influencemag.gr

Η Κατερίνα Chrysolie ζωγραφίζει εικόνες στο χαρτί, αποτυπώνει σκέψεις και σχέδια σε λευκούς καμβάδες, δημιουργεί εντυπωσιακές αναπαραστάσεις σε τοίχους. Με τις ιδιαίτερες ζωγραφιές της δίνει χρώμα σε απλά καθημερινά αντικείμενα και, πού και πού, σκαρφίζεται ολόκληρους κόσμους παραμυθιών καμωμένους από αγάπη και εικόνες.

Η αγάπη της για τη ζωγραφική ξεκίνησε πολύ νωρίς. Από παιδί της άρεσε να παρατηρεί τη φύση και τους ανθρώπους, να εμπνέεται και να αποτυπώνει στο χαρτί τα τοπία, τα χρώματα και τα αρώματα που την περιβάλλουν.

Chrysolie

INNER VIEW

Βίκυ Μοιρώτσου

Σε ηλικία 14 ετών παρακολούθησε μαθήματα σε εργαστήρι ζωγραφικής, όπου κι εργάστηκε, αποκτώντας γνώσεις σχεδίου, τεχνικής και χρωματολογίας. Της αρέσει ο πειραματισμός με διάφορες τεχνικές (Shibori, κυανοτυπία, μικτή τεχνική), επιφάνειες και υλικά, όπως: ακρυλικά, ακουαρέλα, μελάνι, πένα και σκόνες αγιογραφίας. Είναι τελειόφοιτη του Τμήματος Ψυχολογίας και παράλληλα παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα ζωγραφικής σε παιδιά και ενήλικες. Από το 2019 έχει εικονογραφήσει συνολικά πέντε βιβλία, ενώ το 2020 συμμετείχε στην πρώτη της ομαδική έκθεση στο Κέντρο Τέχνης Pantazidis. Έκτοτε, μετρά αρκετές συνεργασίες με street artists και μουσικούς και έχει συμμετάσχει σε διάφορα καλλιτεχνικά φεστιβάλ, όπως τα Street Art Festival του Βύρωνα και της Ηλιούπολης, αλλά και το Urban Street Art, μια εκδήλωση σε συνεργασία με το Ozon Magazine και το Metaphor Athens. Έχει επίσης λάβει μέρος σε σημαντικές διοργανώσεις, όπως το Platforms Project, καθώς και μία ομαδική έκθεση στην Γκαλερί Αrt Νumber 23, τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ένα από τα πιο ιδιαίτερα κι ενδιαφέροντα πρότζεκτ της Chrysolie είναι η αποτύπωση της αγγλικής κι ελληνικής αλφαβήτου μέσω του ανθρώπινου σώματος, μια ιδέα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2020. Τα υλικά που χρησιμοποίησε ήταν: χειροποίητο χαρτί, ακρυλικά χρώματα, μελάνια, στυλό, πενάκια, μολύβι, μαρκαδοράκια και χρυσή πάστα. Η τεχνική του background στα έργα της λέγεται marbling και δίνει την αίσθηση μικρών κυμάτων ή ότι «βρίσκεσαι» μέσα στο νερό! Η ίδια εξηγεί στο Influence Magazine πώς εμπνεύστηκε -αρχικά- και στη συνέχεια υλοποίησε την ιδέα της για το Human Alphabet, ξεναγώντας μας στον παραμυθένιο κόσμο των σχεδίων της…

 

«Η αποτύπωση της αλφαβήτου με ανθρώπινες φιγούρες ξεκίνησε ως πρόκληση για εμένα. Γενικά, απέφευγα να ζωγραφίζω σώματα και πορτραίτα γιατί με δυσκόλευε πάρα πολύ το μέτρημα και η τήρηση της αναλογίας που απαιτείται, καθώς δεν είχα παρακολουθήσει μαθήματα ανατομίας ή σχεδίου. Έτσι, κάποια στιγμή αποφάσισα να εξασκηθώ στον σχεδιασμό του ανθρώπινου σώματος, γιατί είναι ένα θέμα που με εμπνέει πολύ. Ωστόσο, επειδή η κλασσική μέθοδος εξάσκησης δε μου αρέσει, δηλαδή να έχω απλώς ένα sketchbook και να κάνω σχέδια, προτιμώ να αποτελούν όλα μέρος ενός συγκεκριμένου πρότζεκτ. 

Παρατηρούσα πολλές φωτογραφίες χορευτών, γυμναστών, ανθρώπους που κάνουν γιόγκα και γενικότερα είχα αρχίσει να μελετάω την ανθρώπινη σιλουέτα. Κάποια στιγμή, έφτιαξα ένα μικρό σχέδιο και το σώμα αυτό κατέληξε, χωρίς να το θέλω, να μοιάζει με ένα γράμμα της αλφαβήτου. Κι εκεί μου ήρθε η ιδέα! Να πειθαρχήσω τον εαυτό μου και να δημιουργήσω ένα υπέροχο πρότζεκτ, σχεδιάζοντας την αλφάβητο αποτελούμενη από ζωγραφιές ανθρώπινων σωμάτων. Έτσι, ξεκίνησε το σχέδιο. Είχα πλέον κίνητρο, έναν σαφή στόχο. Ένα θέμα τελείως πρωτόγνωρο! Κι έτσι, το ακολούθησα. Χρειάστηκα ένα διάλειμμα μερικών μηνών ανάμεσα στο πρότζεκτ, καθώς η αποτύπωση του κάθε γράμματος μέσω του κατάλληλου σχεδίου στάθηκε μεγάλη πρόκληση, αλλά συνάμα πολύ ενδιαφέρουσα. Τελικά, το Human Alphabet ολοκληρώθηκε μέσα στο 2021 και είναι από τα αγαπημένα μου! Μέσα από αυτή τη διαδικασία, απέκτησα πολλές τεχνικές γνώσεις, αλλά κυρίως μού δόθηκε η ευκαιρία να ανακαλύψω στοιχεία και προεκτάσεις του ίδιου του εαυτού μου».   

Chrysolie, photo credit : arapekos photography
Chrysolie, fairy tale
Chrysolie
Chrysolie

Share