influencemag.gr

«Τα ανατρεπτικά βιβλία»

Τα ανατρεπτικά κείμενα, βιβλία που αφυπνίζουν και η δύναμη της λογοτεχνίας να μας διαμορφώνει και να μας «ταρακουνά», βγάζοντας μας από τον λήθαργο του υπερκαταναλωτισμού, της ρουτίνας, της πεζής καθημερινότητας και εν τέλει μιας ζωής που άλλοι έχουν αποφασίσει για εμάς, είναι το θέμα του Πάμπλο Γκουτιέρεθ στο μυθιστόρημα του «Τα ανατρεπτικά βιβλία» (Εκδόσεις Καστανιώτη).  

«Λίγες ώρες μετά τον θάνατο του συζύγου της, ένα κιβώτιο με βιβλία φτάνει κατά λάθος στο σπίτι της Ρέμε. Εκείνη, αντί να τα επιστρέψει, βγάζει ένα στην τύχη κι αρχίζει να το διαβάζει. Από εκείνη τη στιγμή κάτι παράξενο συμβαίνει: η Ρέμε κλείνεται στο σπίτι της και τα καταβροχθίζει όλα με μια δονκιχωτική απόλαυση. Νιώθει ότι τα βιβλία περιγράφουν την ίδια τη ζωή της, μια ιστορία επιβίωσης, συγκρατημένης σεξουαλικότητας και πολλών απογοητεύσεων. Γοητευμένη από τα κείμενα που έχει μόλις ανακαλύψει, η Ρέμε αρχίζει να βλέπει τον κόσμο μέσα από τα αναγνώσματά της και σταδιακά τής αποκαλύπτεται μια εξέγερση ισχυρή και συμβολική, ένα είδος ανυποταγής ικανό να ξεπεράσει τα όρια της μυθοπλασίας και να εισχωρήσει στην πραγματικότητα».  

Η δόνια Ρέμε, με το ασυνήθιστο παρουσιαστικό και την προκλητική σκέψη, είναι ένας θηλυκός Δον Κιχώτης. Χάρη στη λογοτεχνία αφυπνίζεται! Συνειδητοποιεί ότι έχουν σφετεριστεί τη ζωή της και τελικά μετατρέπεται σε μια κοινωνική ακτιβίστρια. Όλα ξεκίνησαν από μία έγγραφη απόφαση απαγόρευσης απλώματος των μπουγάδων στα μπαλκόνια και τις ταράτσες, και η μέχρι πρότινος ήσυχη συνοικία της Σεβίλλης σύντομα μετατράπηκε σε πεδίο μάχης: εξεγερμένες νοικοκυρές της διπλανής πόρτας, μερικοί πανκς, νεαροί συμμορίτες της περιοχής και διάφοροι ακτιβιστές συγκρούονται με την Κυβέρνηση και δυνάμεις των ΜΑΤ. Με δεξιοτεχνία και ιδιαίτερο ύφος, ο Πάμπλο Γκουτιέρεθ ασκεί κοινωνική κριτική και σατιρίζει. Θίγει θέματα ταμπού, όπως η γυναικεία σεξουαλικότητα, οι «άβουλες αμόρφωτες νοικοκυρές» και το γηρασμένο κορμί. Σαρκάζει τα κοινωνικά στερεότυπα που διαμορφώνονται από τον καθωσπρεπισμό, τις κοινωνικές ανισότητες και την εκκλησία.  

Το βιβλίο αποτελείται από 4 κεφάλαια, με τίτλους από αντίστοιχα μυθιστορήματα άλλων συγγραφέων, όπως: Ο διεστραμμένος αισθησιασμός του Πίο Μπαρόχα, Η εξέγερση των μαζών του Χοσέ Ορτέγα ι Γκασέτ, Η ιστορία μιας σκάλας του Αντόνιο Μπουέρο Βαγιέχο και η Κόκκινη αυγή επίσης του Μπαρόχα. Κι έτσι, η ιστορία της «Ρέμε- σοβιέτ» ή «Ρέμε-επαναστάτριας» γίνεται αφορμή να έρθουμε σε επαφή με κλασικά έργα της ισπανικής λογοτεχνίας μέσα από συχνές παραπομπές και επιλεγμένα αποσπάσματα. Ο αναγνώστης «αιωρείται από το παρόν στο παρελθόν» με λέξεις που σχεδόν εκτοξεύονται, παραγράφους- χείμαρρους, μονόλογους που εναλλάσσονται διαρκώς -συστήνοντας τους ήρωες της ιστορίας- και έξυπνους νεολογισμούς, όπως η «Ρέμε-επιθυμώ-ουρανοί-να μάθω» και η «πανταναμμένη» (τηλεόραση).  

Με ευρηματικότητα κι ευαισθησία, ο συγγραφέας μυεί τον αναγνώστη στην ισχυρή επίδραση των βιβλίων, που άλλοτε μας προσφέρουν «καταφύγιο», άλλοτε μας συνταράσσουν κι ενίοτε μας μεταμορφώνουν και μας ωθούν να αναλογιστούμε το ίδιο το νόημα της ύπαρξής μας.

«Ο Πάμπλο Γκουτιέρεθ έγραψε έναν ύμνο στη θεραπευτική δύναμη της λογοτεχνίας»! 

*Καλή χρονιά… με «Ανατρεπτικά βιβλία»! 

Share:

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CONNECT WITH US

Δια χειρός Zgur. "Resist to Exist".

EVENTS WORKSHOPS