influencemag.gr
Οι Κοινοί Θνητοί σίγουρα δε χρειάζονται πλέον συστάσεις, τουλάχιστον για όσους έχουν βρεθεί έστω και μία φορά στα εκρηκτικά live τους! Πρόκειται για μια μπάντα που ξεκίνησε το 2016 από μία παρέα φίλων στο Αλιβέρι. Είναι όλοι τους αυτοδίδακτοι και η δουλειά τους ξεχωρίζει για την αυθεντικότητα των στίχων τους, την πρωτοτυπία της μουσικής τους και τα προσεγμένα artworks των άλμπουμ τους. Συνήθως, τους κατατάσσουν στο είδος του hip hop, αλλά στους ίδιους δεν αρέσουν οι περιοριστικές ταμπέλες, μιας και η μουσική τους αποτελεί ένα συνονθύλευμα διαφορετικών ειδών, συνδυάζοντας το ραπ με την ελληνική παραδοσιακή μουσική και λαϊκά όργανα, όπως: λαούτο, μπαγλαμά και μπουζούκι.

Η δισκογραφία τους περιλαμβάνει συνολικά, μέχρι τώρα, έξι ολοκληρωμένα CD αλλά και ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον Instrumental project, με τίτλο «Σκιές». Το CD τους «Αντίληψη» διατέθηκε και σε μορφή βινυλίου, ενώ ο τελευταίος δίσκος τους, τα «Κόκκινα Σημάδια», κυκλοφόρησε σε 300 αριθμημένα βινύλια 180gr, σε μπλε διάφανο χρώμα με κόκκινες κηλίδες. Οι Κοινοί Θνητοί συχνά μέσω της μουσικής τους σχολιάζουν τα κακώς κείμενα της επικαιρότητας. Γράφουν και τραγουδούν για να εκφραστούν, αλλά κυρίως για να προβληματίσουν! Σίγουρα, δεν είναι τυχαίο που αρκετοί από τους στίχους τους γίνονται συνθήματα σε πορείες διαμαρτυρίας. Συναντήσαμε δύο από τα μέλη της μπάντας, τον Αντώνη και τον Μητσοφού, και κάναμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για τους Κοινούς Θνητούς, τον τελευταίο τους δίσκο, αλλά και όσα τους κινητοποιούν ώστε να συνεχίζουν να δημιουργούν μουσική!

INNER VIEW

Βίκυ Μοιρώτσου

Γιατί «Θνητοί» και μάλιστα «Κοινοί»; Θέλατε ίσως να περάσετε κάποιο μήνυμα για εσάς και τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τη μουσική και την τέχνη;

Το όνομα το εμπνευστήκαμε από το τραγούδι «Κοινοί Θνητοί», που περιλαμβάνεται στον δεύτερο ομώνυμο δίσκο μας. Μέχρι τότε η μπάντα δεν είχε κάποιο όνομα. Ουσιαστικά, θέλαμε με αυτό να δείξουμε ότι αντιμετωπίζουμε τη μουσική με ταπεινότητα και όχι καριερίστικα. Ότι δεν τραγουδάμε δηλαδή για να γίνουμε διάσημοι. Και ίσως να έχει για εμάς και κάποια σχέση με τον στίχο του Άσιμου, που λέει: «Θα το δείξει κι ο καιρός, είμαι ο πιο δυνατός θνητός».

Γράφετε οι ίδιοι στίχους και  μουσική, κάνετε μόνοι σας  την ενορχήστρωση, αλλά και ολόκληρη την παραγωγή και προώθηση των κομματιών σας. Πόσο δύσκολο και περιοριστικό ή μη, είναι αυτό;

Έχουμε φτιάξει έναν ειδικά διαμορφωμένο δικό μας χώρο, ώστε να μπορούμε να κάνουμε τα πάντα μόνοι μας. Αρχικά βοηθάει πολύ αυτό, γιατί δε σε περιορίζει κανείς. Επιλέγεις εσύ τα κομμάτια, κανονίζεις τις συναυλίες που θέλεις να συμμετέχεις, κλπ. Σου παρέχει δηλαδή μια ελευθερία ως προς τον χρόνο, την ποσότητα και την ποιότητα. Αλλά για να πας ένα βήμα παραπέρα τη δουλειά σου, φυσικά και θα χρειαστεί να συνεργαστείς με κάποιους ανθρώπους και ίσως να κάνεις κάποιες υποχωρήσεις.

Σε πολλά τραγούδια σας θίγετε ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και γενικότερα οι κοινωνικές ανισότητες («Του έθνους πατριώτη», «ΑΓΓΟ»). Εσείς θεωρείτε τον στίχο σας πολιτικό;

Ο στίχος μας είναι κοινωνικοπολιτικός. Υπάρχει γενικά αυτό ως κατεύθυνση στη μουσική μας. Γι’ αυτά τα ζητήματα μας αρέσει να γράφουμε, αυτά μας κινητοποιούν! Το τραγούδι ΑΓΓΟ, για παράδειγμα, γράφτηκε και μπήκε και ως τίτλος γιατί θίγει ένα σχετικά άγνωστο κοινωνικό φαινόμενο, με σκοπό να μάθει ο κόσμος ότι σε κάποιες χώρες συμβαίνει κάτι τόσο φρικτό. Σκοπός είναι να προβληματιστούν, δηλαδή, όσοι θα το ακούσουν.

Πιστεύετε ότι αυτό περιορίζει αριθμητικά το κοινό στο οποίο απευθύνεστε; Και αν ναι, κατά πόσο σας αφορά αυτό;

Δε θεωρούμε ότι το περιορίζει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Σίγουρα η πλειοψηφία προτιμά πιο ανάλαφρα, «εύπεπτα» κομμάτια. Ωστόσο, εμείς απευθυνόμαστε σε όλους. Και σε αυτούς που ταυτίζονται με τους στίχους μας, αλλά και σε εκείνους που δεν ασχολούνται τόσο ή δεν είναι ενημερωμένοι για τα ζητήματα που θίγουμε. Τώρα, για κάποιους που συμφωνούν π.χ με πρακτικές όπως το ΑΓΓΟ, αυτοί σίγουρα δε μας αφορούν…

Το κομμάτι σας «Του Κόσμου οι Λαοί» λογοκρίθηκε από την πλατφόρμα του Υou Tube, αναφορικά με το περιεχόμενο του video που το συνοδεύει. Πείτε μας γι’ αυτό

Ενάμιση χρόνο αφότου το κομμάτι είχε ανέβει στο You Tube, το βίντεο αναγνωρίστηκε ως περιεχόμενο που δεν είναι κατάλληλο για τους διαφημιζόμενους. Λίγο αργότερα, κρίθηκε και ως ακατάλληλο για ανηλίκους επειδή περιέχει σκηνές βίας, οπότε έπρεπε να έχει κανείς λογαριασμό και να είναι ενήλικας για να μπορεί να ακούσει το τραγούδι. Το αποτέλεσμα ήταν να μην εμφανίζεται πουθενά, παρά μόνο αν το αναζητούσε κάποιος. Έτσι, αποφασίσαμε να κατεβάσουμε το βίντεο και να ανεβάσουμε εκ νέου το κομμάτι, με διαφορετικό τίτλο «Σ’ αυτή τη μηχανή».

Θεωρείτε πως αυτό που συνέβη με ένα δικό σας κομμάτι είναι ενδεχομένως ενδεικτικό μιας γενικότερης προσπάθειας λογοκρισίας της μουσικής στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες;

Σίγουρα ναι. Αυτά είναι ήδη αποφασισμένα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πήγαν να εφαρμόσουν και σχετικό νόμο στην Ελλάδα, τον «Νόμο για την Τέχνη», αλλά τον πήραν πίσω λόγω της μαζικής αντίδρασης των καλλιτεχνών. Και αυτό αξίζει να το τονίσουμε, γιατί δείχνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις οι διαμαρτυρίες και οι απεργίες έχουν αποτέλεσμα!

Τι ρόλο πιστεύετε ότι καλείται να έχει η μουσική και γενικότερα η Τέχνη σε φαινόμενα όπως αυτό;

Η Τέχνη μπορεί να συμβάλλει στην αφύπνιση του κόσμου, να μη δέχεται εύκολα τέτοια φαινόμενα. Και άμεσα, όπως ήταν τα καλλιτεχνικά δρώμενα στις διαμαρτυρίες για τον Τρομονόμο. Αλλά και πιο ουσιαστικά, με τις εκδηλώσεις οικονομικής στήριξης για τους καλλιτέχνες (όπως για παράδειγμα οι συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν από το Σύλλογο Μουσικών Β. Ελλάδας ), οι οποίες έδωσαν τροφή και βοήθεια σε ανθρώπους που δεν είχαν δουλέψει για πάρα πολλούς μήνες.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του 1ου lock down η παρουσία σας ήταν ιδιαίτερα έντονη, με πολλές συμμετοχές σε διαδικτυακές εκδηλώσεις οικονομικής στήριξης και ευαισθητοποίησης, όπως: οι συναυλίες στήριξης για το ΣΕΘΕΑ και ΟΕΝΓΕ, συμμετοχή στα Unlocked Sessions των Perform Ants, καθώς επίσης και στο «Do it yourself movie/Μια αγκαλιά για τη Λέσβο».  

Ούτως ή άλλως στηρίζουμε και συμμετέχουμε σε τέτοιες προσπάθειες. Αλλά τη συγκεκριμένη περίοδο το κάναμε πιο εντατικά, γιατί ήταν ακόμη περισσότερες οι ομάδες που το χρειάζονταν, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών (Υγειονομικοί, καλλιτέχνες, κλπ). Θέλαμε βέβαια και εμείς οι ίδιοι να έρθουμε σε επικοινωνία με τον κόσμο, μας είχε λείψει αυτή η επαφή. Αλλά κυρίως, νιώθαμε κάτι σαν υποχρέωση απέναντί τους, να κάνουμε κάτι για εκείνους σε αυτή την τόσο δύσκολη για όλους περίοδο. Κάτι που δυστυχώς δεν έκαναν οι περισσότεροι διάσημοι του καλλιτεχνικού χώρου.

Έχετε συμπράξει μουσικά με τους: Raibo, Urban Pulse, Βουκολική Διαταραχή και Το Σφάλμα. Μιλήστε μας γι’ αυτές τις συνεργασίες. 

Με όλα αυτά τα παιδιά είμαστε, πρώτα απ’ όλα, φίλοι και μετά συνεργάτες στη μουσική. Υπάρχει γενικά μία σύμπνοια και καλλιτεχνικά και ιδεολογικά και μια αλληλουποστήριξη μεταξύ μας. Καλούμε ο ένας τον άλλον να παίξουμε μαζί σε συναυλίες, συμμετέχουμε ο ένας σε δίσκους του άλλου, κτλ.

Κάποια τραγούδια σας έγιναν συνθήματα σε φοιτητικά συλλαλητήρια ή ακόμα και graffiti σε τοίχους. Είναι αυτό για σας μία αναγνώριση που σας τροφοδοτεί να συνεχίσετε να δημιουργείτε μουσική;

Είναι κάτι πραγματικά πολύ όμορφο, η «καλύτερη πληρωμή» για έναν καλλιτέχνη… Και σίγουρα σου δίνει περισσότερα «γκάζια» να συνεχίσεις…

Το κανάλι σας στο YouTube ξεπέρασε τις 30.000 εγγραφές, το φανταζόσασταν αυτό όταν ηχογραφούσατε τα πρώτα σας κομμάτια;

Όχι, με τίποτα! Ειδικά με τον τρόπο που ξεκίνησε όλο αυτό, περισσότερο ως πλάκα μεταξύ φίλων. Δεν είπαμε δηλαδή ότι: θα φτιάξουμε μία μπάντα και θα παίζουμε αυτό το είδος μουσικής. Κάναμε πάρα πολλή παρέα και παίζαμε πολλά χρόνια μαζί πριν. Κάποια στιγμή, γράφτηκαν κάποιοι στίχοι που ταίριαξαν πάνω σε μουσικές που είχαμε ήδη ετοιμάσει, και κάπως έτσι βγήκε το πρώτο μας cd…

Πριν από έναν χρόνο περίπου, παρουσιάσατε ολοκληρωμένη την τελευταία σας δουλειά, έναν δίσκο με τίτλο «Κόκκινα Σημάδια». Τι ακριβώς περιλαμβάνει; Υπάρχουν μέσα σε αυτόν τραγούδια που σχολιάζουν την επικαιρότητα, όπως μας έχετε συνηθίσει;

Τα τραγούδια αυτού του δίσκου φτιάχτηκαν  μέσα σε ένα διάστημα ενάμιση περίπου χρόνου. Τα κοινοποιούσαμε σταδιακά  ένα- ένα στο You Tube, εφόσον δε θα μπορούσαμε λόγω συνθηκών να κάνουμε μία ολοκληρωμένη παρουσίαση του δίσκου. Το «Νέο Κύμα» είναι ένα κομμάτι που το δεύτερο μισό του γράφτηκε μέσα στην καραντίνα και αναφέρεται ακριβώς σε αυτήν την κατάσταση εγκλεισμού που βιώναμε όλοι εκείνη την περίοδο. Όπως επίσης και το «Τι περιμένουμε;» που προέκυψε από όλον αυτόν τον χαμό που επικρατούσε τότε, με την αστυνομία στα Πανεπιστήμια, τα περιστατικά παιδεραστίας, κακοποίησης, κλπ.

Αν σας ζητούσαμε να ξεχωρίσετε κάποια από τα τραγούδια αυτού του δίσκου;

Σίγουρα θα ήταν το ομώνυμο κομμάτι «Κόκκινα Σημάδια» που είναι από τα αγαπημένα μας, όπως και το «Αλάνι» που είναι ένα κάπως πιο προσωπικό κομμάτι του Βασίλη (με τον οποίο συνεργαζόμαστε από μακριά πλέον, καθώς τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αυστραλία και λείπει πολύ από τους ΚΘ, ειδικά στα live!). Αλλά «Τα τραγούδια μας» είναι ένα κομμάτι που αγαπάμε ιδιαίτερα, γιατί συνοδεύεται από ένα βίντεο που έχει φτιάξει για εμάς ο Στέλιος Βλαχοδήμος και περιέχει πλάνα από παλιές συναυλίες, στιγμές από  ηχογραφήσεις, φωτογραφίες από βόλτες μας ως παρέα, κλπ.

Λίγες μέρες πριν ακούσαμε και ένα νέο τραγούδι σας, με τίτλο «Απόψε». Θα θέλατε να αναφερθείτε στο περιεχόμενό του;

Το «Απόψε είναι η τελευταία μας κυκλοφορία και πρόκειται για ένα τραγούδι που γράφτηκε για τον πόλεμο. Με το συγκεκριμένο κομμάτι, θέλουμε να δώσουμε τη δική μας οπτική και άποψη για τον πόλεμο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία, αλλά και για το πώς βλέπουμε τον πόλεμο γενικά, όπου κι αν συμβαίνει. Στο τραγούδι συμμετέχει και η Ευγενία Μπουλούζου στα φωνητικά, την οποία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε πολύ!

Και για όσους θέλουν να σας απολαύσουν live, ποιες είναι οι προγραμματισμένες εμφανίσεις σας;

Από εδώ και πέρα και με την άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού, έχουμε οργανώσει μία περιοδεία η οποία ξεκινάει από την Κύπρο (σε Λεμεσό και Λευκωσία) και συνεχίζεται τον Μάιο σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ιωάννινα:

8/4 Κοινοί Θνητοί @Juicy Bar, Λεμεσός

9/4 Κοινοί Θνητοί @DownTown

6/5 Κοινοί Θνητοί || Κύτταρο Live Club, Αθήνα

7/5 Κοινοί Θνητοί || WE, Θεσσαλονίκη

13/5 Κοινοί Θνητοί || Δεξαμενή, Πάτρα

14/5 Κοινοί Θνητοί || Τριεθνές, Ιωάννινα

Παιδιά, σας ευχαριστούμε πολύ!! 

Κι εμείς ευχαριστούμε πολύ για το ενδιαφέρον σας και τη φιλοξενία!

 

ΟΙ ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ ΕΙΝΑΙ:

Βασίλης Φωτιάς: στίχοι, μουσική, κλασσική κιθάρα, ραπ, τραγούδι

Μητσοφού: στίχοι, ραπ

Τάσος Μεϊμάρης: στίχοι, ραπ, τρομπέτα, ούτι

Αντώνης Μεϊμάρης: μουσική, παραγωγή, κιθάρες, μπάσο, keyboards, μπαγλαμάς, λαούτο, samples, recording, programming, mixing, mastering

Στα «Κόκκινα Σημάδια» συμμετέχουν: 

Στέλιος Γκίνης: τύμπανα

Βασίλης Γιαννούσης: φλάουτο

Τεχανού: τσέλο

Το σφάλμα: scratch

a42a2aa6c7440291c38ba9adc5892a56_XL

Εξώφυλλο: Πέτρος Βούλγαρης

ψ

«Όλα τα τραγούδια μας ως τώρα, είναι γεμάτα σημάδια.

Κι όλα αυτά τα σημάδια τα συνδέει το ίδιο χρώμα.

Αυτό το χρώμα που κυλάει κάθε μέρα στον κόσμο άδικα.

Και που είναι αδύνατο για μας,

να μη το δεις και να μη μιλήσεις.

“Όλο το κόκκινο στις μέρες μας, είναι αίμα”.

Κι όλο αυτό το αίμα γεμίζει τις θάλασσες και τις γειτονιές μας,

ποτίζει τα δέντρα μας

και ταΐζει τα παιδιά μας».

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

ΚΟΙΝΟΙ ΘΝΗΤΟΙ

IMG-4d177001a6a2d2311c17b68ff8c6f3dc-V

IMG-bb32dd5e242bfa3e647bcb51a4b39b65-V

IMG-c5ecd9ef62451933578c44a90eefb7aa-V

κοινοι θνητοι 2

IMG-b0f86c26dc8aea982b9bf5809973d5b6-V

Discover more!

Share