influencemag.gr
Click

Βελιγράδι, η πρωτεύουσα της λήθης

Το πρωί της 25ης Μαρτίου 1999, ένας έφηβος κάπου στη Θεσσαλονίκη κατηφορίζει προς το κέντρο της περιοχής που διαμένει για να δει τους συμμαθητές του στη μαθητική παρέλαση και να πιεί φραπέ γλυκό χωρίς γάλα. Το σφίξιμο στο στομάχι δεν του έχει φύγει από το προηγούμενο βράδυ, όταν παρακολουθούσε στις ειδήσεις να ξεκινά η αεροπορική επίθεση των στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Σερβία.

photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Θα περάσει τις επόμενες ημέρες βλέποντας όλες τις σχετικές ειδήσεις για τις επιθέσεις στα καραβάνια των προσφύγων, τις δολοφονικές επιθέσεις σε τηλεοπτικούς σταθμούς, γέφυρες, νοσοκομεία. Θα αηδιάσει με τις περιγραφές για τις «παράπλευρες απώλειες». Θα μειδιάσει με τα σχετικά σκετσάκια των ΑΜΑΝ. Θα φοβηθεί ότι κάποια στιγμή, μπορεί να έρθει κι η δικιά μας σειρά. Θα οργιστεί με τους συμμαθητές του που δεν έχουν ιδέα τι συμβαίνει γύρω τους. Θα νιώσει ετεροπερηφάνεια για τους τολμηρούς που έφυγαν από την Ελλάδα για να πάνε να οργανώσουν συναυλίες πάνω σε γέφυρες και ποδοσφαιρικούς αγώνες εν μέσω βομβαρδισμών. Θα πολιτικοποιηθεί βίαια -είχε βάλει το χεράκι του κι ο Αρσένης σε αυτό- και θα πάρει μέρος σε πορείες, συγκεντρώσεις, συναυλίες αλληλεγγύης στην Πλατεία Αριστοτέλους. Λίγους μήνες αργότερα, θα κάνει κοπάνα από το φροντιστήριο για να πάει στην πορεία για τον Κλίντον που πάτησε το πόδι του στη χώρα μας. Θα πάρει οριστικά τη θέση του στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι λόγοι για αυτό πολλοί. Θέλεις επειδή είναι άλλο να βλέπει τον πόλεμο να γίνεται κάπου μακριά κι άλλο λίγα χιλιόμετρα από το σπίτι του; Ίσως πάλι γιατί από τότε που θυμάται τον εαυτό του, τα επίθετα των αγαπημένων μπασκετικών του ηρώων τελείωναν σε -ιτς. Ίσως όμως γιατί μόνο ένα αντιπαθέστατο είδος οσφυοκαμπτών μπορεί να δικαιολογεί και να αποδέχεται την αδικία της εξουσίας του ισχυρού.

Ένα μεσημέρι του Ιουνίου του 2022, ένας σχεδόν 40αρης προσγειώνεται στο αεροδρόμιο Nikola Tesla, περνάει τον τελωνειακό έλεγχο και λίγο πριν βγει στην έξοδο παρατηρεί ταμπέλες στα ελληνικά να αναγγέλλουν ότι την ανακατασκευή του αεροδρομίου την έχει αναλάβει γνωστή ελληνική κατασκευαστική εταιρία. Περιμένοντας να έρθει η ώρα του check-in στο Airbnb, βλέπει σχεδόν σε κάθε τετράγωνο ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο να διαφημίζει τις προσφορές για ταξίδια στη Χαλκιδική, την Κέρκυρα, το Άγιο Όρος. Λίγες ώρες αργότερα θα ανοίξει την κάμερα και το πρώτο κλικ θα το χαρίσει σε ένα κοριτσάκι ντυμένο στα λευκά που κάνει κούνια μπροστά σε ένα κακοσυντηρημένο κτίριο, παλαιότερης εποχής. Θα σκεφτεί πως αυτό ίσως συμβολίζει τη ζωή και την ελπίδα που γεννιέται μέσα στα συντρίμμια. Αυτή η σκέψη δεν θα κρατήσει πολύ ωστόσο αυτή η φωτογραφία θα του γίνει πολύ αγαπημένη.

photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Οι τοίχοι στο κέντρο της πόλης ταλαιπωρημένοι. Δεν έφτανε το στρώμα σκόνης, υγρασίας και κάθε είδους σωματιδίου, έπρεπε να τους ‘κοσμούν’ και stencil με τις φάτσες ακροδεξιών ‘ηρώων’ που χάθηκαν σε κάποιο από τα μέτωπα;

«Εδώ είναι Βαλκάνια»,

σκέφτεται. Τα έχουν και αυτά, όχι μόνο τους υπέροχους φούρνους με τις τόσες επιλογές σε πίτες. Οι δρόμοι θορυβώδεις αλλά όχι οι χειρότεροι που έχει δει. Τα αυτοκίνητα εδώ πίνουν φτηνότερη βενζίνη από τα δικά μας και δεν ταλαιπωρούνται σε ατελείωτα μποτιλιαρίσματα. Είναι τα περισσότερα καινούρια. Δεν θα δει πουθενά zastava yugo παρότι τα τραμ και τα λεωφορεία φαίνεται πως κατασκευάστηκαν σε ασπρόμαυρη εποχή.

photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Θα περάσει τις επόμενες ημέρες παρατηρώντας πως οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ φιλικοί, έχουν μια κουβέντα και ένα αληθινό ζεστό χαμόγελο μαζί με λίγα ελληνικά όταν τους πεις από που είσαι. Οι περισσότεροι έχουν μάθει από προσωπική εμπειρία ότι ‘σαν τη Χαλκιδική δεν έχει’ και σίγουρα πιστεύει πως θα νιώθουν συμπάθεια για τη στάση του ελληνικού λαού απέναντί τους.

Θα παρατηρεί πως άντρες και γυναίκες, εκτός από φυσική ομορφιά, διαθέτουν σώματα γυμνασμένα. Πρέπει να γεννιούνται με μια μπάλα μπάσκετ στο χέρι, θα σκεφτεί. Θα βαρεθεί να βλέπει στους πάγκους με τα μαγνητάκια τη φάτσα του Πούτιν σε κούπες, t-shirts και αναπτήρες- τι διάολο κάνει αυτός εδώ;- και θα κουραστεί να μετράει παραρτήματα ελληνικών αλυσίδων στους εμπορικούς δρόμους της πόλης. Οι εικόνες φτώχειας δεν θα τον σοκάρουν όμως θα παραξενευτεί όταν διαπιστώσει πως οι περαστικοί μόλις βλέπουν κάμερα κρύβονται ή …φροντίζουν να δείξουν με κάθε τρόπο την απροθυμία τους να μπουν στο κάδρο.

Θα πάρει πολλά λεωφορεία, θα περπατήσει ώρες ατελείωτες, θα φάει μέτριο τουριστικό φαγητό και θα πιεί ρακίγια (ρακή) που θα του φανεί φονικό όπλο και όχι ποτό. Θα εκπλαγεί από την αισθητική των café που καθόλου Βαλκάνια δεν θα του θυμίσουν αλλά θα αναρωτηθεί τι διάολο έχει γίνει εδώ και σχεδόν σε κάθε μαγαζί τα σταχτοδοχεία, οι τέντες και οι ομπρέλες είναι διαφημιστικά γνωστού αναψυκτικού, συμβόλου των ΗΠΑ, που δεν θέλει να το βάζει ούτε στο στόμα του.

photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ
photo credit ΣΤΑΘΗΣ ΜΑΝΔΑΛΑΚΗΣ | ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ

Θα δει πολλούς άντρες από 25 έως 50 σκίνχεντ με παντελόνια παραλλαγής να περπατάνε στους δρόμους. Θα δει πολλές ομάδες που μοιάζουν με παραθρησκευτικές οργανώσεις να λένε ακατανόητα πράγματα. Θα δει μάζες να συρρέουν στις τεράστιες Ορθόδοξες εκκλησίες και ντόπιους κάθε ηλικίας να σκύβουν το κεφάλι ευλαβικά μπροστά σε εικόνες.

Δεν περίμενε ότι θα δυσκολευόταν τόσο πολύ να εντοπίσει κάτι που να θυμίζει τους βομβαρδισμούς του 1999. Το μόνο που θυμίζει ότι η πόλη αυτή δέχθηκε κάποτε ανηλεή επίθεση είναι το κτίριο του Υπουργείου Άμυνας που έχει παραμείνει όπως το άφησαν τα αμερικάνικα βομβαρδιστικά stealth. Όμως κι αυτό, μπροστά του έχει πλέον μια γιγάντια διαφημιστική πινακίδα, από αυτές τις ηλεκτρονικές, που κάθε λίγα δευτερόλεπτα δείχνει το γνωστό αναψυκτικό να μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι μαγική. Το κλικ που θα κάνει εκεί θα το φυλάξει σαν πειστήριο της λήθης.

Το Βελιγράδι θέλει να ξεχάσει. Θέλει να μη θυμάται. Οι νεότεροι μιλούν άπταιστα αγγλικά, φοράνε ΝΙΚΕ, ακούνε μουσικές αμερικάνικες όσο τρώνε μπέργκερ με μπάρμπεκιου σως. Η λήθη απλώνεται σε όλες σχεδόν τις γωνιές της πόλης. Μπορείς να την παρατηρήσεις στις τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες, στα οικοδομικά συγκροτήματα με νεόκτιστους, άψυχους ουρανοξύστες. Μπορείς να την ακούσεις στους δρόμους και στις γειτονιές και να την αγγίξεις στις υφές των τοίχων. Μπορείς να την αναζητήσεις στα καλά θαμμένα κομμάτια της ιστορίας αυτής της χώρας και να την αφουγκραστείς στις όχθες των επιβλητικών ποταμών της. Εκεί που συναντιούνται νέοι και γέροι και ποιος ξέρει τι σκέφτονται ρεμβάζοντας.

Φαίνεται να λείπει η οργή, ο θυμός και η αγανάκτηση για την αδικία που υπέστη αυτός ο λαός. Μόνο η παραίνεση να φοράνε μάσκες φαίνεται να ενοχλεί αρκετούς. Άλλους πάλι η βαλκανική ταυτότητα που τη φέρουν ως βάρος και εμπόδιο για ένα πιο δυτικό και ευχάριστο μέλλον που υπάρχει μόνο στη φαντασία τους.

Κι αυτός, που οργίστηκε ως νέος και τόσο τον σημάδεψε το ’99, περνάει την τελευταία μέρα του στο Βελιγράδι πίνοντας φραπέ, σκέτο αυτή τη φορά, και συνειδητοποιεί ότι τόσες μέρες εδώ, ούτε μια νότα από Μπρέγκοβιτς δεν άκουσε.

Click on topic photo to open Gallery

Για περισσότερες εικόνες από το Βελιγράδι κάνε κλικ εδώ

Share:

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *