίτι του, έγραψε: «Ποτέ δεν αγάπησα το σπίτι μου περισσότερο από όταν ζούσα στην έρημο». Τα αεροπλάνα της συγκεκριμένης εταιρείας δεν ήταν καθόλου ασφαλή και συντρίβονταν συνεχώς, με αποτέλεσμα οι πιλότοι τους να είναι πολύ δεμένοι μεταξύ τους, καθώς συχνά χρειαζόταν να διασώζουν ο ένας τον άλλον! Ο Εξυπερύ δε φαίνεται να ήταν ένας ιδιαίτερα συγκεντρωμένος πιλότος, καθώς οι συνάδελφοί του έβρισκαν τσαλακωμένα χαρτιά στο πιλοτήριο και υπήρξαν φορές που ο ίδιος αρνούνταν να προσγειώσει το αεροπλάνο του μέχρι να τελειώσει το μυθιστόρημα που διάβαζε! 

Το πρώτο του διήγημα, με τίτλο «L’Aviateur», δημοσιεύθηκε την 1η Απριλίου του 1926. Το πιο πρωτοποριακό του βιβλίο, ωστόσο, φαίνεται πως ήταν το «Night Flight» το 1931, ένα μυθιστόρημα για τις οδυνηρές περιπέτειες των γενναίων πιλότων, που έγινε μπεστ σέλερ, κέρδισε το βραβείο Femina, έγινε ταινία με πρωταγωνιστή τον Κλαρκ Γκέιμπλ και τον έκανε διάσημο. Την ίδια χρονιά, ο Saint-Exupéry γνώρισε και παντρεύτηκε μια χαρισματική, φλογερή χήρα από το Ελ Σαλβαδόρ, που ονομαζόταν Consuelo Carrillo. Το 1939, κυκλοφόρησαν τα απομνημονεύματά του με τίτλο «Wind, Sand and Stars», τα οποία περιλάμβαναν μια συλλογή από άρθρα σε εφημερίδες για τα ηρωικά του κατορθώματα στον αέρα. Το βιβλίο κέρδισε το «Grand Prix du Roman» και το «Εθνικό Βραβείο Βιβλίου» των ΗΠΑ. Στα δικά της απομνημονεύματα, η Consuelo αποκαλύπτει ότι ο Exupéry της έκανε πρόταση γάμου το ίδιο βράδυ που γνωρίστηκαν στο Μπουένος Άιρες. Εκείνη έφυγε στη Γαλλία ως απάντηση κι εκείνος ακολούθησε, φέρνοντας ως δώρο ένα πούμα! 

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Saint-Exupéry άρχισε να πραγματοποιεί «σχεδόν αυτοκτονικές» αναγνωριστικές πτήσεις, μέχρι και την πτώση της Γαλλίας. Έπειτα, μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με την πρόθεση να φύγει μετά από μερικές εβδομάδες, αλλά κατέληξε να μείνει για πάνω από δύο χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, υπέστη μεγάλη κατάθλιψη και λαχταρούσε να συνδράμει ξανά στην πολεμική προσπάθεια, λέγοντας: «Νιώθω σαν να παρακολουθώ τον πόλεμο από μια θέση στο θέατρο». Το 1942, η Κονσουέλο νοίκιασε μια έπαυλη με το όνομα «Bevin House» στο Λονγκ Άιλαντ για να φτιάξει τη διάθεση του συζύγου της. Σε αυτό το σπίτι γράφτηκαν πολλά από τα κείμενα του Μικρού Πρίγκιπα! 

Οι φίλοι του θυμούνται ότι ο Saint-Exupéry τους καλούσε στη μέση της νύχτας και τους διάβαζε προσχέδια από τα έργα του! Ο ίδιος δεν απέκτησε παιδιά, αλλά οι ιστορίες του παραμένουν ζωντανές μέσα από τα ανίψια του, που -τώρα στα 90 τους- θυμούνται ακόμη τις διηγήσεις του θείου τους για τις συναντήσεις του στην έρημο με έναν μικρό πρίγκιπα. Σύμφωνα με τον ανιψιό του, Francois d’Agay: «Ολόκληρο το βιβλίο είναι χτισμένο πάνω σε ένα όραμα αυτού του μικρού πρίγκιπα, ο οποίος θέτει φιλοσοφικές ερωτήσεις που σπάνια κάνουν τα παιδιά σε αυτή την ηλικία: «Από πού είναι; Πού πηγαίνει;». Υπάρχουν πολλές προφανείς πηγές έμπνευσης από την ίδια τη ζωή του Saint-Exupéry στον Μικρό Πρίγκιπα, όπως η συντριβή του στην έρημο της Λιβύης τον Δεκέμβριο του 1935, αλλά και η θυελλώδης σχέση του με τη γυναίκα του, που αντικατοπτρίζεται σε εκείνη του μικρού πρίγκιπα με το τριαντάφυλλο. 

Στο ομώνυμο βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας κάνει έξι στάσεις πριν φτάσει στη γη, συναντώντας: έναν μεθυσμένο, έναν εγωμανή βασιλιά, έναν πολύ ματαιόδοξο άνθρωπο, έναν πολυάσχολο επιχειρηματία, έναν άθλιο φανοστάτη και έναν γεωγράφο. Σύμφωνα με τα πρωτότυπα χειρόγραφα, ο Saint-Exupéry φαίνεται να έγραψε και τελικά να έκοψε μία ακόμα σκηνή, στην οποία ο Μικρός Πρίγκιπας συναντά έναν άνδρα που αγωνίζεται να ολοκληρώσει ένα σταυρόλεξο! 

Ο Saint-Exupéry εικονογράφησε ο ίδιος το βιβλίο του και είχε πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις από τον εκδότη του. «Εγώ θα αποφασίσω για: α) το πού ακριβώς θα μπουν τα σχέδια, β) τις σχετικές τους διαστάσεις, γ) αν πρέπει να είναι έγχρωμα ή όχι και δ) πώς πρέπει να διαβάζονται οι λεζάντες». 

Λέγεται πως σχεδίαζε την ίδια αυτή μικρή φιγούρα ξανά και ξανά, σε αποδείξεις, τραπεζομάντιλα και διάφορα κομμάτια χαρτιού, από τότε που ήταν 20 χρονών! Όταν τον ρώτησαν από πού προέρχεται αυτός ο μικρός χαρακτήρας, ο Saint-Exupéry είπε: «Μια μέρα, κοίταξα ένα λευκό φύλλο χαρτιού και τότε μια φιγούρα με κοίταξε πίσω και είπε: «Είμαι ο μικρός πρίγκιπας»! Δύο γνωστές λογοτεχνικές επιρροές στη συγγραφή του Μικρού Πρίγκιπα αποτελούν τα έργα «The Lamplighter» της Maria Cummins και «The Country of Thirty-Six Thousand Wishes» του André Maurois.  

Πριν φύγει από τις ΗΠΑ για να ξανασυμμετάσχει στον πόλεμο, ο Saint-Exupéry επισκέφτηκε τη φίλη του και Αμερικανίδα δημοσιογράφο Silvia Hamilton Reinhardt. Δίνοντάς της το χειρόγραφο του Μικρού Πρίγκιπα, είπε: «Μακάρι να είχα κάτι υπέροχο για να με θυμάσαι, αλλά αυτό είναι το μόνο που έχω». Κάποιοι πιστεύουν ότι η Ράινχαρντ ενέπνευσε τον χαρακτήρα της σοφής αλεπούς στο βιβλίο!  

Στις 31 Ιουλίου 1944, ο Saint-Exupéry αναχώρησε από το νησί της Κορσικής για τη 10η αναγνωριστική αποστολή του και δεν επέστρεψε ποτέ… Το μυστήριο του θανάτου του -είτε καταρρίφθηκε το αεροπλάνο του, είτε υπέστη μηχανική βλάβη, είτε πρόκειται για αυτοκτονία- συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Τον Σεπτέμβριο του 1998, ένα βραχιολάκι που έφερε το όνομα του Saint-Exupéry και τη διεύθυνση του εκδότη του στη Νέα Υόρκη ανακαλύφθηκε στη Μεσόγειο από έναν ψαρά, ονόματι Jean-Claude Bianco. Τα συντρίμμια του Lockheed P-38 Lightning του Saint-Exupéry εντοπίστηκαν αργότερα, αλλά το σώμα του δεν βρέθηκε ποτέ! 

Όταν το βιβλίο του Μικρού Πρίγκιπα εκδόθηκε στη Γαλλία το 1946, γνώρισε άμεση επιτυχία και αργότερα έγινε διάσημο σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο Saint-Exupéry υπέγραψε τα πρώτα 785 τυπωμένα αντίτυπα, ενώ το 2013, ένα υπογεγραμμένο αντίγραφο πρώτης έκδοσης αποτιμήθηκε από 25.000 $ έως 35.000 $! Στην Κομμουνιστική Ουγγαρία το βιβλίο απαγορεύτηκε επίσημα το 1957. Όπως δήλωσαν οι αξιωματούχοι: «Ας προστατέψουμε τα παιδιά μας από το δηλητήριο τέτοιων παραμυθιών, όπως η παράλογη και νοσηρή νοσταλγία του Μικρού Πρίγκιπα, που λαχταρά τόσο ανόητα τον θάνατο». Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του Μικρού Πρίγκιπα πραγματοποιήθηκε από τον Λιθουανό σκηνοθέτη Arünas Zebrünas το 1967. Ακολούθησαν αρκετές κινηματογραφικές προσαρμογές, με πιο πρόσφατο ένα νέο ντοκιμαντέρ με τίτλο «Invisible Essence: The Little Prince», που εξερευνά την παγκόσμια κληρονομιά του Saint-Exupéry και συστήνει στον κόσμο ένα τυφλό επτάχρονο αγόρι με το όνομα Sahil, το οποίο διαβάζει το βιβλίο για πρώτη φορά. Ο Μικρός Πρίγκιπας έγινε επίσης τηλεοπτική εκπομπή, μιούζικαλ, όπερα, μπαλέτο και θεματικό πάρκο! 

Μετά τον θάνατό του, η μητέρα του, με την οποία ήταν πολύ δεμένος, δημοσίευσε ένα βιβλίο με ποιήματα προς τιμήν του, ενώ το αεροδρόμιο της Λυών έχει λάβει τιμητικά το όνομα «Αéroport Lyon-Saint Exupéry». Ο Μικρός Πρίγκιπας εκτιμάται ότι έχει πουλήσει 200 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως!  Το αριστουργηματικό αυτό βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 250 γλώσσες (ανάμεσά τους και επτά διαφορετικές μεταφράσεις στα αγγλικά), καθιστώντας το ένα από τα πιο ευρέως μεταφρασμένα και πολυδιαβασμένα κείμενα σε ολόκληρο τον κόσμο! Το παραμύθι του Μικρού Πρίγκηπα είναι αφιερωμένο στον συγγραφέα, μέντορα και στενό φίλο του Εξυπερύ, τον Leon Werth. O ίδιος ο συγγραφέας αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του: «Ζητώ συγγνώμη από τα παιδιά που αφιερώνω το βιβλίο αυτό σε έναν μεγάλο. Έχω μια σοβαρή δικαιολογία: αυτός ο άνθρωπος είναι ο καλύτερος φίλος που έχω στον κόσμο. Έχω κι άλλη δικαιολογία: ο άνθρωπος αυτός μπορεί και τα καταλαβαίνει όλα, ακόμα και τα βιβλία για παιδιά. Υπάρχει και τρίτος λόγος: ο μεγάλος αυτός μένει στη Γαλλία, όπου πεινάει και κρυώνει. Έχει μεγάλη ανάγκη παρηγοριάς. Αν όλοι αυτοί οι λόγοι δε φτάνουν, θ’ αφιερώσω αυτό το βιβλίο στο παιδί που ήταν κάποτε ο μεγάλος αυτός. Όλοι οι μεγάλοι ήταν πρώτα παιδιά (μα λίγοι από αυτούς το θυμούνται). Διορθώνω λοιπόν την αφιέρωσή μου:  

ΣΤΟΝ LEON WERTH, όταν ήταν μικρό παιδί… 

 Και ξαναγύρισε στην αλεπού: Αντίο, της είπε. Αντίο, είπε η αλεπού. Και να το μυστικό μου. Είναι πολύ απλό: Δε βλέπεις σωστά, παρά μονάχα με την καρδιά. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια. Την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια, επανέλαβε ο μικρός πρίγκιπας για να το θυμάται…

Share:

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CONNECT WITH US

Δια χειρός Zgur. "Resist to Exist".

EVENTS WORKSHOPS