influencemag.gr

ELECTRA UNTITLED

Vertebra Theatre

Η Ηλέκτρα ‘άτιτλη είναι μια παράσταση σωματικού και εικαστικού θεάτρου που επιχειρεί μέσα μια σύγχρονη διασκευή του μύθου της Ηλέκτρας βασισμένη στην τραγωδία του Σοφοκλή και εμπνευσμένη από στοιχεία των Μυγών του Ζαν Πωλ Σαρτρ.

Η Ηλέκτρα Άτιτλη της ομάδας Vertebra Theatre, ‘ξανακοιτά’ την τραγωδία απαλλαγμένη από το ετεροκανονικό βλέμμα και εξερευνά την ιστορία της Ηλέκτρας ως αρχετυπική μορφή, αναγνωρίζοντας τις συνδέσεις του παρελθόντος της και προσδίδοντας μια σύγχρονη πτυχή.

ELECTRA UNTITLED PERFORMANCE
ELECTRA UNTITLED PERFORMANCE

Χρησιμοποιώντας υλικά του σωματικού θεάτρου και του χοροθεάτρου, η δραματουργία της παράστασης συν-δημιουργείται τόσο από τις  αυτοβιογραφίες των ηθοποιών/δημιουργών του έργου, όσο και μέσα από μια διαδικασία συλλογικής  γραφής με πολιτισμικές κοινότητες γυναικών και της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Λονδίνου. Ο μύθος της τραγωδίας συνδέεται με το σήμερα και έχει ως στόχο την ανάδυση ιστοριών έμφυλης βίας και καταπίεσης, αλλά και ενδυνάμωσης γυναικών και της queer κοινότητας.

Η παράσταση παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2022 στα πλαίσια του Resolution Festival στο The Place και στο στο Cockpit Theatre στο Λονδίνο. Έχει την υποστήριξη του Guildhall School of Music and Drama του Λονδίνου στα πλαίσια έρευνας πάνω στο embodied materiality, το τραύμα και τη μέθοδο του Θεόδωρου Τερζόπουλου.

Η παράσταση επιχορηγείται από το Arts Council της Αγγλίας. **** “A Remarkable Experience” North West End UK

Συντελεστές / Δημιουργική Ομάδα:

Σύλληψη /Διασκευή / Σκηνοθεσία: Μάιρα Στεργίου

Σύμβουλος Κίνησης: Σάββας Στρούμπος
Σύμβουλος Σκηνογραφίας και Ενδυματολογίας: Μαγιού Τρικεριώτη
Σύμβουλος Χορογραφίας: Piedad Albaraccin SeiquerΔραματουργία: Nazli Tabakabai – Khatambakhsh
Σχεδιασμός Φωτισμών: Αλέξανδρος Πολιτάκης
Μουσική Σύνθεση/ Μουσικός επι σκηνής: Γρηγόρης Εμφιετζής
Κατασκευή Κούκλας: Kelly Frost
Βοηθός Παραγωγής: Χριστίνα Γυφτάκη
Marketing/Επικοινωνία: Mischa Alexander
Παραγωγή: Vertebra Theatre, Arcola Theatre
Ηθοποιοί/χορευτές/χορογράφοι επά σκηνής: Χριστίνα Γυφτάκη, Pelagie May – Green, Ντέπη Γοργογιάννη, Susie Fairbrother, Emilie Largier, Claire Monique Martin, Masumi Saito, Μάιρα Στεργίου.
Επιστημονικοί Σύμβουλοι: Dr Simon Donger, Prof. Dominik Havsteen-Franklin, Poly Teale
Καλλιτεχνικοί Σύμβουλοι: Θεόδωρος Τερζόπουλος, Σάββας Στρούμπος
Image credits: Isadora Baccon, Mαγιού Τρικεριώτη

Info and Booking Link:

Electra Untitled

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, 7.30μμ στο Arcola Theatre
Vertebra Theatre:

Η ομάδα Εικαστικού Θεάτρου Vertebra Theatre ιδρύθηκε το 2013 και αποτελείται από ηθοποιούς και καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο με έδρα το Λονδίνο. Δραστηριοποιείται σε διεθνές επίπεδο, έχει λάβει μέρος σε διάφορα φεστιβάλ, (πχ. Voila Europe) και έχει συνεργαστεί με θέατρα στο Ηνωμένο Βασίλειο (π.χ. Little Angel Theatre, Nottingham Playhouse, κ.α.), στην Ευρώπη και στην Νέα Υόρκη (Castillo Theatre). Πυρήνας της δουλειάς είναι το σωματικό θέατρο του J. Lecoq και το θέατρο της επινόησης (Devised Theatre) με συμπεριληπτικό και διαθεματικό περιεχόμενο. Κύριο μέρος της δημιουργίας αποτελεί η παρουσίαση έργων με κοινωνικό πρόσημο και ριζοσπαστική θεματολογία. Στόχος είναι η έρευνα και δημιουργία νέων αναφορών με κύριο όργανο εργασίας το σώμα ως ολότητα. Η ομάδα πειραματίζεται με το χοροθέατρο, το κουκλοθέατρο και τις εικαστικές τέχνες αναζητώντας διόδους έκφρασης μέσα από την εξερεύνηση και διεύρυνσή των ορίων του διαλόγου που δημιουργούν αυτές οι καλλιτεχνικές φόρμες. Η ομάδα επίσης δημιουργεί παραστάσεις και εργαστήρια δραματοθεραπείας, κουκλοθεάτρου, μάσκας και σωματικού θεάτρου με και για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

http://www.vertebrarts.com

Έκθεση Κόμικς

Η Ομάδα Vertebra έχει τη χαρά να συνεργαστεί με το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στα πλαίσια της παράστασης και να φιλοξενήσει την έκθεση κόμικς εμπνευσμένων από τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Ευριπίδη και του Σοφοκλή και «Χοηφόροι» του Αισχύλου. Σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιουργήσαν πρωτότυπες ιστορίες εμπνευσμένοι από τη μορφή και το χαρακτήρα της Ηλέκτρας, τους συμβολισμούς και τα επιμέρους θέματα που πλαισιώνουν τις τραγωδίες «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή και του Ευριπίδη και «Χοηφόροι» του Αισχύλου.

Συμμετέχουν:
Ρενέ Αγγελίδου (Fokshee), Νίκος Αγάθος, Δήμητρα Αδαμοπούλου, Ιάκωβος Βάης, Θωμάς Βαλιανάτος – Ιώ Αρματά, Μελινα Βλάχου, BLEΣΣΕD – Λίδα Ζαχοπούλου, Γιάννης Γαλαίος, Dimitri Chevet, Conan Nanco, Γεωργία Καλογεροπούλου, Aris Hathaway, Βάλια Καπάδαη, Θανάσης Καραμπάλιος, Θωμάς Κεφαλάς, Nίκος Κουρκουτάς, Kristanz, Χρύσα Λαμπρακοπούλου, Γιώργος Μικάλεφ, Μάριος Μπόρας, No Budget Epics, Κάλλη Ντολτσέτη, Παύλος Παυλίδης, Δημήτρης Παπούλιας, Αγγελική Σαλαμαλίκη, Ελευθερία Σαρρή, Δημήτρης Τρακόσας – Αφροδίτη Ρίζου, Νίκος Τσουκνίδας – Μαρία Καραζάνου.

Οι ιστορίες τους, αν και αρκετές φορές ακολουθούν τον αρχαϊκό μύθο, τον τοποθετούν σε ένα σύγχρονο κοινωνικο-πολιτικό περιβάλλον ή στον κόσμο της φαντασίας, τον ανατρέπουν και λειτουργούν ως μέσο επανεξέτασης των άρρηκτα αλληλένδετων εννοιών που πραγματεύεται, όπως η απόδοση της Δικαιοσύνης, η εκδίκηση, η προσωπική και συλλογική ευθύνη και η ηθική συνέπεια. Επιμέλεια Έκθεσης: Καλλιόπη Λιαδή, Καλλιτεχνική Σύμβουλος Προγράμματος

Οι συνεντεύξεις των καλλιτεχνών στο παρακάτω link:

Comic – Animation

Discover more!

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *