influencemag.gr

«ΗΛΕΚΤΡΑ»

«Οι Θωμάς Βαλιανάτος (σχέδιο) και Ιώ Αρματά (κείμενο) μας φέρνουν αντιμέτωπους με τον κοινωνικό ρατσισμό που συχνά υφίστανται τα non-binary άτομα, σε εξπρεσιονιστικό ύφος που θυμίζει πίνακες του James Ensor. Παρακολουθούμε καρέ-καρέ την επίθεση που δέχεται το κεντρικό πρόσωπο, που κάνει την επανάστασή της και θέλει να την αποκαλούν Ηλέκτρα, από άντρες – υπερασπιστές της αρρενωπότητάς τους, ενώ είναι σαφές ότι δεν υπάρχει αποδοχή της ταυτότητάς της ούτε από την ίδια της την οικογένεια».

Αθηνά Εξάρχου, Δρ ιστορίας της τέχνης

INNER VIEW

Βίκυ Μοιρώτσου

Στο συγκεκριμένο έργο η Ηλέκτρα είναι ένα non – binary άτομο που βιώνει τον κοινωνικό ρατσισμό, την περιθωριοποίηση και τη βία. Πόσο απέχουμε ακόμα ως κοινωνία από το να κατακτήσουμε αυτονόητες έννοιες, όπως η αποδοχή και ο σεβασμός στη διαφορετικότητα;

Όσο λιντσάρουμε, δολοφονούμε ή τείνουμε να δείχνουμε με το δάχτυλο ανθρώπους διαφορετικούς από το κοινωνικό κατασκεύασμα που αποκαλούμε «νόρμα», θα απέχουμε. Όσο υπάρχουν άνθρωποι που αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους, θα απέχουμε από τον πολιτισμό. Το έργο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Ζακ Κωστόπουλου, ενώ αφορμή στάθηκε η πρόσφατη επίθεση που δέχτηκε η τρανς ακτιβίστρια Βανέσα Βενέτη. Κάθε φυλοεπαναστατική συμπεριφορά βρίσκεται εν τη γενέσει της σε ρήξη με τα κοινωνικά στερεότυπα, ακριβώς όπως η Ηλέκτρα έσπασε τα δικά της δεσμά σε μια κατά μέτωπο σύγκρουση με την εξουσία της εποχής της. 

Πρωταρχικός στόχος των εξπρεσιονιστών είναι η έκφραση του υποκειμενικού συναισθήματος / βιώματος κι όχι η αναπαράσταση εικόνων του εξωτερικού κόσμου. Ποια στοιχεία ή συναισθήματα επιδιώκει να αναδείξει το εξπρεσιονιστικό ύφος της εικονογράφησης;

Ο σχεδιαστικός τρόπος με τον οποίο επιλέγω να δημιουργήσω ένα κόμικ εντάσσεται σε ένα ημιρεαλιστικό ύφος με τάσεις grotesque. Αυτός ο τρόπος μού εφευρίσκει ιδανικές λύσεις πάνω σε διάφορα αφηγηματικά προβλήματα, όπως η έκφραση, η κίνηση και η ροή της ιστορίας μέσα από τον προσωπικό κόσμο των ηρώων που απεικονίζω.

Νομίζω ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπαραστήσεις τη βαθιά όψη και το αληθινό «είναι» της πραγματικότητας, και ειδικά των ανθρώπινων δράσεων και συμβάντων.

null

Discover more!

Share