influencemag.gr

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

“Να είσαι ονείρων μαχητής κι αν το ακολουθείς θα ‘σαι πάντα νικητής…”

Share

Βρέθηκα με ένα μικρό θαύμα στη Καλαμάτα, στο Bandapart Recording Studio. Ένα μουσικό θα έλεγε κανείς θαύμα 15 χρόνων, που μόνο να μεγαλώσει μπορεί! Ο κατά κόσμον Γιώργης Σεντεμέντες, γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου του 2008, στη Καλαμάτα -μια πόλη που υπέρ αγαπά- μαθητής της Ά λυκείου, με μεγαλύτερη αγάπη τη στιχουργική, αποτυπώνει με περίσσιο πάθος τα συναισθήματα του πάνω στο χαρτί. Τα τραγούδια του είναι όλα βιωματικά και η έμπνευση του πηγάζει από τις συναναστροφές του με τους ανθρώπους και τις προσωπικές του εμπειρίες.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
Ο “Εισαγγελέας” μιλάει στο Influence Magazine, ώστε να μας ταξιδέψει στις μουσικές του, σε επιθυμίες που φλέγονται και στα όνειρα των ξύπνιων… Δεν κάνει καμία επανάσταση, αλλά προσπαθεί να ενώσει και να αγγίξει το κόσμο. Όχι να ξεχωρίσει από αυτόν.
“Να είσαι ονείρων μαχητής  κι αν το ακολουθείς θα ‘σαι πάντα νικητής…”

INNER VIEW

Xαρά Ευδαίμων

Μίλησέ μου για το μουσικό σου υπόβαθρο και τον ρόλο που έπαιξε η μουσική στη ζωή σου.

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι μουσικός καθώς δεν παίζω κάποιο όργανο. Γράφω στίχους ,ακούω από πολύ μικρός πολλά είδη μουσικής αλλά επέλεξα να αποτυπώσω τους στίχους μου πάνω σε μουσική Rap. Η μουσική στη ζωή μου παίζει σημαντικό ρόλο και έχω πολλά και διαφορετικά ακούσματα -από κρητικές μαντινάδες, σύγχρονα είδη έως και ρεμπέτικα-. Θυμάμαι ότι από πολύ μικρή ηλικία κάθε πρωί οι γονείς μου ξυπνούσαν εμένα και τον αδερφό μου με ένα διαφορετικό τραγούδι κάθε φορά. Η επιλογή του τραγουδιού είχε πάντα σχέση με το τι μέρα μας περίμενε, όπως αν  είχαμε διαγώνισμα, μια  γιορτή, γενέθλια ή ακόμα και μια στενάχωρη κατάσταση να αντιμετωπίσουμε. Μεγαλώνοντας συνειδητοποίησα ότι οι στίχοι αυτών των τραγουδιών καρφώνονταν στο μυαλό μου και πετύχαιναν τον σκοπό τους. Αυτό για μένα ήταν καθοριστικό και έτσι αποφάσισα ότι θέλω να κάνω αυτό που λέει ο ποιητής «Να βρω αυτά τα λόγια που παίρνουν το ίδιο βάρος σε όλες τις καρδιές και σε όλα τα χείλη», δηλαδή να αγγίξω με τις ρίμες μου και τις ιστορίες μου όσους πιο πολλούς ανθρώπους μπορώ.

Στην πραγματικότητα η ενασχόληση με τη μουσική αποτελεί μια σχέση δέσμευσης. Άραγε αποτέλεσε ποτέ εμπόδιο στις μαθητικές σου υποχρεώσεις;

Είναι αλήθεια ότι από τη στιγμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με τη στιχουργία και την παραγωγή των τραγουδιών μου έχω αφοσιωθεί σε αυτό, καθώς θέλω να δίνω τον καλύτερό μου εαυτό. Το ίδιο κάνω σε όλα τα πράγματα με τα οποία επιλέγω να ασχοληθώ. Ήταν όμως και παραμένει πάντα ξεκάθαρο στο μυαλό μου ποιες είναι οι υποχρεώσεις αλλά και οι προτεραιότητές μου. Το σχολείο λοιπόν είναι η πρώτη μου προτεραιότητα. Άλλωστε έχω κίνητρο να περάσω σε σχολή στην Αθήνα όπου οι ευκαιρίες για τη μουσική που κάνω είναι περισσότερες. Συνηθίζουμε να λέμε στην οικογένειά μου ότι επιτρέπεται να φουσκώνουμε το μπαλόνι των ονείρων μας όσο θέλουμε, αρκεί τη Δευτέρα το πρωί να είμαστε και πάλι προσηλωμένοι στον στόχο και την προτεραιότητά μας.

Το πρώτο σου video clip, το La Familia, το οποίο γυρίστηκε εξ ολοκλήρου στην Καλαμάτα από τη White Pony Film σε σκηνοθεσία Γιώργου Μπελόγιαννη, γνώρισε πρωτόγνωρο θαυμασμό! Τι πιστεύεις πως συνέβαλε στην αναγνώρισή του;

Θεωρώ πως είναι τρεις οι παράγοντες που συνέβαλαν στην αναγνώριση του La Familia. Πρώτον, το πολύ επίκαιρο, δυστυχώς, φαινόμενο της βίας των ανηλίκων. Δεύτερον, η οπτικοποίηση της δουλειάς μου σε αυτό το video clip ήταν, πιστεύω, ένας καθοριστικός παράγοντας και τέλος, η συμμετοχή μου σε διάφορα σημαντικά φεστιβάλ της πόλης μου με κυριότερο το BEER FESTIVAL στο οποίο είχα την ευκαιρία να κάνω το open act στους φοβερούς KOZA MOSTRA και να με δει περισσότερος κόσμος.

Τι ακριβώς σε ενέπνευσε να γράψεις το La Familia; Θα ήθελες να μας μεταφέρεις στη δημιουργική σου διαδικασία;

Τα συνεχή περιστατικά βίας των ανηλίκων που άκουγα και έβλεπα σε όλα τα μέσα, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, με απασχόλησαν πολύ. Όταν αυτά εμφανίστηκαν και στην πόλη μου, με έκαναν να θέλω πλέον να πάρω θέση απέναντι σε αυτό το φαινόμενο .Φυσικά, δεν πιστεύω ότι φταίνε μόνο  τα παιδιά για τα φαινόμενα που παρατηρούνται. Θεωρώ πως  η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους ενηλίκους. Δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα ότι τα παιδιά ή οι έφηβοι, στο σύντομο αυτό διάστημα που ζουν, έχουν προλάβει να έχουν στην καρδιά τους περισσότερο μίσος από αγάπη. Έτσι λοιπόν, θέλησα να τους πω πως αν καταφέρουν να τηρούν τις  αρετές τους και να κυνηγούν τα όνειρά τους, τότε θα κάνουν σωστές επιλογές ανθρώπων  στη ζωή τους και  κανένας δε θα μπορέσει να τους παρασύρει  σε παραβατικές συμπεριφορές.

Είχες την ευκαιρία να μοιραστείς τη σκηνή του Brooklyn Live Stage, στην Καλαμάτα, με τη φωνή των θρυλικών Panx Romana, τον Frank Panx  και την μπάντα του, τους Σαλταδόρους. Ποια είναι η αγαπημένη σου ανάμνηση από αυτή την εμβυθιστική συναυλιακή εμπειρία;

Καταρχήν πρέπει να αναφέρω ιδιαίτερα τον Βασίλη Ράλλη, τον οποίο θεωρώ φίλο μου και αποτέλεσε τον συνδετικό μου κρίκο με τον Frank  και  τους Σαλταδόρους. Είμαι χαρούμενος που γνώρισα τον Frank, ο οποίος μου έδωσε την ευκαιρία να βάλω δικούς μου στίχους στο τραγούδι Νεκρόπολις, το οποίο στο παρελθόν έχει τραγουδήσει μαζί  με τον Βέβηλο. Αυτό όμως που με έκανε ακόμα πιο χαρούμενο και μου προκάλεσε ακόμα μεγαλύτερο ενθουσιασμό ήταν το να παρακολουθώ και να συμμετέχω στην  πρόβα τους. Η εμπειρία αυτή και η γνωριμία μου με τον Frank ως καλλιτέχνη και κυρίως ως άνθρωπο, χαρακτηρίζεται ανεπανάληπτη.

Είσαι ένας ανεξάρτητος καλλιτέχνης, μόλις 15 χρόνων, χωρίς τη βοήθεια δισκογραφικών εταιρειών ή μάνατζερ. Ποιος είναι ο τρόπος που προωθείς το έργο σου;

Ο μόνος τρόπος που διαθέτω προς τον παρόν είναι η προώθηση μέσω των κοινωνικών δικτύων (Instagram, Youtube και Facebook).Επειδή ο κύκλος μου είναι μικρός, η μόνη λύση που σκέφτηκα ήταν να απευθύνομαι στους διοργανωτές του εκάστοτε φεστιβάλ της πόλης μου και να προσπαθώ με τη φυσική μου παρουσία να τους «προκαλέσω» το ενδιαφέρον να γνωρίσουν τον χαρακτήρα μου και τα τραγούδια μου .Είδαν, λοιπόν, ότι δε βρίζω, μιλάω για όμορφα συναισθήματα και προσπαθώ πάντα να δίνω θετικά μηνύματα.

Το κοινό της Καλαμάτας έχει στηρίξει τα τραγούδια σου και την προσωπικότητά σου με περίσσιο πάθος. Σε ποιες άλλες μεγάλες μουσικές σκηνές της υπόλοιπης Ελλάδας θα επιθυμούσες να συμμετέχεις;

Πραγματικά θεωρώ πολύ μεγάλη τιμή που η πόλη μου με έχει στηρίξει τόσο πολύ και θεωρώ πολύ σημαντικό για έναν καλλιτέχνη να κερδίζει τη στήριξη και την εμπιστοσύνη από την πόλη του, ειδικά στην αρχή της καριέρας του. Είμαι γέννημα θρέμμα Καλαματιανός και στο τραγούδι μου «Καλαμάτα» αναγνώρισαν την αγάπη  μου για την πόλη μας και ήταν η αφορμή για να αρχίσουν να με προσέξουν αφού μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη. Δεν μπορώ όμως να κρύψω ότι ονειρεύομαι να μου δοθεί η ευκαιρία να τραγουδήσω τους στίχους μου και σε άλλα μέρη. Πού θα ήθελα να εμφανιστώ ως καλλιτέχνης; Όπου έχω πάει ως θεατής. Έχω βρεθεί σε μεγάλες συναυλίες του Χαρούλη, του Θανάση Παπακωνσταντίνου, του LEX, του ANSER, του Βέβηλου. Αυτό ονειρεύομαι. Τεχνόπολη, Θέατρο Βράχων, Θέατρο Πέτρας είναι μερικά από αυτά. Για να είμαι όμως ειλικρινής, χρειάζεται  κάποιος από τους ήδη καταξιωμένους καλλιτέχνες να μου δώσει την ευκαιρία να ανοίξω τη συναυλία του. Στο μπαλόνι άλλωστε των ονείρων μου, το οποίο φουσκώνω όσο θέλω εγώ, συμπεριλαμβάνεται και ένα μεγάλο γήπεδο.  Ποιος είπαμε ότι είναι ο δρόμος για το ΟΑΚΑ;

Αν μπορούσες να αλλάξεις ένα πράγμα στη μουσική εμπειρία της γενιάς σου, ποιο θα ήταν αυτό;

Μπορώ να δεχτώ και να ακούσω όλα τα είδη της μουσικής. Αυτό όμως που απεχθάνομαι είναι η συνεχής αναφορά σε όπλα, ναρκωτικά και κυρίως η υποτίμηση της γυναίκας. Το πρώτο  που θα πρότεινα, λοιπόν, στους νέους της γενιάς μου θα ήταν να μη μένουν μόνο στη μελωδία αλλά να ακούν πραγματικά τους στίχους ενός τραγουδιού. Πραγματικά δεν καταλαβαίνω πώς τα νέα κορίτσια διασκεδάζουν και ακούνε τραγούδια των οποίων οι στίχοι προσβάλλουν το φύλο τους. Το δεύτερο που θα πρότεινα είναι να ακούσουν τους σημαντικούς καλλιτέχνες που σημάδεψαν την ελληνική μουσική και να ανακαλύψουν μελωδίες και στίχους που δεν έχουν φανταστεί ποτέ.

«Είσαι η Κυριακή μου, είσαι και η Δευτέρα μου, είσαι η προστασία μου, μα είσαι και η σφαίρα μου». Έτσι περιέγραψες τον έρωτα…Μίλησέ μου για αυτό το ευάλωτο συναίσθημα.

Για μένα ο έρωτας είναι πολύ σημαντικός. Μπορεί να μην έχω πολλές εμπειρίες αλλά σίγουρα έχω καταλάβει ότι είναι ένα συναίσθημα πολύ δυνατό, με πολλή ένταση. Μπορεί να σε πάει στα ουράνια ή να σε καταστρέψει. Φανταστείτε να μην υπήρχε η Ωραία Ελένη. Δε θα υπήρχε η Ιλιάδα. Θα ήθελα ιδανικά η κοπέλα που θα μπει στη ζωή μου να είναι η πρώτη μου σκέψη όταν ξυπνάω και η τελευταία πριν κοιμηθώ. Να είναι αυτή που θα με στηρίζει και θα με προστατεύει ανά πάσα στιγμή.

Πώς οραματίζεσαι το μέλλον, στον απίστευτα ταλαντούχο, μουσικό σου κόσμο;

Ο μουσικός μου κόσμος είναι γεμάτος χρώματα, μελωδίες και ρίμες. Θέλω να γεμίσω με φως τις καρδιές των ανθρώπων με τους στίχους μου , μιλώντας για την αγάπη, τον έρωτα, την οικογένεια, τη φιλία , την αξιοπρέπεια και την ευγένεια. Θέλω να συνεχίσω να ζω την αδρεναλίνη και να ακούω τους χτύπους της καρδιάς μου λίγο πριν ανέβω στη σκηνή .Θέλω να γνωρίσω τους καλλιτέχνες που θαυμάζω και ακούω. Θέλω να μου χαρίζουν την αγάπη τους άνθρωποι που δεν έχω συναντήσει ποτέ αλλά τους άγγιξαν οι στίχοι μου. Θέλω να βλέπω τη μητέρα μου να δακρύζει από περηφάνεια κάθε φορά που της μιλούν για μένα. Θέλω…Θέλω…

ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΩ !!!

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, BANDAPART STUDIOS , ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Δεν μπορώ να δεχτώ με τίποτα ότι τα παιδιά ή οι έφηβοι, στο σύντομο αυτό διάστημα που ζουν, έχουν προλάβει να έχουν στην καρδιά τους περισσότερο μίσος από αγάπη. Έτσι λοιπόν, θέλησα να τους πω πως αν καταφέρουν να τηρούν τις  αρετές τους και να κυνηγούν τα όνειρά τους, τότε θα κάνουν σωστές επιλογές ανθρώπων  στη ζωή τους και  κανένας δε θα μπορέσει να τους παρασύρει  σε παραβατικές συμπεριφορές.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, BANDAPART STUDIOS , ΚΑΛΑΜΑΤΑ
ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ, BANDAPART STUDIOS , ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Discover more!

Share