influencemag.gr
Click

Η τέχνη των Ιθαγενών της Αμερικής

Η ιστορία της τέχνης των Αμερικανών ιθαγενών μπορεί να ανιχνευθεί αρκετά πριν από τον 1ο αιώνα. Πρόκειται για ένα πρωτότυπο γλυπτό καλλιτέχνημα που εικάζεται πως δημιουργήθηκε πριν από δεκατρείς χιλιάδες χρόνια. Ανακαλύφθηκε κοντά στην παραλία Vero της Florida και απεικονίζει ένα μαμούθ, το οποίο περιβάλλεται από περίτεχνα μοτίβα, χαραγμένο επάνω σε ένα οστό. Επιπρόσθετα, δεν θα μπορούσαμε να παραβλέψουμε ένα από τα πιο αξιοσημείωτα κομμάτια της ινδιάνικης τέχνης, την μονολιθική πέτρα ημερολογίου 12 ποδιών, που εικάζεται ότι δημιουργήθηκε το 1479 και σήμερα φιλοξενείται στο Εθνικό Μουσείο Ανθρωπολογίας στο Μεξικό. Στη σύγχρονη εποχή, μπορεί κανείς να την εντοπίσει στα χρυσά νομίσματα 20 pesos του Μεξικού.

Οι ιθαγενείς Αμερικανοί είχαν εξαρχής την τόλμη να πειραματίζονται με διαφορετικά είδη τέχνης. Εκτός από τη δημιουργία της μουσικής, έβρισκαν διεξόδους έκφρασης μέσα από τεχνοτροπίες, όπως: ξυλογλυπτική, ελαιογραφίες, ύφανση καλαθιών, χειροτεχνίες, κεραμική κ.α. Κατά βάση ήταν γυναικεία υπόθεση η ύφανση καλαθιών και κουβερτών, ξοδεύοντας ατέλειωτες ώρες, δημιουργώντας φωτεινά και περίπλοκα σχέδια -είτε  με αφηρημένα είτε με γεωμετρικά σχήματα- με τη φυλή Navajo να ξεχωρίζει για τις κουβέρτες της σε μοτίβα ουράνιου τόξου.

Οι άνδρες προτιμούσαν να χαράζουν τα σχέδιά τους σε πιο τραχείς περιοχές. Έτσι, χρησιμοποιούσαν αντικείμενα, όπως τα δόντια και τα βράχια φαλαινών ως καμβά για τις απεικονίσεις τους, δημιουργώντας κυρίως μορφές από το ζωικό βασίλειο. Αρέσκονταν να σχεδιάζουν εικόνες μάχης, να καυχιούνται για τις κατακτήσεις τους μέσω των σχεδίων τους, με τελική επιθυμία να κερδίσουν τον σεβασμό ολόκληρης της φυλής. Ωστόσο, και τα δύο φύλα χρησιμοποιούσαν ένα παχύ περίγραμμα με συμπαγές μπλοκ χρώματος, καθώς η λεπτομέρεια ήταν ασήμαντη εκείνη την εποχή. Συχνά δημιουργούσαν μενταγιόν και αγάλματα, συμπεριλαμβανομένου του περιβόητου τοτέμ, το πιο διάσημο ίσως παράδειγμα της τέχνης τους, το οποίο αποτελούσε ένα εξαιρετικά σημαντικό μέρος της κληρονομιάς και της κουλτούρας τους.

Το Totem

Το totem  αποτελείται από τρεις ή περισσότερες ζωικές απεικονίσεις. Κάθε άτομο συνδέεται με εννέα διαφορετικά ζώα, το πνεύμα των οποίων πιστεύεται ότι μας συνοδεύει για ολόκληρη τη ζωή μας, ενεργώντας ως οδηγός, τόσο στον φυσικό όσο και στον πνευματικό κόσμο. Τα totem περιλάμβαναν πλάσματα που αναγνώριζαν οι αυτόχθονες πληθυσμοί και μπορεί κάποιος να τα διακρίνει σε κορυφές, ειδώλια και προσωπικά γλυπτά. Η επιλογή για κάθε ένα ζώο totem ήταν σχεδόν έμφυτη διαδικασία. Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, τα άτομα προσελκύονταν από το εκάστοτε ζώο, καθώς είχαν μια ιδιαίτερη αίσθηση για την ενέργεια του, η οποία λειτουργούσε ως το κύριο πνεύμα-φύλακα. Αυτό το ζώο είχε το ρόλο ενός οδηγού για τον άνθρωπο, ανάλογα με την πορεία που εκείνος κατευθυνόταν και τους στόχους που έπρεπε να εκπληρώσει κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του. Προσέφερε δύναμη και σοφία στον άνθρωπο όταν «επικοινωνούσε» μαζί του, μεταφέροντας τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη του.

Ένα πράγμα που πρέπει να αντιληφθούμε είναι ότι δεν δύναται να επιλέξουμε το πνεύμα του τοτέμ μας, αλλά μας επιλέγει ή μας έχει ήδη επιλέξει εκείνο, αποφασίζοντας το ίδιο σε ποιον θα αποκαλυφθεί. Μεγάλο μέρος της διαδικασίας αναγνώρισης του πνευματικού ζώου είναι συνυφασμένο τόσο με το παρελθόν, όσο και το παρόν μας. Είναι μια διεξαγωγή ανάπτυξης της εσωτερικής μας γνώσης και της πνευματικής κατανόησης. Αν επιθυμείτε λοιπόν να το ανακαλύψετε, απλά ζητήστε από το Σύμπαν, από ένα όνειρο ή ένα όραμα να σας αποκαλυφθεί. Δώστε την κατάλληλη προσοχή σε ό,τι παρατηρείτε στην καθημερινότητα σας, τις πηγές που μπορείτε να έχετε πρόσβαση -τηλεόραση, βιβλία, μουσική- και αναγνωρίστε, τελικά, εάν υπάρχει κάποιο ζώο που σας εμφανίζεται συχνά.

Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να αναρωτηθείτε ποιο είναι το ζώο τοτέμ σας: 

 • Υπάρχει ένα συγκεκριμένο ζώο που βλέπετε συχνά όταν είστε στη φύση;
 • Όταν επισκέπτεστε ένα πάρκο, μια περιοχή άγριας φύσης ή ένα δάσος, τι σας ενδιαφέρει περισσότερο να ανακαλύψετε;
 • Υπάρχουν ζώα που θεωρείτε εξαιρετικά τρομακτικά ή ενδιαφέροντα;
 • Έχετε δαγκωθεί ή επιτεθεί σε ζώο;
 • Είχατε ποτέ ένα επαναλαμβανόμενο όνειρο για ένα συγκεκριμένο ζώο ή ένα όνειρο από την παιδική ηλικία που δεν μπορούσατε ποτέ να ξεχάσετε;
 • Εμφανίζεται ένα συγκεκριμένο είδος ζώου στη ζωή σας; Δεν είναι απαραίτητο να είναι φυσική εμφάνιση. Θα μπορούσε να αναπαρασταθεί με άλλους τρόπους, όπως: εικόνες, γράμματα, συμβολισμούς, βλέποντας τηλεόραση κ.α.
 • Έχετε νιώσει ποτέ ελκυστικά για κάποιο  ζώο, χωρίς να μπορείτε να εξηγήσετε γιατί; Αυτό μπορεί να είναι οποιοσδήποτε τύπος ζωντανού πλάσματος, συμπεριλαμβανομένων των πουλιών και των εντόμων.
 • Σας αρέσουν τα είδωλα ή οι πίνακες ενός συγκεκριμένου ζώου;

 

10 επιπρόσθετα γεγονότα που θα ήθελες να γνωρίζεις για τους Ινδιάνους: 

 1.  Σύμφωνα με το Γραφείο Απογραφής των Η.Π.Α., σήμερα, υπάρχουν περίπου 4,5 εκατομμύρια ιθαγενείς Αμερικάνοι. Καταλαμβάνουν περίπου το 1,5% του πληθυσμού.
 2.  Αμέτρητες ινδικές λέξεις έχουν γίνει μέρος της αγγλικής γλώσσας. Μερικές από αυτές είναι: μπάρμπεκιου, κανίβαλος, καρίμπου, σκίουρος, σοκολάτα, κουγκάρι, αιώρα, τυφώνας, μαόνι, Άλκη, opossum, πατάτα, νυφίτσα, σκουός, τόμπογκαν και woodchuck. 
 3.  Υπάρχουν περίπου 296 ομιλούμενες (ή παλαιότερα ομιλούμενες) γηγενείς γλώσσες βόρεια του Μεξικού. Κάποιες  έχουν πλέον εξαλειφθεί. 
 4.  Οι ιθαγενείς Αμερικανοί χρησίμευαν για τους Ευρωπαίους, συχνά, ως οδηγοί στην εξερεύνηση της Αμερικής. Πολλά από τα μονοπάτια τους έγιναν μεταναστευτικοί δρόμοι και ακολούθησαν αργότερα οι σιδηρόδρομοι. 
 5.  Περισσότερο από το 50% των ονομάτων πολιτειών βασίζονται σε λέξεις ιθαγενών της Αμερικής. Είκοσι επτά ονόματα πολιτείας έχουν ινδιάνικη σημασία, συμπεριλαμβανομένης της Γιούτα που ονομάζεται για τη φυλή Ute, καθώς και δεκάδες ακόμη. 
 6.  Οι ιθαγενείς της Αμερικής ήταν οι πρώτοι που συμπεριέλαβαν στη διατροφή τους το στέλεχος του αραβοσίτου που παράγει ποπ-κορν, πριν από χιλιάδες χρόνια. Ευρήματα ποπ-κορν χρονολογούνται πριν από 6.700 χρόνια και ανακαλύφθηκαν στο Περού.  
 7.  Εάν είστε οπαδός του χόκεϊ, ίσως να μην γνωρίζετε ότι πρέπει να ευχαριστήσετε τις φυλές Saux, Foxes και Assiniboine. Ήταν οι φυλές των ιθαγενών της Αμερικής που έπαιζαν ένα παιχνίδι που ονομάζεται «shinny», στο οποίο χτυπούσαν μια δερμάτινη μπάλα χρησιμοποιώντας ένα καμπύλο ραβδί. Τους χειμερινούς μήνες, το παιχνίδι παιζόταν πάνω στον πάγο. Οι λευκοί άποικοι εξέλιξαν το «shinny» στο σύγχρονο άθλημα που ονομάζουμε χόκεϊ. 
 8.  Ο Ishi (περ. 1860-1916) είναι ευρέως γνωστός ως «ο τελευταίος άγριος Ινδιάνος» στην Αμερική. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκτός του σύγχρονου πολιτισμού, αφού η φυλή του, το Yahi (της ομάδας Yana), εξαφανίστηκε στα τέλη του 1800 λόγω της Gold Gold Rush. Έζησε μόνος του στην έρημο, αφού πέθανε η οικογένειά του. Το 1911, λιμοκτονώντας, βγήκε από την έρημο στην πόλη του Οροβίλ, όπου αργότερα θα  γινόταν «αντικείμενο» μελέτης των  ανθρωπολόγων. 
 9.  Στις αρχές του 1600, πέντε φυλές που ήταν πρώην εχθροί δημιούργησαν την Iroquois Confederacy. Πρόκειται για ένα  συμβούλιο το οποίο αποτελούνταν από άντρες, το οποίο εξελέγη για να αποφασίζει για τις ζωές των Ινδιάνων. Ωστόσο, οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα να απολύσουν οποιονδήποτε έκριναν ανίκανο για σύμβουλο. 
 10.  Στις ταινίες, οι άνδρες ιθαγενείς πολεμιστές πήγαιναν στη μάχη, ενώ οι γυναίκες τους παρέμεναν πίσω για να μαγειρέψουν, να ράψουν και να φροντίσουν το στρατόπεδο. Στην πραγματική ζωή αυτό δεν συνέβαινε. Πολλές γυναίκες πολεμιστών ιθαγενών της Αμερικής πολεμούσαν μαζί με τους άντρες. Η πιο διάσημη ήταν πιθανότατα η Buffalo Calf Road Woman, μέλος της φυλής Cheyenne, η οποία πολέμησε στη Μάχη του Rosebud και στη Μάχη του Little Bighorn. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τους πρεσβύτερους της φυλής, ήταν αυτή που έδωσε στον Custer το τελευταίο θανατηφόρο πλήγμα του.

Σύμβολα ιθαγενών της Αμερικής, Totems  

Στα totem των Αμερικανών ιθαγενών δεν περιλαμβάνονται όλα τα ζώα που αναφέρονται παρακάτω, καθώς πολλά από αυτά τα πλάσματα δεν υπήρχαν στη Βόρεια Αμερική (πχ ο μονόκερως). Ωστόσο, η έννοια των «totem» ήταν γνωστή σε όλο τον κόσμο, από τις πρώτες κιόλας αναφορές της ελληνικής μυθολογίας. Αν και ο μονόκερως ή ο δράκος είναι γενικά αποδεκτά ως μυθικά πλάσματα των Ευρωπαίων, εικόνες αυτών των μυθικών ζώων έχουν βρεθεί σε εικονογραφίες ιθαγενών της Αμερικής. Ας δούμε τη σημασιολογία των περισσότερων από αυτά: 

 Μυρμήγκι  Ομαδικότητα, αποφασιστικότητα, ασθένεια, ενεργητικότητα, σκοπιμότητα, ενότητα, αυτοθυσία και εργατικότητα. 

 Αλιγάτορας  Μητρότητα, εκδίκηση, ταχύτητα, επιθετικότητα, μυστικότητα, αποτελεσματικότητα, βασικά ένστικτα επιβίωσης. 

 Μηρμυγκοφάγος  Λήθαργος, περιέργεια, νωθρότητα, ικανότητα να αντιλαμβάνεται προβλήματα, εύρεση των χαμένων αντικειμένων. 

 Αντιλόπη  Ενεργητικότητα, ευκινησία, ελαστικότητα, έντονη όραση, επιβίωση, προθυμία να θυσιάσει, διανοητική διαύγεια, διαισθητικότητα, προστασία. 

 Αρμαντίλλο  Ασφάλεια, γείωση, ευάλωτος, ισχυρά όρια, εμπιστοσύνη, απομόνωση, ουδετερότητα, ειρήνη. 

 Ασβός  Θάρρος, επιθετικότητα, θεραπευτής, προβλήματα που σχετίζονται με άλλους, ενεργειακός αγωγός, αποφασισμένος, συγκεντρωμένος, σίγουρος. 

 Νυχτερίδα  Αναγέννηση, μακροζωία, μυστικότητα, μύηση, καλός ακροατής, μεγάλη διάρκεια ζωής, ψευδαίσθηση, ταξίδι, εσωτερικό βάθος. 

 Αρκούδα  Βιομηχανικός, ενστικτώδης, θεραπεία, δύναμη, κυριαρχία, φύλακας του κόσμου, παρατηρητής, θάρρος, δύναμη θέλησης, αυτοσυντήρηση, ενδοσκόπηση και μεγάλη δύναμη. 

 Κάστορας  Καθοριστικός, ισχυρός, επιτηρητής, ονειροπόλος, προστάτης, οικοδόμος, κινητικότητα, υποσυνείδητο. 

 Μέλισσα  Οργανωμένη, βιομηχανική, παραγωγική, σοφή, κοινότητα, γιορτή, γονιμότητα, γλυκύτητα, αμυντικότητα, ιδεοληπτική φύση και απόλαυση για τη ζωή. 

 Γουρούνι  Ένα πολύ ισχυρό τοτέμ – ευημερία, πνευματική δύναμη, οργάνωση, ισορροπία ικανοποίηση και δραστηριότητα, ατρόμητος. 

 Βουβάλι  Ιερότητα, ζωή, μεγάλη δύναμη, αφθονία, ευγνωμοσύνη, συνέπεια, ευλογία, σταθερότητα. 

 Ταύρος  Διορατικότητα για το παρελθόν, γονιμότητα, ακατέργαστη έκφραση, παρορμητικός, αυτοπεποίθηση, δύναμη. 

 Πεταλούδα  Μεταμόρφωση, μετασχηματισμός, ισορροπία, χάρη, ικανότητα αποδοχής αλλαγής, ελαφρότητα, ψυχή, ευπάθεια. 

 Καμήλα  Επιβίωση, αντοχή, υπακοή, ευγένεια, θετικότητα, προσαρμοστικός, ιδιοσυγκρασία, ταπεινότητα. 

 Καριμπού  Ταξιδιώτης, κινητικότητα, προτίμηση να είναι νομαδικός, προσαρμοστικότητα στις αντιξοότητες, ευαισθησία, καθοδήγηση, σιγουριά. 

 Γάτα  Κηδεμονία, απόσπαση, αισθησιασμός, μυστήριο, μαγεία, ανεξαρτησία, εξυπνάδα, προσεκτικός. 

 Γατόπαρδος  Ταχύτητα, διορατικότητα, εστίαση, αδελφότητα, αυτοεκτίμηση, επιτάχυνση, ευελιξία. 

Ορεινός λέων  Ηγεσία, πίστη, θάρρος, ανάληψη ευθύνης, πρόβλεψη, αίσθηση κινδύνου, συνειδητοποίηση. 

 Αγελάδα  Αγάπη για το σπίτι, την κοινότητα, την ικανοποίηση, τη χαρά, την ευκολία, την υπομονή, τη γείωση, τη γονιμότητα. 

 Κογιότ  Νοημοσύνη, μυστικότητα, σοφία και ανοησία, δολοπλοκία, αθωότητα, δεξιότητα. 

 Κόμπρα  Γρηγοράδα και αποφασιστικότητα, δύναμη ζωής και θανάτου, μετασχηματισμός, ενέργεια, συνδεδεμένη με την αιωνιότητα. 

 Κάβουρας  Καλή τύχη, κινήσεις στο πλάι, κατανόηση, ανορθόδοξος, χαλαρωτικός, κύκλος. 

 Γερανός  Μοναξιά, δικαιοσύνη, μακροζωία, ανεξαρτησία, εξυπνάδα, επαγρύπνηση, εστίαση. 

 Κοράκι  Μαγικός, αλλαγή σχήματος, αλλαγή, δημιουργικότητα, πνευματική δύναμη, ανεπάρκεια, ενέργεια, υψηλότερη προοπτική. 

 Ελάφι  Συμπόνια, ειρήνη, πνευματικότητα, ευγένεια, φροντίδα, λεπτότητα, χαριτωμένος, θηλυκότητα, αθωότητα και περιπετειώδης. 

 Σκύλος  Ευγενής, πιστός, διδασκαλία, προστασία, καθοδήγηση, υπακοή, αισθητηριακή αντίληψη. 

 Δελφίνι  Ευγένεια, σωτηρία, σοφία, ευτυχία, παιχνιδιάρικος, συνετός, ικανός για βαθιά συγκίνηση.  

 Περιστέρι  Διασυνοριακή επικοινωνία, πνευματικός αγγελιοφόρος, ειρήνη, ευγένεια, αγάπη. 

Δράκος  Μακροζωία, πλούτος, ευημερία, άπειρο, σοφία, δύναμη, φλογερός, μυθικός. 

 Λιβελούλα  Πανίσχυρος και ανέμελος, ισχυρή φαντασία, υψηλότερες φιλοδοξίες, ελαφρότητα, χαρά, μεταμόρφωση. 

 Πάπια  Η υδάτινη ενέργεια, βοηθός των ναυτικών, στοργικός, προσανατολισμένος στην κοινότητα, μπορεί να δει με σαφήνεια/να ασχοληθεί με τα συναισθήματα. 

 Αετός  Θείο πνεύμα, θυσία, σύνδεση με δημιουργό, νοημοσύνη, ανανέωση, θάρρος, φωτισμός πνεύματος, θεραπεία, δημιουργία, ελευθερία και ανάληψη κινδύνων. 

 Ελέφαντας  Δύναμη, στοργή, πίστη, δικαιώματα, σοφία, αξιοπιστία, αίσθηση της ιστορίας, υπερηφάνεια. 

 Μεγάλη έΓεράκ  Δύναμη, ευκινησία, υπερηφάνεια, μεγαλοπρέπεια, ανεξαρτησία, κάθαρση, ευγένεια, αισθησιασμός. 

 Γεράκι  Νέες αρχές, περιπέτεια, παθιασμένο, ηγεσία, ανύψωση, κηδεμονία, ανωτερότητα, προφητεία. 

Ψάρι  Χαριτωμένος, ευσπλαχνία, ανοιχτόμυαλος, γρήγορη αλλαγή του νου, γονιμότητα, καλή τύχη, ευτυχία. 

 Φλαμίνγκο  Θεραπεία της καρδιάς, ψυχή, άτομο, ερωτύλος, πολύχρωμος, ανοιχτός, δύναμη ψευδαίσθησης. 

Αλεπού  Πονηρός, ευκινησία, γρήγορος, διπλωματία, άγρια φύση, γυναικεία μαγεία, καμουφλάζ, αλλαγή σχήματος και αόρατο. 

 Βάτραχος  Νερό, κάθαρση, αναγέννηση, ευαισθησία, ιατρική, κρυφή ομορφιά, ηρεμία, προσαρμοστικότητα, μεταμόρφωση. 

 Γαζέλα  Ευαισθητοποίηση, ταχύτητα, χάρη, ανυπομονησία, ελαφρότητα, ξεπερνά την ευπάθεια, επιφυλακή. 

 Καμηλοπάρδαλη  Ευφυΐα, διαίσθηση, επίτευξη του απρόσιτου, διορατικότητα, κομψότητα, εξυπνάδα ομορφιά. 

 Κατσίκα  Συναισθηματικότητα, πείσμα, ανεξαρτησία, επιμέλεια, παροντικός, επιφυλακτικότητα, ανδρισμός, ανθεκτικότητα. 

 Χήνα  Απαιτητικός, αξιόπιστος, συνετός, άκαμπτος, επαγρύπνηση, γονιμότητα, παραγωγικός, ομαδική εργασία. 

 Γορίλας  Οικογένεια, ευφυΐα, δύναμη, προστασία του περιβάλλοντος, διατηρεί την ειρήνη μέσω της επιθετικότητας. 

 Ακρίδα  Καλή τύχη, αφθονία, προοδευτικός, ενάρετος, προνοητική σκέψη, δημιουργικότητα. 

 Αγριόγαλος  Προσωπική δύναμη, φώτιση. 

  Γεράκι  Αγγελιοφόρος, διαίσθηση, νίκη, θεραπεία, ευγένεια, ανάμνηση, κάθαρση, οραματισμός, δύναμη και κηδεμονία. 

 Ερωδιός  Επιθετικός, αυτόνομος, πολυπράγμων, ισορροπία, ηρεμία, παροντικός, ανεξάρτητος. 

  Ιπποπόταμος  Δύναμη, δημιουργία, φαντασία, θεραπεία, γέννηση, μητρότητα, προστασία της οικογένειας, βάθος συναισθημάτων. 

 Άλογο  Ελευθερία, αντοχή, κινητικότητα, γη, ταξίδια, δύναμη, ελευθερία, χάρη, ευγένεια. 

Κολιμπρί  Αγγελιοφόρος, διαχρονικότητα, θεραπεία, πολεμιστής, ενέργεια, ζωτικότητα, άπειρο, στοργή, παιχνιδιάρικος. 

 Τζάγκουαρ  Χάος, αλλαγή σχήματος, επιθετικότητα, δύναμη, αυτοπεποίθηση, εκδηλωτικός, αναπνοή. 

Καγκουρό  Πρωτοπόρος, ισορροπία, δημιουργία, αντοχή, ξεφεύγει τον κίνδυνο, καλλιέργεια, γενναιόδωρος. 

Λιοντάρι  Οικογένεια, δύναμη, ενέργεια, θάρρος, φύλακας, προστάτης, αγριότητα, εξουσία. 

Σαύρα  Διατήρηση, όραμα, αυτοπροστασία, κρυφές άμυνες, επιφυλακτικότητα, παραλλαγή. 

Λάμα  Συμπόνια στους άλλους, ασφαλής, υπεύθυνος, δύναμη, προσαρμογή, σκληρή δουλειά, περιέργεια. 

Λύγκας  Φύλακας μυστικών, κηδεμόνας, ακροατής, οδηγός, ενήμερος, διαισθητικός, αντισυμβατικός. 

Λεμούριος  Κοινότητα, ακριβής όραση, καλά όρια, ζωντανός, θαρραλέος, διαίσθηση, ενέργεια καρδιάς. 

Ασπάλακας  Ευαισθησία, καθοδήγηση, αναζήτηση, εκτεταμένες αισθήσεις, υπόκοσμος, κρυμμένος θησαυρός, ανασκαφέας. 

Μαγκούστα  Καλά όρια, καλή άμυνα, θάρρος, κάθαρση, εγκάρδιος, επαναστατικός, παρορμητικός, αυθεντικός. 

Μαϊμού  Δυνατότητα αλλαγής περιβάλλοντος, υγεία, επιτυχία, φως και σκοτάδι, επικοινωνία, ταχύτητα, ενέργεια. 

Αμερικάνικη έλαφος  Ανθεκτικότητα, μακροζωία, σταθερότητα, σοφία, αυτοεκτίμηση, πρωταρχική γυναικεία ενέργεια. 

Ποντίκι  Αθωότητα, έλεγχος,  διοργανωτής, μάτι για λεπτομέρειες, γειωμένος, υπερσυνείδηση, έγκαιρος. 

Χταπόδι  Νοημοσύνη, καμουφλάζ, νυκτόβιος. 

Opossum  Εξυπνάδα, λογική, γείωση, ομαδική σκέψη, σωστή χρήση της εξαπάτησης, στρατηγική, εκπληκτικός. 

Στρουθοκάμηλος  Γείωση, πρακτικότητα, αποφυγή, πνευματική αλήθεια, κατανοεί την άρνηση, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη. 

Βίδρα  Παιχνιδιάρικος, φιλικός, δυναμικότητα, χαρά, βοήθεια, αγάπη για νέους, ευαισθησία χωρίς υποψία. 

Κουκουβάγια  Σοφία, εξαπάτηση, διαίσθηση, διορατικότητα, αγγελιοφόρος, μυστήριο, ελευθερία, μυστικότητα, όραμα. 

Βόδι  Θυσία, αγνότητα, πίστη, ταπεινότητα, αυτό-άρνηση, ανθεκτικότητα, δύναμη, μαγικός. 

Πάνθηρας  Προστασία, κρυμμένα συναισθήματα, ενδοσκόπηση, προσοχή, προσεκτικές αποφάσεις, πολυδιάστατος, σκοτεινός και φωτεινός. 

Παπαγάλος  Επικοινωνία, ομορφιά, οδηγός για σοφία, κοροϊδία, γλώσσα, προφητεία, ευγένεια, υπόσχεση. 

Παγώνι  Αθανασία, αξιοπρέπεια, αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση, γνώση, φινέτσα, ομορφιά, σεξουαλικότητα, υπερηφάνεια. 

Πελεκάνος  Ανθεκτικότητα, ανιδιοτέλεια, ανύψωση, φιλικότητα, υπευθυνότητα, ασφάλεια, συντροφικότητα, γενναιοδωρία. 

Πιγκουίνος  Αυτοπειθαρχία, τάξη, σκοπός, κοινότητα, χάρη, αυτοπεποίθηση, πνευματικότητα. 

Ακανθόχοιρος   Αθωότητα, συντροφικότητα, εμπιστοσύνη, περιέργεια, φαντασία, καλός χαρακτήρας, μη παρεμβατικός. 

Είδος υλακτούντος τρωκτικού  Ταχύτητα, εργατικότητα, εποικοδομητικότητα, ετοιμότητα, κοινοί στόχοι, υποχώρηση, οικογένεια, εκσκαφέας. 

Πούμα  Συντροφιά σε ταξίδια σε άλλους κόσμους, χάρη, σιωπηλή δύναμη. 

Λαγός  Γονιμότητα, καλλιτεχνικός, κινητικότητα, επαγρύπνηση, χαρούμενος, εξυπνάδα, βήματα μέσα από τον φόβο. 

Ρακούν  Περιέργεια, μεταμφίεση, εξερευνητικός, μυστικότητα, νυχτερινή όραση, κάθαρση, επιδεξιότητα, αναζητητής. 

Κριάρι  Στωικός, ευαίσθητος, επιμονή, περίεργος, ευφάνταστος, νέες αρχές, αλλαγή, δύναμη ζωής. 

Αρουραίος  Γονιμότητα, μυστικότητα, σάρωση, ευφυΐα, απολαμβάνει την πολυτέλεια, εξυπνάδα, πλούτος, επιτυχία, οδηγός. 

Κοράκι  Μαγικός, ενδοσκοπικός, συνειδητοποιημένος, θαρραλέος, μετασχηματιστικός, αγγελιοφόρος, ψυχικός, μαντεία. 

Ρινόκερος  Σοφία, μοναχικότητα, διορατικότητα, σταθερότητα, καλή κρίση, παράδοξος, αντοχή, ελευθερία, μακροζωία. 

Κογιότ  Ψυχική ευκινησία, ταχύτητα, ευκαιριακός, πολλαπλές εργασίες, ενέργεια, απασχολημένος, επίτευγμα. 

Κόκκορας  Ανθεκτικότητα, ειλικρίνεια, δύναμη, επιδεικτικός, ανοδικός, πρόθυμος, αλαζονικός, προσεκτικός 

Σολωμός  Υπερήφανος, έντονος, σίγουρος, σοφία, έμπνευση, ανάδυση, αναγέννηση, αποφασιστικότητα, πνευματική επιθυμία. 

Σκορπιός  Μετασχηματισμός, ισχυρός, εμπνευσμένος, χαοτικός, παθιασμένος, αλλοιωμένη αντίληψη, θάνατος και αναγέννηση, αποπλάνηση. 

Γλάρος  Ευελιξία, δυνατός, χαλαρός χαρακτήρας, δημιουργικότητα, τεμπελιά, επινοητικός, ευκαιριακός, ελευθερία. 

Ιππόκαμπος  Εμπιστοσύνη και μεγαλειότητα. 

Φώκια  Αγάπη, λαχτάρα, δίλημμα, ενεργή φαντασία, δημιουργικότητα, προστατευτικός, ονειροπόλος, καλή τύχη. 

Καρχαρίας  Ικανότητα, διαρκής κίνηση, κυνηγός, επιβίωση, προειδοποιητικά σημάδια, εργασιομανής, σωτήρας, φύλακας, ανωτερότητα. 

Μεφίτιδες  Φήμη, παρουσία, δύναμη, σεβαστικός, αισθησιακός, σταθερός, ειρηνιστής. 

Σαλιγκάρι  Προστατευτικός, επίγνωση, μοναχικότητα, τρυφερή φύση, ανδρόγυνο, θεραπεία, ευαισθησία. 

Φίδι  Παρορμητικός, πρωταρχική ενέργεια, ευφυΐα, αναγέννηση, μεταμόρφωση, μύηση και σοφία. 

Αράχνη  Ισορροπία, σοφία, δημιουργικότητα, επικοινωνία, δικτυωτός, κυκλικός, τελειότητα, μοίρα, προστασία. 

Σκίουρος  Σχεδιαστής, συλλέκτης, ετοιμότητα, συνειδητοποίηση, κοινωνικότητα, παιχνιδιάρης, ενέργεια, σύνεση, επινοητικός. 

Αρσενικό ελάφι  Κύριος του δάσους, αρσενική δύναμη αναγέννησης, σημαδιακός. 

Κύκνος  Χάρη, ισορροπία και αθωότητα, ψυχή, αγάπη, ομορφιά, κομψότητα, μεταμόρφωση, όνειρα. 

Τίγρης  Δύναμη, γενναιότητα, δύναμη, ενέργεια, αφοσίωση, διακριτικότητα, βασιλικός, φωτισμένος, απρόβλεπτος. 

Φρύνος  Εσωτερική δύναμη, τύχη, αυτοεξέταση. 

Γαλοπούλα  Γενναιοδωρία, δωρητής ζωής, αφθονία, ευλογημένος, υπερηφάνεια, ανδρεία, θυσία. 

Χελώνα  Φροντιστής, ντροπαλός, προστατευτικός, υπομονή, δύναμη, αθωότητα, αντοχή, μακροζωία. 

Μονόκερως  Κάθαρση, αθωότητα, ονειροπόλος, προσωπική δύναμη, απαλός, πνευματικό όραμα, βασιλικός, πίστη, θεραπεία. 

 Νυφίτσα  Δύναμη, ενέργεια, εφευρετικότητα, μυστικότητα, άγριος, επιθετικός, επιβλητικός. 

Φάλαινα  Σοφία, πάροχος, νοημοσύνη, ευγένεια, βαθύτερη επίγνωση, φροντίδα, πλοηγός, επικοινωνία. 

 Λύκος  Πίστη, επιμονή,  επιτυχία, διαίσθηση, πνεύμα, ελευθερία, μοναχικότητα. 

Τρυποκάρυδος  Ευαίσθητος, προστατευτικός, αφοσίωση, προφητεία, πρόοδος, αποφασιστικότητα, ισορροπία, επικοινωνία. 

 Ζέβρα  Σαφήνεια, κίνηση, ατομικότητα, ισορροπία, ψευδαίσθηση, ένστικτο, ελευθέρια, άγριος κοινοτικός παιχνιδιάρικος, κοινωνικός. 

(Πηγή συμβόλων τοτέμ: Συντάχθηκε και επεξεργάστηκε από την Kathy Weiser / Legends of America, με διευρυμένες έννοιες και προσθήκες, Kevin Kaiser. Ενημερώθηκε τον Μάιο του 2021). 

 

Share:

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CONNECT WITH US

Δια χειρός Zgur. "Resist to Exist".

EVENTS WORKSHOPS