Share
Βαθιές ατμοσφαιρικές υφές, δραματικά κινηματογραφικά ηχητικά τοπία και ανελέητα beats. Αυτά είναι τα συστατικά για τον ακρογωνιαίο λίθο -σχεδόν κάθε κυκλοφορίας- από την επικεφαλής της VOLTAGE Records, ANNA V.
Στη διαρκώς μεταβαλλόμενη σφαίρα της Techno, η Άννα εκτείνεται πέρα από τη μουσική της. Εκτός από τον δυναμισμό της πίσω από τα decks, είναι παραγωγός, καινοτόμος συνθέτρια και ιδιοκτήτρια της δισκογραφικής εταιρείας VOLTAGE. Η δισκογραφική της έχει αποτελέσει σημείο εκκίνησης για πολλούς ανερχόμενους καλλιτέχνες σε Ελλάδα και εξωτερικό και το μοναδικό και εξελισσόμενο μουσικό της σύμπαν έχει αγγίξει το κοινό της παγκοσμίως. Βρεθήκαμε στο στούντιο της και μιλήσαμε μαζί της για το μουσικό της ταξίδι, τα μυστικά της παραγωγής και το όραμά της για το μέλλον.
INNER VIEW
Ευδαίμων Χαρά
Καλησπέρα Άννα! Ας συστηθούμε… Αναγνωρισμένη μουσική παραγωγός της Techno στην Ελλάδα, δασκάλα μουσικής, synth nerd και πιθανώς εξωγήινος (γέλια). Πες μας λίγα λόγια για το μουσικό σου υπόβαθρο και πόσο καιρό ασχολείσαι με την παραγωγή;
Καλώς την! Αρχικά, να ξέρεις ότι… we come in peace! Εν συνεχεία -παρ’ ότι δε μου αρέσει καθόλου, μα καθόλου- να μιλάω για μένα (γέλια), θα σου πω τα μουσικά μου, εν τάχει. Απ’ όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, τον θυμάμαι είτε σε ωδείο με ένα βιβλίο μπροστά μου και μισότρελη έκφραση είτε με την ίδια μισότρελη έκφραση ξεμπερδεύοντας καλώδια, πατώντας κουμπάκια και να πειραματίζομαι με οτιδήποτε βγάζει ήχο. Κατάγομαι από μουσική οικογένεια. Από έναν μπαμπά που είχε τεράστιο σεβασμό στον κύκλο των “συνθάδων” της δεκαετίας του ’80 και του ’90 και ήταν αναγνωρισμένος ως ένας άνθρωπος που εργαζόταν στο παρασκήνιο για να δημιουργεί ήχους και λειτουργίες ακόμα και για εταιρείες μεγαθήρια. Από μία μαμά που, αν και δεν ήταν μουσικός, ήταν άνθρωπος της Τέχνης, έχοντας σπουδάσει και γαλουχηθεί στην Ιστορία της Τέχνης στη Φλορεντία. Kαι τέλος, η αδελφή μου που είναι μία απίστευτη πιανίστα, μία μοναδική σολίστ που αν και δεν θέλησε να κάνει καριέρα εκεί, είναι ένας από τους πιο ιδιαίτερους μουσικούς που έχω ακούσει ποτέ. Οπότε εδώ έρχεται το κλισέ με το μήλο και τη μηλιά και η… συνταγή δένει. Το παιχνίδι ήταν στημένο, Χαρά, από την αρχή!
Τι σε εμπνέει στη καθημερινότητα σου και τι σε κάνει να επιμένεις να παράγεις μουσική;
Πολύ θα ήθελα να απαντήσω με μία εντυπωσιακή απάντηση του τύπου “Με εμπνέουν οι εικόνες και τα καθημερινά μου βιώματα, τα οποία μετουσιώνω σε μουσική…” όμως, η αλήθεια είναι ότι σε έναν μουσικό η μουσική είναι μέσα του. Είναι κομμάτι της καθημερινότητάς του και κινητήριος δύναμή του. Έτσι συμβαίνει και σε μένα. Εσύ με γνώρισες ως παραγωγό της Techno, όμως στην μουσική μου πορεία έχω γράψει από grunge rock μέχρι soundtrack. Δε μου αρέσει να περιορίζομαι μουσικά και όταν δοκίμασαν να το κάνουν άλλοι για να με “κατευθύνουν” το αποτέλεσμα ήταν αντιδραστικό, ρηχό και επιφανειακό.
Τι εννοείς με αυτό;
Εννοώ ότι ξεκινώντας στην ηλεκτρονική μουσική, σχεδόν 15 χρόνια πριν, ψάχτηκα, αναζήτησα μονοπάτι και χάθηκα. Δε γνώριζα τα όρια του είδους που λαχταρούσα να ακολουθήσω και ο δρόμος που ακολούθησα με οδηγούσε σε μουσική απόρριψη. Βρέθηκε ένας άνθρωπος, λοιπόν, ο οποίος με βοήθησε να αντιληφθώ τον ορισμό του είδους και βρήκα ένα δρομάκι μέσα σε αυτά. Αργότερα, όταν ήρθε η πρώτη αναγνώριση, τότε απέκτησα μία καλλιτεχνική εκπροσώπηση από κάποιον επαγγελματία, ο οποίος θέλησε να με πάει με το ρεύμα, προκειμένου να “κάνω καριέρα” και εγώ, με τον ενθουσιασμό και την προσδοκία ότι “ήρθε η στιγμή” ακολούθησα τις συμβουλές του. Αυτό μου βγήκε τελικά σε κακό, καθώς έχασα πολύ χρόνο πηγαίνοντας σε σημεία που δε μου ταίριαζαν και έπαιρνα νέα, μαζικότερη αναγνώριση από αυτό. Δε μου ταίριαζε. Οπότε το “διαζύγιό” μου με αυτό τον άνθρωπο με τράβηξε κάτω γιατί ήθελα να πάω αλλού -μουσικά- και ήμουν αλλού. Αυτό εννοώ!
Founder και director της Voltage Records με παγκόσμια παρουσία, προσφέρετε Techno εμπλουτισμένη με στοιχεία από τον προσωπικό σου μουσικό χαρακτήρα. Ποια είναι η ιδέα πίσω από την ετικέτα σας και τι σας διαφοροποιεί από αντίστοιχες προσπάθειες;
Δεν αισθανόμαστε διαφορετικοί, για να πω την αλήθεια. Ούτε κάνουμε κάτι που δεν κάνουν άλλες δισκογραφικές. Υπηρετούμε το είδος και προσπαθούμε να έχουμε παντού τη μέγιστη δυνατή ποιότητα. Και ξέρεις, αυτό είναι τρομερά δύσκολο, γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά ότι την ποιότητα δεν την εκτιμούν όλοι ή δεν την αναγνωρίζουν όλοι. Η ιδέα πίσω από τη VOLTAGE πάντως είναι να έχουμε μία πολύ ισχυρή εκπροσώπηση από μία χώρα που δεν είναι στον χάρτη της παγκόσμιας μουσικής. Η αλήθεια να λέγεται. Η κουλτούρα της μουσικής στην Ελλάδα είναι ανατολική, βασισμένη στο έγχορδο και σίγουρα όχι στο synthesizer. Και επίσης, αυτή τη στιγμή -δυστυχώς που το λέω- είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί χτίζεται μία “ψευδοκουλτούρα” γύρω από την Techno που δε συμβαδίζει με τις αρχές της.
Ψευδοκουλτούρα; Τι εννοείς με αυτό;
Θα σου εξηγήσω. Ο covid άλλαξε τα πάντα παντού και έκανε ακριβώς το ίδιο και στη μουσική που υπηρετούμε. Τι έκανε, λοιπόν; Στην ουσία, τα μικρά και μεσαία clubs, αυτά που αποτελούν τη ραχοκοκκαλιά της Techno, επλήγησαν, καθώς δόθηκε έμφαση στα μαζικά events, για τα οποία διψούσε το εγκλεισμένο για σχεδόν τρία χρόνια κοινό.
Εν τέλει αυτά καθιερώθηκαν ως τα trend-setting events για την ηλεκτρονική μουσική. Την ίδια στιγμή ήταν πολυποικιλιακά από πλευράς ήχου και ως συνέπεια άλλαξαν και τον ήχο που θεωρείται σήμερα Techno. Βάλε σε όλα τα παραπάνω ότι με τον covid κάναμε skip και σε μισή γενιά ανθρώπων και θα καταλάβεις ότι βγαίνοντας από τα δεσμά της καραντίνας οι προφανείς επιλογές για τα παιδιά που ήθελαν να διασκεδάσουν ήταν μόνο -ή έστω κυρίως- τα μεγάλα events. Με συνέπεια σήμερα να έχεις φοβερές μουσικές στα clubs των τριακοσίων ατόμων αλλά να πηγαίνουν… τριάντα, γιατί οι άνθρωποι που παίζουν δεν είναι τα ονόματα που έχουν instagram follows. Έλα όμως που η λέξη “underground”, που είναι και η σημαία της Techno, έχει την έννοια της “μη προφανούς ανακοίνωσης”, του “κρυμμένου” που πρέπει να ψάξεις να βρεις ή του non mainstream. Δεν πιστεύω ότι πίσω απ’ όλο αυτό κρύβεται κάποια σκοτεινή σκοπιμότητα ή κάποιος… κακός άνθρωπος, απλά πήγε σε αυτή την κατεύθυνση η φάση, άναρχα και άτσαλα. Και σήμερα είναι όλα ανάποδα, Χαρά.
Ας επιστρέψουμε σε εσένα όμως. Ποια θεωρείς ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχεις να αντιμετωπίσεις στην παραγωγή της techno;
Α, πολύ καλή ερώτηση. Κατ’ αρχάς δε θεωρώ ότι η μουσική που παράγω είναι εκατό τοις εκατό αυθεντική Techno. Έχω βγάλει και κομμάτια που είναι συμβατά με τον ορισμό αυτής, όπως το Eridanus ας πούμε, αλλά τα περισσότερα originals μου είναι “νοθευμένα”. Έχω την κακή συνήθεια να προσθέτω μουσική στη μουσική μου, κάτι που η Techno από τα γενοφάσκια της, αποφεύγει.
Όχι ότι δεν επιτρέπει τη μελωδία, αλλά είναι άλλος ο λόγος ύπαρξής της. Είναι είδος ρυθμικό, δυναμικό, ισχυρό και βαρύ και κυρίως, επιβλητικό. Ωστόσο η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω είναι -σε επίπεδο παραγωγής- να κρατήσω το ενδιαφέρον του ανθρώπου που ακούει το κομμάτι μου σε υψηλό επίπεδο είτε μέσω του arrangement που ακολουθώ είτε μέσω της ρυθμικής δομής και άλλων τεχνικών, που δεν έχει νόημα να αναφέρω. Με πιο απλά λόγια, η ταυτότητα του κάθε κομματιού είναι πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο.
Ποια περίοδος ή γεγονός της καλλιτεχνικής σου διαδρομής είχε την πιο σημαντική και καταλυτική επίδραση πάνω σου;
Κοίτα. Η πορεία μου στην Techno είχε μία λογική σειρά. Έβγαλα τα πρώτα μου releases σε πάρα πολύ μικρά labels, σιγά σιγά γνώρισα κόσμο, η μουσική μου βρήκε δρόμο, μπήκα σε μεγαλύτερες δισκογραφικές και ούτω καθ’ εξής. Η πραγματική, όμως, εξέλιξη έγινε όταν η Nicole Moudaber, την οποία δε γνώριζα προσωπικά τότε, διάλεξε ένα EP με τρία κομμάτια που είχα γράψει μαζί με τον M.I.T.A. και τα κυκλοφόρησε στη Mood Records. Τότε για να καταλάβεις, αυτό το label ήταν άπιαστο. Πάρα πολύ υψηλού επιπέδου, πολύ ελιτίστικο και με ελάχιστες κυκλοφορίες. Ωστόσο, το EP με τίτλο “The God Particle”, της άρεσε και εγώ έπλεα σε πελάγη ευτυχίας. Μετά ήρθε η Suara, που ο ιδρυτής της, ο Coyu, επέλεξε ένα single, το οποίο μάλιστα έκανε και μεγάλη επιτυχία, με τίτλο “Seduced by the Dark Side” και λίγους μήνες μετά κατάφερα και πέτυχα τον μεγαλύτερό μου στόχο, αφού έβγαλα ένα EP με τρία κομμάτια στον τεράστιο Noir, το οποίο EP μάλιστα είναι ένας δίσκος που με εκφράζει στο απόλυτο, γιατί ήταν η καλύτερη δουλειά που έχω κάνει ποτέ.
Τι είναι πιο σημαντικό μεταξύ της ομάδας της Voltage; Πώς αλληλεπιδράτε μεταξύ σας και κατ’ επέκταση με τη κοινότητα της Techno μουσικής στην Ελλάδα;
Δύσκολη ερώτηση, Χαρά. Η επικοινωνία από το label προς τον κόσμο γινόταν πάντοτε μέσα από τη μουσική που κυκλοφορούσαμε, από τις εκδηλώσεις που διοργανώναμε και από τα streams που παράγαμε. Τα πηγαίναμε καταπληκτικά μέχρι που ήρθε ο covid και μας έκοψε τα φτερά. Τώρα, δημιουργήσαμε κάτι νέο, κάτι που θα λειτουργεί παράλληλα με τις υπόλοιπες δράσεις του label και είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένο στον κόσμο που αγαπάει τη μουσική μας είτε μας ακολουθεί είτε όχι. Θα σου πω στη συνέχεια! (γέλια)
Ποια μελλοντική επιθυμία θα εξέφραζες για τη μουσική σκηνή της Techno και της κοινότητάς σας;
Το μόνο που θέλω, αλλά πραγματικά το θέλω, είναι τα νέα παιδιά να ψαχτούν λίγο παραπάνω μουσικά. Να μην “τρώνε από τον μπουφέ”. Να ψάχνουν τη μουσική τους γεύση και να την εξελίσσουν. Έχω μεγάλη πίστη στα νέα παιδιά. Είναι απίστευτα πιο έξυπνα από εμάς και αυτός είναι ένας λόγος που πραγματικά επιθυμώ να προκαλούν το μυαλό και τις αισθήσεις τους με νέα ακούσματα. Τέλος, μία ακόμα επιθυμία μου είναι να στηρίζονται καλλιτέχνες από την Ελλάδα. Δεν έχουμε που δεν έχουμε ιστορία στην ηλεκτρονική μουσική, ας μην πνίγουμε και τις όσες προσπάθειες γίνονται από Έλληνες.
Τι μας επιφυλάσσει η Voltage records για το υπόλοιπο του 2024;
Πληρωμένη ερώτηση! (γέλια). Στις 21 Μαρτίου, θα λανσάρουμε το πιο σημαντικό project που έχουμε σχεδιάσει από την ίδρυση του label μας. Το VOLTAGE Radio. Με motto του το “Expand Your brain” είναι ένα πολύ σοβαρό ραδιόφωνο, το οποίο θα παίζει 24/7/365 Techno. Τι καλύτερο! Από Βερολινέζικο σκοτεινό και υποχθόνιο experimental μέχρι raw και hypnotic, η μουσική που θα παίζει είναι αποτέλεσμα τεράστιας προσπάθειας διαλογής, που πιστεύουμε ότι εκφράζει τη σημερινή φιλοσοφία της μουσικής μας με απόλυτο σεβασμό στο παρελθόν της.
Υπάρχουν ζώνες με classic 90’s techno, με fast-paced raw και groovy, άλλες με ήπιο και άλλες με έντονο hypnotic, είναι ιδανική παρέα, τέλειο warm up για την έξοδό σου και το απόλυτο partyzone! Ιδίως από τις 10 το βράδu και μέχρι τις 5 το πρωί κάθε μέρα το VOLTAGE Radio βαράει αλύπητα! (γέλια).
Μέσα από το ραδιόφωνο αυτό θα έχουμε επίσης ζωντανές εκπομπές, σετ από Έλληνες και ξένους guests, διαγωνισμούς, δώρα και πολλά πολλά ακόμα που δε θέλω να αποκαλύψω. Αλλά, είναι ένα τεράστιο project, στο οποίο έχω επενδύσει πολύ και πιστεύω ακόμα περισσότερο, γιατί η σκηνή το χρειάζεται και θεωρώ ότι θα βοηθήσει στην πορεία της.
Σε ευχαριστούμε πολύ Άννα! Ευχόμαστε κάθε επιθυμία σου να πάρει ήχο και μορφή!
Η κουλτούρα της μουσικής στην Ελλάδα είναι ανατολική, βασισμένη στο έγχορδο και σίγουρα όχι στο synthesizer. Και επίσης, αυτή τη στιγμή -δυστυχώς που το λέω- είναι ακόμα πιο δύσκολα, γιατί χτίζεται μία “ψευδοκουλτούρα” γύρω από την Techno που δε συμβαδίζει με τις αρχές της.
Σε λίγες μέρες θα λανσάρουμε το πιο σημαντικό project που έχουμε σχεδιάσει από την ίδρυση του label μας. Το VOLTAGE Radio. Με motto του το “Expand Your brain” είναι ένα πολύ σοβαρό ραδιόφωνο, το οποίο θα παίζει 24/7/365 Techno. Τι καλύτερο!
ANNA V
VOLTAGE Records