influencemag.gr
Σκίτσο του Charles E Martin, 1961

Ασκήσεις Οπτικού Γραμματισμού «Μαθαίνω να Βλέπω» για το ευρύ κοινό, στο εργαστήριο του καλλιτέχνη:

με τον εικαστικό Μιχάλη Καλλιμόπουλο

Ασκούμε τον οπτικό μας γραμματισμό σε ζωντανές συναντήσεις. Το καινούργιο «Μαθαίνω να Βλέπω» – κόβιντ επιτρέποντος – ξεκινά φέτος εκ νέου στο εργαστήριο του καλλιτέχνη!
Ξεκινάμε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 7:00 – 9:00 μμ. Στόχος είναι η καλλιέργεια του οπτικού μας αλφαβητισμού μέσα από ασκήσεις και παιχνίδια. Το εργαστήριο πραγματοποιείται κάθε Σάββατο την ίδια ώρα για 6+1 συναντήσεις. Αν υπάρχει από εσάς το ανάλογο ενδιαφέρον, ενδέχεται να διαρκεί λίγο παραπάνω. Το εργαστήριο του καλλιτέχνη βρίσκεται κοντά στον ΗΣΑΠ Θησείο και το Μετρό Κεραμεικός.
Οπτικός Αλφαβητισμός ή Γραμματισμός είναι ο οπτικός τρόπος σκέψης.
Τι είναι:

Είναι ο οπτικός τρόπος σκέψης (Visual Literacy). Μια δέσμη από δεξιότητες με τις οποίες γεννιόμαστε, αλλά που δυστυχώς ατονούν όσο μεγαλώνουμε. Σήμερα, σε ένα καθημερινό περιβάλλον πολυσύνθετο, δυσνόητο, και ακατάπαυστα μεταβαλλόμενο, ο Ο. Γ. προσφέρεται ως ένα απαραίτητο εργαλείο συνειδητότητας τόσο του κόσμου γύρω μας, όσο και του ίδιου μας του εαυτού.

Το πρότυπο εργαστήριο «Μαθαίνω να Βλέπω» απευθύνεται σε όλους. Μια μέθοδος δανεισμένη απο την εκπαίδευση των καλλιτεχνών, έχει στόχο να καλλιεργήσει τον Οπτικό Αλφαβητισμό στο ευρύ κοινό. Είναι δημιούργημα του εικαστικού καλλιτέχνη, ζωγράφου, γλύπτη και εκπαιδευτικού της τέχνης Μιχάλη Καλλιμόπουλου. Ξεκινήσαμε το 2014 με θετικά αποτελέσματα σε πολλούς συμμετέχοντες.

Τι κάνουμε:

Δεν κάνουμε άλλο από το να διδάσκουμε τον εαυτό μας να βλέπει.

Οι συναντήσεις διαρκούν δυόμιση ώρες, ίσως λίγο παραπάνω, ανάλογα πόσοι συμμετέχουμε.

Είναι ένα βιωματικό εργαστήρι που απλά κοιτάμε εικόνες. Εικόνα είναι οτιδήποτε είναι ορατό, τόσο με τα μάτια, όσο με το μυαλό, πχ. με τη μνήμη. Συναντιόμαστε λίγα άτομα στο εργαστήριο του καλλιτέχνη στο Θησείο• συζητάμε για τις εικόνες που έχουμε μπροστά μας και δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο διαφορετικά βλέπει ο καθένας μας το ίδιο πράγμα! Και τέλος εμβαθύνουμε κάνοντας ασκήσεις και παιχνίδια. Το «Μαθαίνω να Βλέπω» παρουσιάζει μια καινοτομία: επεκτείνει τον Οπτικό Γραμματισμό στην φυσική εικόνα, με περιηγήσεις έξω, στο δρόμο.
Σε ποιούς και ποιές απευθύνεται:
● Σε εκείνους και εκείνες που θέλουν να δουλέψουν τις νοητικές και συναισθηματικές τους δυνατότητες ως προς την όραση

● Σε όσους κι όσες προσεγγίζουν την τέχνη ως δημιουργοί εικόνων: Επαγγελματίες και ερασιτέχνες, αλλά και απλοί θεατές και φιλότεχνοι…
● … τόσο σε επαγγέλματα της εικόνας, καλλιτεχνικά και θεωρητικά, ΑΣΚΤ, όσο και όλα τα δημιουργικά επαγγέλματα *
● Σε όποιους αισθάνονται ότι υπάρχει κάτι έξω από την οθόνη τους, αλλά δεν ξέρουν πώς να το ψαξουν
● Σε εκείνους κι εκείνες που θέλουν να δουν σύγχρονη τέχνη αλλά δεν ξέρουν πώς
● Σε εκείνους κι εκείνες που απλά αγαπούν να κοιτάζουν
● Δεν έχει σημασία τι: ό,τι τους περιβάλλει …
● … αλλά και ό,τι φαντάζονται αλλά δεν βλέπουν

● … όμως και ό,τι βλέπουν αλλά δεν φαντάζονται

● Σε άτομα που ψάχνουν τρόπο να αποτοξινωθούν από την οθόνη

*= Σε επαγγελματίες και σπουδαστές απο τους ακόλουθους επαγγελματικούς κλάδους: Όλες τις καλές τέχνες και εφαρμοσμένες τέχνες, Παιδαγωγικά, Ψυχολογία. Φιλοσοφία, Αισθητική, Σημειολογία, Κοινωνιολογία, Ιστορία της Τέχνης, Γλωσσολογία. Πολιτικές επιστήμες, Λογοτεχνία, Επικοινωνία, Κειμενογράφοι, ΜΜΕ.

•Δωρεάν η πρώτη μας συνάντηση•
Ταυτότητα


•Τίτλος:
Ασκήσεις Οπτικού Γραμματισμού «Μαθαίνω να Βλέπω» στο εργαστήριο του καλλιτέχνη για το ευρύ κοινό με τον εικαστικό Μιχάλη Καλλιμόπουλο• Πού: Στο εργαστήριο του καλλιτέχνη Η διεύθυνση θα σας γίνει γνωστή μόλις ολοκληρώσετε η εγγραφή σας.• Πότε: Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου στις 7-9:00μμ., και εφ’ εξής κάθε Σάββατο την ίδια ώρα

• Διάρκεια: Έξι συν μία συναντήσεις. Οι συναντήσεις διαρκούν δυόμιση ώρες, ίσως λίγο παραπάνω ανάλογα τον κόσμο.

• Κόστος: 45 € για όλες τις συναντήσεις. Μόνο κατόπιν συνεννόησης πληρώνεται μεμονωμένα η συνάντηση 10 €. Οι σπουδαστές και άνεργοι γράφονται δωρεάν μόνο κατόπιν συνεννόησης.

• Εγγραφή/Τρόπος πληρωμής: Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα για να κλείσετε τη θέση σας για το σύνολο του εργαστηρίου. Η πρώτη συνάντηση (10 Σεπτ.) έχει ελεύθερη είσοδο, στην δεύτερη συνάντηση (17 Σεπτ.) προπληρώνονται οι επόμενες (έξι).

Τεχνικές πληροφορίες:
  • Προσεγγίζουμε συνδυαστικά την εικόνα με τον θεατή της, εσάς
  • Η πεώτη μας ύλη είναι εικόνες αποτελούμενες τόσο από τέχνη όσο από «μη τέχνη»
  • Η προσέγγιση ειναι βιωματική: το εργαστήριο αποτελείται απο ατομικές και ομαδικές ασκήσεις και διασκεδαστκά παιχνίδια. Δίνεται προαιρετική δουλειά για το σπίτι.
  • Δουλεύοντας την εικόνα μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Να είστε προετοιμασμένοι και προετοιμασμένες για το ‘άνοιγμα’ που θα σας συμβεί.
  • Οι συναντήσεις λαμβάνουν χώρα στο εργαστήριο γλυπτικής και ζωγραφικής του Μιχάλη Καλλιμόπουλου στο Θησείο (εκτός αν αναγράφεται διαφορετικά).
  • Ομάδα των 6-12 ατόμων.
  • Οι συναντήσεις διαρκούν δυόμιση ώρες με δυνατότητα να τις ξεπεράσουν.
  • Δίδεται πιστοποιητικό συμμετοχής

-Το εργαστήρι δεν αφορά άτομα με μειωμένη όραση ή τυφλότητα-

Μιχάλης Καλλιμόπουλος

Μιχάλης Καλλιμόπουλος

Εικαστικός καλλιτέχνης (ζωγράφος και γλύπτης) Γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Accademia di Belle Arti, Βενετία, Ιταλία και γλυπτική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Αθήνα. Το 2007 είχε την πρώτη του ατομική έκθεση «Εγώ Κατ’ Εμέ» στην γκαλερί Νέες Μορφές, Αθήνα με έργα γλυπτικής. Το ’13, το ’16 και το ’20 είχε ατομικές εκθέσεις με έργα ζωγραφικής, σχεδίου και φωτογραφίας αλλά κυρίως γλυπτικής, στην γκαλερί A.antonopoulou.art.
Χρημάτισε ζωγράφος σκηνικών στο Shakespeare’s Globe Theatre στο Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Συνεργάστηκε ως εικονογράφος με το Μουσείο Ακρόπολης και το Μουσείο Γουλανδρή Κυκλαδικής Τέχνης. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, με προεξέχουσα την «No Country for Young Men» στην Bozar, Βρυξέλλες, Βέλγιο• έκθεση σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου. Το εικαστικό του έργο φιλοξενείται στην συλλογή του Δάκη Ιωάννου και σε άλλες.
Είναι εκπαιδευτικός της τέχνης σε ενήλικες παιδιά από το 1998. Δημιούργησε και διδάσκει το Εργαστήρι Οπτικού Γραμματισμού, το πρώτο του είδους του, το 2014.

Discover more

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *