influencemag.gr

UNIVERSITY OF THE ARTS POZNAN (UAP)

Το  φθινόπωρο του 2005 ξεκίνησα ένα περιπετειώδες ταξίδι από την Αθήνα με ένα γαλάζιο Renault twingo μέχρι το Poznan, μία πόλη έκπληξη. Tο Poznan είναι μία ζωντανή πόλη, συναρπαστική και όμορφη, στην καρδιά της Ευρώπης και αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά ακαδημαϊκά και πολιτιστικά κέντρα της Πολωνίας. Όταν μετά από μέρες, διασχίζοντας τη Σερβία, την ΠΓΔΜ, την Ουγγαρία, την Αυστρία, τη Σλοβακία, έφθασα στη Σχολή Καλών Τεχνών του Poznan, ένιωσα με την πρώτη ματιά τη μαγεία αυτού του ιστορικού κτιρίου (1919).

Στο εσωτερικό αυτής της σημαντικής Ακαδημίας, για πέντε μήνες πολύ συχνά περιδιάβαινα τους διαδρόμους και τις αίθουσές της γεμάτη περιέργεια και συχνά δέος. Εκεί, γνώρισα τον σπουδαίο καθηγητή εικαστικών Piotr C. Kowalski και την ταλαντούχα συνεργάτιδά του, Karolina Wysocka, που γενναιόδωρα μου πρόσφεραν τη φιλία τους. 

Το πιο γόνιμο και απελευθερωτικό μου ταξίδι ξεκινάει από εδώ. Ο τόπος τούτος, από τότε, σήμαινε για ‘μένα ότι καλύτερο σε δημιουργία, μνήμες και κάτι καινούριο -σαν αυτοπροσδιορισμός μέσα από τις φωτογραφικές αποτυπώσεις. 

 Γιατί οι

” Σχολές εκτός από διδασκαλίες, έρευνες και γνώσεις είναι περάσματα, συνέχειες, ακολουθίες και κυρίως συνάψεις, με άλλα λόγια είναι τόποι ιεροί που ακουμπάνε οι ζωές μας και γίνονται δρόμοι.”

Σταυριανού Πόπη

“Ποιο νόημα έχει η ζωή του ανθρώπου στη γη; Ίσως να βρεθήκαμε εδώ για να ανυψωθούμε πνευματικά. Αν η ζωή μας τείνει σε έναν πνευματικό πλούτο, τότε ίσως η τέχνη είναι ένας τρόπος προσέγγισης αυτού του σκοπού. Αυτό πιστεύω με τον τρόπο που ορίζω τη ζωή. Η τέχνη πρέπει να βοηθά τον άνθρωπο στην πνευματική του εξύψωση”

Αντρέι Ταρκόφσκι
20

 

Μετά από πολλές προσπάθειες που έγιναν κατά τη διαίρεση της Πολωνίας, την 1η Νοεμβρίου 1919, η Κρατική Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών (Państwowa Szkoła Sztuk Zdobnicznych) άνοιξε στο Πόζναν. Το 1921, η σχολή τέθηκε υπό κρατική κυβέρνηση και άρχισε να λειτουργεί με το όνομα Κρατική Σχολή Διακοσμητικών Τεχνών και Βιομηχανίας Τέχνης. Κατά τα έτη 1919–1925 εφαρμόστηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αφορούσε κυρίως τη χειροτεχνία, τη βιομηχανία τέχνης και τη ζωγραφική. Το ακαδημαϊκό έτος 1927/28 άνοιξε νέο Τμήμα Εσωτερικού Σχεδιασμού. Μέχρι το 1927 υπήρχαν έξι τμήματα στη Σχολή: Τμήμα Διακοσμητικής Ζωγραφικής και Σχεδίου, Τμήμα Γραφικών και Βιβλιοδεσίας, Τμήμα Κεραμικής, Σχολή Μεταλλικών Γλυπτικής, Χαλκουργίας και Κοσμημάτων, Τμήμα Κλωστοϋφαντουργίας και Τμήμα Εσωτερικού Σχεδιασμού. Το 1929, το προσωπικό και οι μαθητές του Πόζναν έλαβαν μέρος στην Παγκόσμια Εθνική Έκθεση (Pol. Powszechna Wystawa Krajowa), παρουσιάζοντας τα έργα τους στο Τμήμα Τέχνης, καθώς και σε άλλους εκθεσιακούς χώρους του UNE.
Τμήμα Κινουμένων Σχεδίων
Τμήμα Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού
Τμήμα Εσωτερικού Σχεδιασμού και Σκηνογραφίας
Τμήμα Γραφικών Τεχνών και Εικαστικής Επικοινωνίας
Τμήμα Επικοινωνίας Πολυμέσων
Τμήμα Ζωγραφικής και Σχεδίου
Τμήμα Γλυπτικής και Χωρικών Δραστηριοτήτων

Discover more!

Share