influencemag.gr

Διανοητική Ταπεινοφροσύνη

Από τη μαιευτική μέθοδο του Σωκράτη, που μάλλον πρώτος ανέδειξε την αδυναμία του ανθρώπου να κατέχει απόλυτες αλήθειες, στη σκέψη του John Stewart Mill, που υποστήριζε ότι αντίθετες, ή ακόμα και λανθασμένες απόψεις έχουν θέση στο δημόσιο λόγο καθώς μας βοηθούν να ενισχύσουμε/βελτιώσουμε τις δικές μας θέσεις, η ανοχή στη διαφορετική άποψη υπήρξε πυλώνας της κοινωνικής και επιστημονικής προόδου.

Karl Popper
Τι υπάρχει στον αντίποδα αυτής της αντίληψης;
Η διανοητική (και επιστημονική) ταπεινοφροσύνη είναι μια έννοια που βασίζεται στην παραδοχή ότι η ανθρώπινη γνώση έχει όρια. Αυτή η παραδοχή κάνει τους ανθρώπους πιο ανοιχτούς σε απόψεις που δεν συμφωνούν με τις δικές τους και επιτρέπει μια πιο ομαλή συνύπαρξη. Το μεγαλύτερο όφελος όμως θεωρώ ότι σχετίζεται με την επικοινωνία των ιδεών και συνεπώς την πρόοδο της επιστήμης.
Καθένας μας αισθάνεται την ανάγκη να υπερασπιστεί τις ιδέες του. Η μεταγνώση που σχετίζεται με τη συνειδητοποίηση των περιορισμών της σκέψης μας δεν πρέπει να μας κάνει παγερούς και αποστασιοποιημένους από τις ιδέες μας. Το ζητούμενο δεν είναι να πούμε ότι όλα είναι μάταια, αλλά να δεχτούμε ότι και η αντίθετη άποψη χωράει στο δημόσιο διάλογο και δυνητικά μπορεί να βελτιώσει και τις δικές μας απόψεις.
Share:

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *