influencemag.gr

Stumble upon the story | “I Shot The Sheriff” by Bob Marley (1975)

Το τραγούδι “I shot the sheriff” περιλαμβάνεται στο άλμπουμ “BURNIN” των The Wailers, που κυκλοφόρησε το 1973. Γράφτηκε από τον Bob Marley, αλλά σημείωσε τεράστια επιτυχία όταν ένα χρόνο αργότερα ηχογραφήθηκε από τον Eric Clapton και μπήκε στο album του, “361 Ocean Boulevard”. Η συγκεκριμένη διασκευή χάρισε στο κομμάτι την πρώτη θέση στο Billboard Top 100 και την πιστοποίησή του ως χρυσό.

click here to listen I Shot The Sheriff by Eric Clapton

Ο Clapton στην αρχή είχε ενδοιασμούς για το αν θα έπρεπε να το συμπεριλάβει στο δίσκο του, φοβούμενος μη φανεί ασεβής απέναντι στον Bob. Tελικά, τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας τον έπεισαν να το χρησιμοποιήσει. Σύμφωνα με το βιβλίο “Wailing Blues – The story of Bob Marley’s Wailers”, o Bob ποτέ δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις στον Clapton σxετικά με το νόημα των στίχων, λέγοντας του απλώς ότι κάποιοι από αυτούς είναι αληθινοί και κάποιοι όχι. Ο ίδιος ο Eric αναφέρει στην αυτοβιογραφία του (Eric Clapton: The Autobiography): “Προσπάθησα να ρωτήσω για το τι πραγματικά σήμαινε το τραγούδι, αλλά δεν κατάλαβα μεγάλο μέρος της απάντησης. Ήμουν απλώς ανακουφισμένος που του άρεσε αυτό που είχαμε κάνει”.  Ο ευχάριστος reggae ρυθμός του κομματιού δε φαίνεται να συνάδει απόλυτα με τα γεγονότα που εξιστορούν οι στίχοι του (“I shot the sheriff, but Ididn’t shoot no deputy”). Ο ήρωας του τραγουδιού κατηγορείται για τη δολοφονία του βοηθού ενός σερίφη, ενώ εκείνος δηλώνει πως, στην πραγματικότητα, σκότωσε -σε νόμιμη άμυνα- τον ίδιο τον σερίφη και τώρα τον αναζητούν παντού. Το τραγούδι αρχικά είχε χαρακτηριστεί ως συμβολικό και επαναστατικό, καθώς οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι γράφτηκε πυροδοτούμενο από την αγανάκτηση για τις φυλετικές διακρίσεις, μιας και η reggae μουσική περιείχε συχνά τέτοια μηνύματα. Ο ίδιος ο Marley, σε συνεντεύξεις του, έδινε διάφορες ερμηνείες σε σχέση με τους στίχους. “Πυροβολώντας τον σερίφη, είναι σαν να πυροβολώ το κακό”, δήλωνε το 1975. “Δεν υπάρχει στην πραγματικότητα σερίφης. Το κομμάτι αναφέρεται γενικά στα στοιχεία του κακού… Ότι οι άνθρωποι δεν αντέχουν την αδικία και επαναστατούν”. Λίγο αργότερα αποκάλυψε ότι ήθελε να γράψει “πυροβόλησα την αστυνομία” στη θέση της λέξης σερίφη, αλλά δεν το έκανε επειδή θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της Κυβέρνησης. “Ωστόσο, ιδέα παραμένει ίδια, μιλά για τη δικαιοσύνη”, συμπληρώνει. Αρκετά χρόνια αργότερα, το 2012, η πρώην σύντροφός του Esther Anderson έδωσε μία δική της διαφορετική εκδοχή για το νόημα του τραγουδιού. Ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για ένα πιο προσωπικό κομμάτι του Bob, που συμβολίζει την αντίθεση του στη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών. Ο ίδιος -όπως αναφέρει- διαφωνούσε με τη συγκεκριμένη μέθοδο, γιατί τη θεωρούσε αμαρτία. Με τη φράση

”Κάθε φορά που φύτευα έναν σπόρο, έλεγε: σκότωσέ τον, πριν φυτρώσει”

αναφερόταν επομένως στη γονιμοποίηση και όχι στη μαριχουάνα, όπως πίστευαν κάποιοι. Απλά αντικατέστησε τη λέξη γιατρός με τη λέξη σερίφης, εξηγεί η Anderson στο ντοκιμαντέρ για τη ζωή του ”Bob Marley: The making of a Legend”. Πάντως, ο ίδιος ο Marley φαίνεται να απολάμβανε όλο αυτό το πέπλο μυστηρίου γύρω από το ”I shot the sheriff” που για την πλειοψηφία του κόσμου, αποτελεί έναν ύμνο ενάντια στη διαφθορά και την αδικία . 

Share:

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CONNECT WITH US

Δια χειρός Zgur. "Resist to Exist".

EVENTS WORKSHOPS