Απαγορευμένες ταινίες 1910 – 1950
Για ολόκληρη σχεδόν την ιστορία της κινηματογραφικής παραγωγής, θρυλικές ταινίες έχουν απαγορευτεί ανα καιρούς, από οργανώσεις λογοκρισίας ή κριτικούς ταινιών για πολιτικούς, ηθικούς λόγους ή για αμφιλεγόμενο περιεχόμενο, όπως η ομοφυλοφιλία και η σεξουαλική απελευθέρωση. Τα πρότυπα λογοκρισίας ποικίλλουν ευρέως ανά χώρα και μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την πάροδο του χρόνου λόγω πολιτικής ή ηθικής αλλαγής. Ακολουθούν χρονολογικά οι απαγορευμένες ταινίες απο το 1910 έως το 1950, πολλές από τις οποίες σήμερα, θεωρούνται ριζοσπαστικές και ανεκτίμητες.
The Johnson- Jeffries Fight (1910)
Σε παραγωγή του John Stuart Blackton, η ταινία απεικονίζει το Πρωτάθλημα Βαρέων Βαρών που έλαβε χώρα στο Reno, στις 4 Ιουλίου 1910. Ο αγώνας ήρθε σε μια περίοδο αυξημένου ρατσισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το λιντσάρισμα Αφροαμερικανών ήταν συνηθισμένο το 1910, με 67 επιθέσεις εναντίων Αφροαμερικανών να έχουν σημειώθει εκείνη τη χρονιά. Πολλοί λευκοί απογοητεύτηκαν από το αποτέλεσμα του αγώνα και εξοργίστηκαν από τους Αφροαμερικανούς που πανηγύριζαν τη νίκη του Τζόνσον, έτσι άρχισαν να τους επιτίθενται. Μέσα σε 2 ημέρες, 10 άνθρωποι είχαν σκοτωθεί σε έξι διαφορετικές πολιτείες. Πρωταγωνιστούν: Jack Johnson, James J. Jeffries.
Απαγορεύτηκε στη νότια Αφρική επειδή στο βίντεο φαίνεται ο μαύρος μποξέρ Jack Johnson να νικά τον λευκό μποξέρ James J. Jeffries, ο οποίος είχε ήδη εμπνεύσει φυλετικές ταραχές στον Αμερικανικό Νότο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/QDavUEM6Nfg
Golfo (1914)
Σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μπαχατώρη, αποτελεί την πρώτη ελληνική ταινία μεγάλου μήκους. Βασίστηκε στο δημοφιλές ελληνικό βουκολικό έργο του Σπυρίδωνα Περεσιάδη. Η Γκόλφω είναι μια εύστοχη δραματοποίηση ενός παλαιού θρύλου της περιοχής του Χελμού, όπου και τοποθετείται η σκηνή του δράματος. Πρωταγωνιστούν: Ολυμπία Δαμάσκου, Βιρτζίνια Ντιαμαντί, Ahilleas Madras, Θάνος Ζάχος, Th. Pesos, Θεόδωρος Λίτος, Γεώργιος Πλούτης.
Η «Γκόλφω» είναι η πρώτη γνωστή (μεγάλου μήκους) βουβή ταινία του ελληνικού κινηματογράφου. Απαγορεύτηκε στην Ελλάδα για τα «φιλοβασιλικά» της αισθήματα.
ΑΠOΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/8Vx8RPCJS3M
The Birth of a Nation (1915)
Βωβή ταινία σε σκηνοθεσία και παραγωγή D. W. Griffith. Η ταινία αναφέρεται στα γεγονότα που προκάλεσαν τον αμερικανικό εμφύλιο, τη δολοφονία του Αβραάμ Λίνκολν και τη δημιουργία της Ku Klux Klan. Πρωταγωνιστούν: Lillian Gish, Mae Marsh, Henry B. Walthall, Miriam Cooper, Ralph Lewis, George Siegmann, Walter Long. Μουσική επιμέλεια: Joseph Carl Breil.
Απαγορεύτηκε σε αρκετές αμερικανικές πόλεις, όπως: Chicago, Las Vegas, Denver, Pittsburgh, St. Louis και στις πολιτείες Ohio, Kansas και West Virginia για το ρατσιστικό της περιεχόμενο και την προώθηση της Ku Klux Klan, καθώς και δεκάδες άλλες δικαιοδοσίες. Η προβολή της «ελευθερώθηκε» το 1916 στην πολιτεία του Κάνσας.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/rEYnjiljqyc
Birth Control (1917)
Σε σκηνοθεσία και παραγωγή της Margaret Sanger, γνωστή και ως «The New World», είναι μια αμερικανική ταινία ντοκιμαντέρ. Το 1917, η Sanger πήγε στη φυλακή επειδή διένειμε μια πρώιμη αυτοσχέδια έκδοση του διαφράγματος. Η καταδίκη της, όταν ασκήθηκε έφεση, κέρδισε τους νόμου της Νέας Υόρκης που επέτρεπε στους γιατρούς, να συνταγογραφούν αντισύλληψη για ιατρικούς σκοπούς. Κάτω από αυτούς τους περιορισμούς, έχτισε το σύγχρονο κίνημα οικογενειακού προγραμματισμού. Με τη νίκη για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών που επιτεύχθηκε τελικά το 1920, βρήκε νέους υποστηρικτές μεταξύ των οπαδών της, πολλές από αυτές γυναίκες από τη μεσαία και ανώτερη τάξη. Ο έλεγχος των γεννήσεων, υποστήριξε, θα απελευθέρωσε τις γυναίκες στην κρεβατοκάμαρα, στο σπίτι και στην ευρύτερη κοινότητα. Πρωταγωνιστεί η Margaret Sangerνα.
Η απαγόρευση της ταινίας έγινε δεκτή από το Εφετείο της Νέας Υόρκης με την αιτιολογία ότι ένα ντοκιμαντέρ για τον οικογενειακό προγραμματισμό μπορεί να λογοκρίνεται «προς το συμφέρον της ηθικής, της ευπρέπειας και της δημόσιας ασφάλειας και ευημερίας».
MARGARET’S SANGER INTERVIEW: https://youtu.be/HsrOPDdbTzM
Anders als die Andern (Different from the Others), (1920)
Μια ταινία σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Richard Oswald. Είναι μια γερμανική ταινία παραγωγής της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Η ιστορία γράφτηκε από κοινού από τον Richard Oswald και τον Magnus Hirschfeld, οι οποίοι είχαν επίσης ένα μικρό μέρος στην ταινία και εν μέρει χρηματοδότησε την παραγωγή μέσω του Ινστιτούτου του Institute of Sexology. Η ταινία προοριζόταν ως πολεμική ενάντια στους τότε ισχύοντες νόμους σύμφωνα με την Παράγραφο 175 της Γερμανίας, που έκανε την ομοφυλοφιλία ποινικό αδίκημα. Πιστεύεται ότι είναι η πρώτη ταινία υπέρ των ομοφυλόφιλων στον κόσμο. Πρωταγωνιστούν: Conrad Veidt, Fritz Schulz, Reinhold Schünzel, Anita Berber, Magnus Hirschfeld, Karl Giese.
Απαγορεύτηκε λόγω ομοφυλοφιλικού περιεχομένου. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1920, περιορίστηκε για προβολή μόνο σε γιατρούς και ιατρικούς ερευνητές. Αφού ο Χίτλερ ήρθε στην εξουσία το 1933, απαγορεύτηκε ξανά και καταστράφηκε κυρίως από τους Ναζί. Η ταινία αργότερα ανακατασκευάστηκε εν μέρει.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/24FtnI9wrJo
Battleship Potemkin (1925)
Μία ταινία σε σκηνοθεσία του Sergei Eisenstein και σενάριο των Nina Agadzhanova και Sergei Eisenstein. Η ταινία εξιστορεί το πραγματικό γεγονός της ανταρσίας του πληρώματος του ομώνυμου πλοίου και αναπαράγει το χρονικό των τεσσάρων πρώτων ημερών της ανταρσίας που σημειώθηκε στο πλαίσιο της Ρωσικής επανάστασης του 1905. Πρωταγωνιστούν: Aleksandr Antonov, Vladimir Barksy, Grigori Aleksandrov. Μουσική: Edmund Meisel (original 1925 score), Nikolai Kryukov (1950 score), Chris Jarrett (1985 soundtrack), Eric Allaman (1986 soundtrack), Neil Tennant and Chris Lowe (2005 score), Michael Nyman (2011 soundtrack), Edison Studio (2017 soundtrack)
Απαγορεύτηκε στη Γαλλία και τη Φιλανδία με τον φόβο ότι μπορεί να υποκινήσει μια κομμουνιστική επανάσταση. Υπό τον φόβο υποκίνησης κομμουνιστικής επανάστασης απαγορεύτηκε επίσης και στην Ισπανία, ενώ αυτή βρισκόταν υπό το καθεστώς του Φρανσίσκο Φράνκο.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/2986SLGCgeE
The Barnyard Battle (1929)
Σε σκηνοθεσία Ub Iwerks και παραγωγή Walt Disney. Μια ταινία κινουμένων σχεδίων -μικρού μήκους- του Μίκυ Μάους, που κυκλοφόρησε την 1η Ιουνίου του 1929. Όπως υπονοεί ο τίτλος, παρουσιάζει μια μάχη μεταξύ ενός στρατού εισβολής γατών και ενός στρατού ποντικών που προσπαθούν να υπερασπιστούν τα σπίτια τους. Μουσική επιμέλεια: Carl Stalling.
Απαγορεύτηκε στη Γερμανία, αρχικά επειδή οι γάτες φορούν κράνη που μοιάζουν με γερμανικά pickelhaube. Σήμερα, η απαγόρευση δεν ισχύει πλέον.
ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ: https://youtu.be/isHDIoSSl-s
The Skeleton Dance (1930)
Κινούμενα σχέδια μικρού μήκους για ενήλικες από τη συλλογή Silly Symphony, σε παραγωγή και σκηνοθεσία των Walt Disney και Ub Iwerks. Τέσσερις ανθρώπινοι σκελετοί χορεύουν και παίζουν μουσική γύρω από ένα τρομακτικό νεκροταφείο, ένα σύγχρονο κινηματογραφικό παράδειγμα μεσαιωνικών ευρωπαϊκών εικόνων. Μουσική επιμέλεια: Carl W. Stalling Edvard Grieg («March of the Trolls», Lyric Suite).
Απαγορεύτηκε στη Δανία το 1930 επειδή θεωρήθηκε ως μια «πολύ μακάβρια» ταινία. Σήμερα, η απαγόρευση δεν ισχύει.
ΚΙΝΟΥΜΕΝΑ ΣΧΈΔΙΑ: https://youtu.be/vOGhAV-84iI
L’Age d’Or (1930)
Είναι μια γαλλική σουρεαλιστική σατιρική κωμωδία του 1930, σε σκηνοθεσία του Luis Buñuel. Η ταινία πραγματεύεται ζητήματα, όπως: η παραφροσύνη της σύγχρονης ζωής, η υποκρισία των σεξουαλικών συνθηκών της αστικής κοινωνίας και το σύστημα αξιών της Καθολικής Εκκλησίας. Πρωταγωνιστούν: Gaston Modot, Lya Lys, Caridad de Laberdesque, Lionel Salem, Max Ernst, Germaine Noizet, Josep Llorens Artigas, Duchange, Ibanez. Μουσική: Luis Buñuel, Georges van Parys
Απαγορεύτηκε στο Παρίσι από τον νομάρχη της αστυνομίας «στο όνομα της δημόσιας τάξης».
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/RDbav8hcl5U
All Quiet on the Western Front (1930)
Σε σκηνοθεσία Lewis Milestone, πρόκειται για μία αμερικανική επική αντιπολεμική ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Erich Maria Remarque του 1929. Θεωρείται ένας ρεαλιστικός και οδυνηρός απολογισμός του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Πρωταγωνιστούν: Louis Wolheim, Lew Ayres, John Wray, Arnold Lucy και Ben Alexander. Μουσική: David Broekman.
Απαγορεύτηκε στην Πολωνία επειδή οι λογοκριτές θεωρούσαν ότι ήταν «φιλο-γερμανική». Κατά ειρωνικό τρόπο, απαγορεύτηκε ταυτόχρονα και στη ναζιστική Γερμανία επειδή θεωρήθηκε «αντι-γερμανική».
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/SqCnENpAkWw
Monkey Business (1931)
Μία ταινία σε σκηνοθεσία του Norman Z. McLeod. Είναι η τρίτη από τις ταινίες που κυκλοφόρησαν οι Marx Brothers και η πρώτη με ένα πρωτότυπο σενάριο και όχι με προσαρμογή μίας από τις εκπομπές του στο Broadway. Μεγάλο μέρος της ιστορίας λαμβάνει χώρα σε ένα υπερωκεάνιο που διασχίζει τον Ατλαντικό Ωκεανό. Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx. Μουσική: John Leipold.
Απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία, από την πρώτη κιόλας προβολή της, με τον φόβο ότι το αναρχικό ύφος της ως κωμωδία θα εμπνεύσει την κοινωνική αναταραχή. Η απαγόρευση άρθηκε επίσημα το 2000.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/BuRvshR6KRo
Scram! (1932)
Σε σκηνοθεσία του Raymond McCarey, είναι μια βουβή ταινία του 1932 με τους Laurel και Hardy. Η ιστορία ξεκινά σε μια δικαστική αίθουσα, όπου ο Stan και ο Ollie εμφανίζονται ενώπιον του δικαστή Beaumont με την κατηγορία της αλητείας. Το δίδυμο εξοργίζει γρήγορα τον δικαστή, ο οποίος δεν μπορεί να τους προφυλακίσει για 180 ημέρες όπως θα έκανε συνήθως επειδή η φυλακή είναι γεμάτη. και έτσι τους δίνει “Μία ώρα… να φύγουν από την πόλη! Πρωταγωνιστούν: Stan Laurel, Oliver Hardy, Richard Cramer, Arthur Housman, Vivien Oakland, Wilson Benge.
Απαγορεύτηκε από την αρχή της κυκλοφορίας της, λόγω της σκηνής όπου η Laurel και ο Hardy κάθονται σε ένα κρεβάτι με μια γυναίκα με την οποία δεν ήταν παντρεμένοι. Οι λογοκριτές θεώρησαν ότι ήταν «άσεμνο». Σήμερα, η ταινία δεν απαγορεύεται.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/gH9JHS6_dGY
Zéro de Conduite (1933)
Σε σκηνοθεσία Jean Vigo, η ταινία βασίζεται εκτενώς στις εμπειρίες του οικότροφου Vigo. Το φιλμ απεικονίζει ένα καταπιεστικό και γραφειοκρατικό εκπαιδευτικό ίδρυμα, στο οποίο συμβαίνουν σουρεαλιστικές πράξεις εξέγερσης που αντικατοπτρίζουν την αναρχική άποψη της παιδικής ηλικίας του Vigo. Ο τίτλος αναφέρεται σε ένα «σημάδι που μπορούσαν να κάνουν τα αγόρια, ώστε να τους επιτρέπεται βγουν έξω τις Κυριακές». Πρωταγωνιστούν: Jean Dasté. Μουσική: Maurice Jaubert
Απαγορεύτηκε στο Παρίσι λόγω της πλοκής του, κατά την οποία οι μαθητές καταλαμβάνουν και παίρνουν υπό τον έλεγχο τους το καταπιεστικό σχολείο. Η απαγόρευση παρέμεινε σε ισχύ υπό τη ναζιστική κατοχή για τον ίδιο λόγο.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/uXnSE4Gbo_o
Duck Soup (1933)
Ένα κινηματογραφικό φιλμ σε σκηνοθεσία του Leo McCarey. Υπόθεση: Ο Groucho παίζει τον πρόσφατα εγκατεστημένο πρόεδρο μιας φανταστικής χώρας με γραμματέα του τον Zeppo, ενώ ο Harpo και ο Chico είναι κατάσκοποι για έναν πρεσβευτή μιας αντίπαλης χώρας. Πρωταγωνιστούν: Groucho Marx, Harpo Marx, Chico Marx, Zeppo Marx, Margaret Dumont, Louis Calhern, Raquel Torres, Edgar Kennedy. Μουσική: Bert Kalmar και Harry Ruby.
Απαγορεύτηκε στην Ιταλία υπό το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι διότι έθιγε τη διασκέδαση που απολαμβάναν οι δικτάτορες υπό συνθήκες πολέμου.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtube.com/playlist?list=PL514B7D4578D5BD6D
Ekstase (Ecstasy), Czechoslovakia-Austria, 1933
Το Ecstasy είναι μια τσέχικη ερωτική ρομαντική δραματική ταινία του 1933 σε σκηνοθεσία Gustav Machatý. Η ταινία είναι για μια νεαρή γυναίκα που παντρεύεται έναν πλούσιο αλλά πολύ μεγαλύτερο άνδρα. Αφού εγκαταλείπει τον σύντομο, χωρίς πάθος γάμο της, γνωρίζει έναν νεαρό αρρενωπό μηχανικό που γίνεται εραστής της. Το Ecstasy γυρίστηκε σε τρεις γλώσσες – γερμανικά, τσέχικα και γαλλικά. Είναι ίσως η πρώτη μη πορνογραφική ταινία που απεικονίζει τη σεξουαλική επαφή και τον γυναικείο οργασμό, αν και ποτέ δεν δείχνει περισσότερα από τα πρόσωπα των ηθοποιών. Πρωταγωνιστούν Hedy Lamarr (τότε Hedy Kiesler), Aribert Mog και Zvonimir Rogoz.
Απαγορεύτηκε στη Ναζιστική Γερμανία λόγω ερωτικού περιεχομένου.
Nana (1934)
Η Nana είναι μια αμερικανική ταινία pre-Code του 1934, παραγωγής Samuel Goldwyn, που κυκλοφόρησε μέσω της United Artists, με πρωταγωνίστρια την Anna Sten και σκηνοθεσία των Dorothy Arzner και George Fitzmaurice. Αυτή η εκδοχή του μυθιστορήματος και της ηρωίδας του Émile Zola του 1880 επρόκειτο να αποτελέσει το όχημα για τον θρίαμβο του Sten καθώς η εκπαιδευμένη, περιποιημένη και πολύ προωθημένη απάντηση του Samuel Goldwyn στην Greta Garbo. Πρωταγωνιστούν: Anna Sten, Lionel Atwill, Richard Bennett, Mae Clarke.
Απαγορεύτηκε στη ναζιστική Γερμανία λόγω της πλοκής του, που απεικονίζει έναν στρατιώτη να επισκέπτεται μια πόρνη, κάτι που παραβιάζει τις ευαισθησίες και τον κώδικα τιμής του γερμανικού στρατού.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/55YzZH_WpxY
La Kermesse Heroïque (1935)
Σε σκηνοθεσία του Jacques Feyder, το «Carnival in Flanders» είναι μια γαλλική ιστορική, ρομαντική κωμωδία. Μια γερμανική έκδοση της ταινίας δημιουργήθηκε ταυτόχρονα και κυκλοφόρησε με τον τίτλο «Die klugen Frauen».Το 1616 στην πόλη Boom, εν μέσω προετοιμασιών για το καρναβάλι της, ένας Ισπανός δούκας με το στρατό του είναι στον δρόμο με σκοπό να περάσει τη νύχτα εκεί. Πρωταγωνιστούν: Françoise Rosay, Jean Murat, André Alerme. Μουσική: Louis Beydts.
Απαγορεύτηκε στο Βέλγιο όταν καταλήφθηκε από τους Ναζί, από τον Joseph Goebbels, λόγω των ειρηνικών της θεμάτων. Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Jacques Feyder, αργότερα κυνηγήθηκε με σκοπό τη σύλληψή του, αλλά τελικά κατάφερε να κρυφτεί στην Ελβετία.
ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/w4j3l-gH7eA
The Bohemian Girl (1936)
Πρόκειται για μια κωμική όπερα του Michael William Balfe, σε σκηνοθεσία των James W. Horne και Charley Rogers. Μια ομάδα τσιγγάνων συνειδητοποιούν ότι έχουν κατασκηνώσει στο κτήμα του Κόμη Άρνχαϊμ που δεν θα ανεχθεί την παρουσία τους. Οι τσιγγάνοι τραγουδούν και χορεύουν για να διασκεδάσουν. Πρωταγωνιστούν: Stan Laurel, Oliver Hardy, Thelma Todd, Mae Busch, Antonio Moreno, Darla Hood, Jacqueline Wells, James Finlayson. Μουσική: Robert Shayon και Nathaniel Shilkret.
Απαγορεύτηκε στη ναζιστική Γερμανία επειδή η θετική απεικόνιση των Ρομά «δεν είχε θέση» στο Τρίτο Ράιχ.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/BmpnSciZtuk
La Grande Illusion (1937)
Σε σκηνοθεσία Jean Renoir, ο οποίος συνέγραψε το σενάριο με τον Charles Spaak, το La Grande Illusion (επίσης γνωστό και ως «The Grand Illusion») είναι μια γαλλική πολεμική ταινία. Η ιστορία που εκτυλίσσεται αφορά τις ταξικές σχέσεις μεταξύ μιας μικρής ομάδας Γάλλων αξιωματικών που είναι αιχμάλωτοι πολέμου κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και σχεδιάζουν μία απόδραση. Ο τίτλος της ταινίας προέρχεται από το βιβλίο «The Great Illusion» του 1909 του Βρετανού δημοσιογράφου Norman Angell. Πρωταγωνιστούν: Jean Gabin, Dita Parlo, Pierre Fresnay, Erich von Stroheim. Μουσική: Joseph Kosma.
Απαγορεύθηκε υπό το καθεστώς του Μπενίτο Μουσολίνι για το αντιπολεμικό της μήνυμα.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/hctrYzVYmfM
Gone with the Wind (1939)
Σε σκηνοθεσία Victor Fleming, αποτελεί μία αμερικανική επική ιστορική, ρομαντική ταινία, προσαρμοσμένη στο μυθιστόρημα της Margaret Mitchell του 1936. Λαμβάνει χώρα στον αμερικανικό νότο με φόντο τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο και την εποχή της ανοικοδόμησης. Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Scarlett O’Hara, της ισχυρής κόρης ενός ιδιοκτήτη φυτείας στη Γεωργία. Πρωταγωνιστούν: Vivien Leigh (Scarlett), Clark Gable (Rhett), Leslie Howard (Ashley) και Olivia de Havilland (Melanie). Μουσική: Max Steiner.
Απαγορεύτηκε στη Σοβιετική Ένωση για άγνωστους λόγους.
TRAILER ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/0X94oZgJis4
The Mikado (1939)
Μία βρετανική μουσική κωμωδία που βασίζεται στην κωμική όπερα των Gilbert και Sullivan του 1885, με τίτλο «The Mikado». Η σκηνοθεσία ανήκει στον Victor Schertzinger. Πρωταγωνιστούν: ο Martyn Green ως Ko-Ko, η Sydney Granville ως Pooh-Bah, ο Αμερικανός τραγουδιστής Kenny Baker ως Nanki-Poo και ο Jean Colin ως Yum-Yum. Πολλοί από τους ηθοποιούς και τους τραγουδιστές ήταν μέλη της D’ Oyly Carte Opera Company. Μουσική: Arthur Sullivan.
Απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία μέχρι τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, γιατί θα μπορούσε να εκληφθεί ως ασέβεια προς τον αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/vXv74rc9GOI
The Great Dictator (1940)
Σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Charlie Chaplin, πρόκειται για μια αμερικανική σατιρική κωμωδία-δραματική ταινία. Στο Δυτικό Μέτωπο το 1918, ένας Εβραίος Ιδιώτης (Τσάρλι Τσάπλιν) που αγωνίστηκε για το έθνος των Κεντρικών Δυνάμεων της Τομαινίας, σώζει με γενναιότητα τη ζωή ενός τραυματισμένου πιλότου, του Διοικητή Σουλτς (Ρέινγκαλντ Γκάρντινερ), ο οποίος μεταφέρει πολύτιμα έγγραφα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νίκη στον πόλεμο. Πρωταγωνιστούν: Charlie Chaplin, Paulette Goddard, Jack Oakie, Henry Daniell, Reginald Gardiner, Billy Gilbert, Maurice Moscovich. Μουσική επιμέλεια: Charlie Chaplin, Meredith Willson.
Απαγορεύθηκε στη Βραζιλία από τη δικτατορία του Getúlio Vargas επειδή είναι «κομμουνιστική» και «αποθαρρύνει τις Ένοπλες Δυνάμεις». Επίσης, διακόπηκε η προβολή της και στην Παραγουάη, υπό το καθεστώς του Higinio Morínigo.
ΤΑΙΝΙΑ:https://youtu.be/3sMp1ghj25Y
I’ll Never Heil Again (1941)
Σε σκηνοθεσία της Jules White, με πρωταγωνιστές την αμερικανική ομάδα κωμωδίας The Three Stooges. Το teaser της ταινίας διακηρύσσει: «Όλοι οι χαρακτήρες σε αυτήν την εικόνα είναι φανταστικοί. Όποιος τους μοιάζει καλύτερα να πεθάνει». Ο τίτλος της ταινίας είναι μια παρωδία του τίτλου του τραγουδιού “I’ll Never Smile Again”, που έγραψε η Ruth Lowe.
Απαγορεύτηκε στην Αργεντινή κατά τη συντηρητική περίοδο των αυταρχικών κυβερνήσεων, γνωστή ως η «διαβόητη δεκαετία» (1930–1943) για τη φωτιστική ναζιστική Γερμανία. Η Αργεντινή είχε κηρυχθεί «ουδέτερη» κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/BtmkzLknVy4
Johnny Eager (1941)
O Johnny Eager είναι ένα φιλμ νουάρ σε σκηνοθεσία Mervyn LeRoy. Ο Johnny Eager μεταμφιέζεται ως οδηγός ταξί για τον αφελή αξιωματικό του, A. J. Verne , αλλά στην πραγματικότητα, είναι ο αδίστακτος επικεφαλής ενός ισχυρού συνδικάτου τζόγου. Ο Βερν του συστήνει τη σοσιαλίστρια Lisbeth “Liz” Bard, μια φοιτήτρια κοινωνιολογίας. Ο Τζόνι και η Λιζ έλκονται ο ένας για τον άλλον, αλλά στη συνέχεια ανακαλύπτει ότι είναι η θετή κόρη του επί χρόνια εχθρού του, Τζον Μπένσον Φάρελ. Πρωταγωνιστούν: Robert Taylor, Lana Turner και Van Heflin. Ο Χέφλιν κέρδισε ένα Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Μουσική: Bronislau Kaper.
Απαγορεύτηκε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τελικά κυκλοφόρησε στις 31 Μαρτίου 1950.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/q7–sBTHPVQ
Cabin in the Sky (1943)
Σε σκηνοθεσία Vincente Minnelli, η ταινία βασίζεται στο μιούζικαλ του 1940 το οποίο ανέβηκε στο θέατρο Broadway με τον ομώνυμο τίτλο. Πρωταγωνιστούν: Ethel Waters, Eddie Anderson, Lena Horne, Rex Ingram, Louis Armstrong. Μουσική επιμέλεια: Roger Edens, Georgie Stoll, George Bassman, Hall Johnson.
Η Petunia Jackson, μια φτωχή αλλά ευσεβής γυναίκα, συμβιώνει με τον αδύναμο και τζογαδόρο σύζυγό της που ονομάζεται Little Joe. Όταν ο Little Joe τραυματίζεται σοβαρά σε μια διαμάχη και πλησιάζει το θάνατο, οι «δυνάμεις του ουρανού και της κόλασης» ξεκινούν μια μάχη για την ψυχή του.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtube.com/playlist?list=PLO77-K2PytYweq1nqcbEXv1i1_Bri_7iC
Le Corbeau (1943)
Σε σκηνοθεσία Henri-Georges Clouzot, το Le Corbeau είναι μια Γαλλική ταινία. Η υπόθεση εκτυλίσσεται σε μια γαλλική πόλη, όπου ένας αριθμός πολιτών λαμβάνει ανώνυμες επιστολές που περιέχουν δυσφημιστικές πληροφορίες, στοχεύοντας ιδιαίτερα σε έναν γιατρό που κατηγορείται για αμβλώσεις. Το μυστήριο που περιβάλλει τα γράμματα κλιμακώνεται τελικά σε βία. Πρωταγωνιστούν: Pierre Fresnay, Ginette Leclerc, Pierre Larquey, Micheline Francey. Μουσική: Tony Aubin
Η ταινία προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στον σκηνοθέτη της μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Καθώς είχε δημιουργηθεί από την Continental Films, μια γερμανική εταιρεία παραγωγής, έγινε αντιληπτή από τον υπόγειο και τον κομμουνιστικό τύπο ως κακομεταχείριση του γαλλικού λαού. Απαγορεύτηκε στο Παρίσι, από το 1945 έως το 1947, επειδή η ταινία δημιουργήθηκε με την οικονομική υποστήριξη του ναζιστικού καθεστώτος. Θεωρήθηκε, επιπρόσθετα, μία αρνητική απεικόνιση του Γαλλικού λαού και συνάμα κατηγορήθηκε ότι έδειχνε συμπάθεια στο καθεστώς του Βίτσι. Ωστόσο, μετά από δύο χρόνια η απαγόρευση καταργήθηκε.
TRAILER ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/IJFNPRr7-HQ
The Outlaw (1943)
Σε σκηνοθεσία Howard Hughes, το «Outlaw» είναι μια αμερικανική δυτική ταινία. Κρίθηκε ως πρωτοποριακή για τον ρόλο του Ράσελ, ο οποίος θεωρήθηκε σύμβολο του σεξ και πρότυπο του Χόλυγουντ. Ο σερίφης Pat Garrett καλωσορίζει τον παλιό του φίλο Doc Holliday στο Λίνκολν του Νέου Μεξικού. Ο γιατρός ψάχνει για το κλεμμένο άλογό του και το βρίσκει να το κρατάει ο Billy the Kid. Πρωταγωνιστούν: Jack Buetel, Jane Russell, Thomas M¡. Μουσική: Victor Young.
Απαγορεύτηκε στην Ιρλανδία λόγω σεξουαλικών αναφορών.
ΤΑΝΙΑ: https://youtu.be/4HKToQNP660
Mrs. Miniver (1943)
Σε σκηνοθεσία του William Wyler, «Η Κυρία Miniver» είναι μια αμερικανική ρομαντική πολεμική και δραματική ταινία. Εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του 1940, μεταφέρει τη ζωή μιας ανυπόφορης βρετανίδας νοικοκυράς στην αγροτική Αγγλία, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πόλεμου. Πρωταγωνιστούν: Greer Garson και Walter Pidgeon, Wright Dame, May Whitty, Reginald Owen, Henry Travers, Richard Ney και Henry Wilcoxon. Μουσική: Herbert Stothart, Daniele Amfitheatrof (uncredited).
Απαγορεύτηκε στη Φινλανδία κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.
TRAILER ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/QXXHxxSZZ8A
The Wind from the East (1945)
Μια ταινία του Richard Wolin, ο οποίος μας μεταφέρει, στο πως ο μαοϊσμός αιχμαλώτισε τη φαντασία των Γάλλων διανοουμένων κατά τη δεκαετία του 1960. Η καθηλωτική αφήγηση του Wolin αποκαλύπτει ότι η γοητεία του μαοϊσμού μεταξύ των καλύτερων και πιο λαμπρών της Γαλλίας, είχε στην πραγματικότητα ελάχιστη σχέση με την πραγματική κατανόηση της κινεζικής πολιτικής. Αντίθετα, λειτούργησε παραδόξως ως όχημα για έναν χειραφετητικό μετασχηματισμό της γαλλικής κοινωνίας.
Απαγορεύτηκε στην Πολωνία, λόγω των αντιπολιτικών συναισθημάτων που εμπνέει και των ιστορικών στρεβλώσεων της σοβιετικής εισβολής στην Πολωνία.
Song of the Cornfields (1947)
Το Song of the Cornfields είναι μια ουγγρική δραματική ταινία του 1947 σε σκηνοθεσία István Szőts. Ένας Ούγγρος στρατιώτης που επιστρέφει από τη μάχη στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο παντρεύεται τη γυναίκα που πιστεύει ότι είναι χήρα ενός πρώην συντρόφου που πιστεύει ότι πέθανε στο στρατόπεδο Αιχμαλώτων Πολέμου στο οποίο κρατούνταν. Πρωταγωνιστούν: Alice Szellay, János Görbe και József Bihari. Μουσική: Tibor Polgár.
Η ταινία απαγορεύτηκε στην Ουγγαρία λόγω της απεικόνισης του αμφιλεγόμενου θέματος των Ούγγρων αιχμαλώτων που κρατούσαν οι Σοβιετικοί. Ο Ούγγρος κομμουνιστής ηγέτης Mátyás Rákosi αποχώρησε από μια προβολή σε ένδειξη διαμαρτυρίας και η ταινία δεν προβλήθηκε ξανά στην Ουγγαρία παρά το 1979.
Oliver Twist (1948)
Σε σκηνοθεσία David Lean, ο Oliver Twist είναι μια βρετανική ταινία εμπνευσμένη από το ομώνυμο βιβλίο του Charles Dickens. Μια νεαρή γυναίκα σε λοχεία πηγαίνει σε ένα εργαστήριο της ενορίας και πεθαίνει αφού γέννησε ένα αγόρι, το οποίο ονομάζεται Όλιβερ Τουίστ (Τζον Χάουαρντ Ντέιβις). Καθώς τα χρόνια περνούν, ο Όλιβερ και τα υπόλοιπα παιδιά τρόφιμοι υποφέρουν από την σκληρή αδιαφορία των υπευθύνων. Πρωταγωνιστούν: Alec Guinness, Robert Newton, Kay Walsh, John Howard Davies, Anthony Newley, Diana Dors. Μουσική: Arnold Bax.
Απαγορεύτηκε στο Ισραήλ κατά την αρχική του κυκλοφορία, επειδή ο χαρακτήρας του Fagin θεωρήθηκε αντισημιτικός. Το 1999, το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την κατέταξε στην 46η θέση στον κατάλογο των 100 κορυφαίων βρετανικών ταινιών.
ΤΑΙΝΙΑ: https://youtu.be/ROXMHLiEvN
Afrique 50 (1950)
Ένα γαλλικό ντοκιμαντέρ, σε σκηνοθεσία του René Vautier, που συνιστά την πρώτη γαλλική αντι-αποικιοκρατική ταινία. Το περιεχόμενό της προήλθε από μια εργασία στην οποία ο σκηνοθέτης επρόκειτο να καλύψει εκπαιδευτικές δραστηριότητες από τη Γαλλική Ένωση Σχολείων, στη Δυτική Αφρική. Ο Vautier μαγνητοσκόπησε αργότερα αυτό που είδε με τα μάτια του, δηλαδή την «έλλειψη δασκάλων και γιατρών, τα εγκλήματα που διέπραξε ο γαλλικός στρατός στο όνομα της Γαλλίας και την οργάνωση των αποικισμένων λαών». Μουσική: Keita Fodela
Απαγορεύτηκε στο Παρίσι επειδή θεωρήθηκε ότι ασκεί κριτική στην αποικιακή κυβέρνηση. Ο υπεύθυνος για τη δημιουργία του ντοκιμαντέρ, René Vautier, καταδικάστηκε σε φυλάκιση ενός έτους.
ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΑΙΝΙΑΣ: https://youtu.be/b6LQKLsgxqs
Comments
No Comments