influencemag.gr
Η Elektra και ο Reci-D μοιράζονται το ίδιο πάθος και αγάπη για την ηλεκτρονική μουσική, που μεταφράζεται σε ένα δυναμικό dj duet,τους Liquid Gender! Με την ιδιαίτερη προσέγγιση του, το δίδυμο επιδιώκει να επικοινωνήσει την ελευθερία της έκφρασης και τον σεβασμό απέναντι στη διαφορετικότητα. Η φιλοσοφία τους βασίζεται σε δύο προσωπικότητες, οι οποίες καθιστούν δυνατή την εναρμόνιση των πιο φωτεινών στοιχείων με τα πιο σκοτεινά στη σφαίρα του ήχου.

Ξεκίνησαν να παίζουν μουσική το 2020 ως residents DJ’s στο Blackhole of Athens, όπου και γεννήθηκε η ιδέα για τους Liquid Gender. Πλέον, έχουν τη δική τους εκπομπή στο Cannibal Radio με την υποστήριξη του He mn oid, δύο φορές τον μήνα, ενώ ανήκουν και στην resident ομάδα του B-side. Η μουσική τους -ξεχωριστή και ιδιαίτερη, όπως ακριβώς και η φιλοσοφία τους-κινείται περισσότερο σε techno, acid, indie dance και electro ήχους. Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους μας αποκαλύπτουν τους στόχους και τις σκέψεις τους γύρω από τη μουσική, αλλά και τη μεταξύ τους επιτυχημένη συνεργασία!

INNER VIEW

Χαρά Ευδαίμων

Καλησπέρα Elektra και Reci-D! Καταρχήν, είστε ένα Dj ντουέτο, γεγονός που σημαίνει πως η μουσική που παίζετε βασίζεται σε δύο προσωπικότητες. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία προσδίδει ο καθένας σας ξεχωριστά στο μουσικό αποτέλεσμα; 

Καλησπέρα και από εμάς! Ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στο Influence Magazine! Όντως, η μουσική μας βασίζεται σε δύο προσωπικότητες, οι οποίες, αν και διαφορετικές μεταξύ τους, καταφέρνουν να εναρμονιστούν μέσα από το κοινό μας όραμα, με στόχο τη δημιουργικότητα. Πιο συγκεκριμένα, θα λέγαμε ότι από τη μια η Elektra αντιπροσωπεύει μια πιο Dark και Electro πλευρά, ενώ από την άλλη ο Reci-D προσδίδει πιο φωτεινά στοιχεία, με Tech επιρροές. 

 Η μουσική που παίζετε είναι καθαρά ηλεκτρονική. Αν μπορούσατε να την εντάξετε σε κάποια είδη, ποια θα ήταν αυτά; 

Δεν θα λέγαμε ότι τα Dj sets μας ανήκουν σε ένα συγκεκριμένο είδος. Ο σεβασμός και η αγάπη που τρέφουμε για τη μουσική αφορούν στο σύνολό της κι έτσι, βρίσκουμε στοιχεία που μας εκφράζουν σχεδόν σε όλο το φάσμα της. Παρ’ όλα αυτά, θα λέγαμε ότι κλίνουμε περισσότερο προς την Techno, Acid, Electro και Indie Dance. 

Η συνεργασία σας προέκυψε το 2020, όταν συνευρεθήκατε ως residents DJ’s στο Black Hole of Athens. Πώς θα χαρακτηρίζατε τη μουσική σας εξέλιξη από την ημέρα της «γέννησής» σας έως σήμερα; 

Η αλήθεια είναι ότι ξεκινήσαμε χωρίς να έχουμε έναν ξεκάθαρο προσανατολισμό. Ωστόσο, από νωρίς εντοπίσαμε τη μεταξύ μας μουσική χημεία και με γνώμονα αυτό, πορευόμαστε μέχρι σήμερα. Πιστεύουμε πραγματικά ότι κάθε φορά που παίζουμε είναι μια νέα συνθήκη από την οποία συνεχώς μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. 

Το όνομα σας είναι ιδιαίτερο και αφήνει περιθώρια για εικασίες. Θα θέλατε να μας πείτε πώς προέκυψε και τι σημαίνει για εσάς;   

Το όνομα Liquid Gender εκφράζει ουσιαστικά και ολιστικά τα πιστεύω μας. Ειδικότερα, αναφέρεται στη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τόσο τη μουσική μας ταυτότητα, όσο και την ανθρώπινη ύπαρξη, που για εμάς στηρίζεται στην απόλυτη ελευθερία της έκφρασης. 

Έχετε κάποιο μήνυμα που θέλετε να περάσετε μέσω του ήχου σας; Με ποιον τρόπο το επιτυγχάνετε;

 Μέσω της μουσικής μας προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε  την ελευθερία, την αγάπη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αξίες που κατά τη γνώμη μας η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται ακόμα να απορροφήσει στο 100%. Δεν ξέρουμε αν έχουμε πετύχει ακόμη τον στόχο μας, μιας και αυτό αποτελεί μια συνεχή διαδικασία. Κάνουμε αυτό που νιώθουμε, είμαστε οι εαυτοί μας!

Για τους περισσότερους καλλιτέχνες η μουσική ταυτότητα προέρχεται μέσα από την εκμάθηση και συχνά διαμέσου της μίμησης. Ποια πιστεύετε ότι είναι η σχέση μεταξύ αντιγραφής, μάθησης και δημιουργικότητας; 

Συμφωνούμε απόλυτα, καθώς θεωρούμε ότι σε καμία μορφή τέχνης δεν υπάρχει παρθενογένεση. Σίγουρα, σε ένα πρώτο επίπεδο προκύπτουν στοιχεία αντιγραφής, μιας και όλοι στο ξεκίνημα τους προσπαθούν να αντλήσουν έμπνευση από κάποιον καλλιτέχνη – πρότυπο. Από την όλη διαδικασία, και με πολλή δουλειά και μελέτη, γεννάται η ανάγκη για δημιουργία.

Πλέον, έχετε τη δική σας εκπομπή στο Cannibal Radio με την υποστήριξη του He m n oid. Μιλήστε μας για τη διαδικασία της προετοιμασίας σας. Πώς επιλέγετε τα tracks που θα παίξετε, από το opening έως το «χτίσιμο» ενός set;

Αρχικά, να πούμε ότι είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τη δική μας εκπομπή στο Cannibal Radio, δύο φορές το μήνα, με την υποστήριξη του He m n Oid, καθότι μέσω αυτής μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνούμε τις βαθύτερες μουσικές μας σκέψεις! Τα tracks που επιλέγουμε να παίξουμε βασίζονται σε έναν αρχικό προγραμματισμό, αλλά πάντοτε αφήνουμε τη στιγμή να μας οδηγήσει. 

Το DJing είναι αυθόρμητος αυτοσχεδιασμός ή πολύωρη προετοιμασία;  

Σίγουρα το Djing αποτελεί για τον καθένα μια προσωπική και ιδιαίτερη διαδικασία. Για εμάς, είναι ένας συνδυασμός και των δύο. Η πολύωρη προετοιμασία είναι σημαντική, αλλά μπορεί να μην επαρκεί, καθότι ο αυθορμητισμός της στιγμής και οι εκάστοτε συνθήκες επηρεάζουν τη ροή ενός set. Γι’ αυτό, για εμάς είναι σημαντικό να αφουγκραζόμαστε το vibe του κόσμου και να πορευόμαστε με βάση αυτό.  

Οι Djs έχουν πλέον στη διάθεση τους μία σειρά από σύγχρονα ψηφιακά μέσα για την αναπαραγωγή της μουσικής (Laptop, Dj Software, Controllers, κλπ). Πιστεύετε πως η χρήση αυτών των μέσων μπορεί να κάνει τη διαφορά σε ένα Dj set; Αν ναι, με ποιον τρόπο;

Τα σύγχρονα ψηφιακά μέσα σίγουρα έφεραν την επανάσταση στο χώρο της μουσικής. Εξαιτίας αυτού, δόθηκε η ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να έρθει σε επαφή με το Djing σε σχέση με παλαιότερα, με ότι επιπτώσεις -θετικές και αρνητικές- έχει επιφέρει αυτό. Η ορθή χρήση της τεχνολογίας και η γνώση του εξοπλισμού που έχει κανείς στη διάθεσή του μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά σε ένα Dj Set, χωρίς αυτό να αποκλείει τη δύναμη του ανθρώπινου παράγοντα.

Τι σηματοδοτεί το τέλος ενός performance για εσάς; Ποιο είναι το σημείο που καθιστά ικανοποιητικό ένα κλείσιμο;

Για το τέλος ενός performance συνήθως μας ενημερώνει ο ιδιοκτήτης του μαγαζιού… Στα σοβαρά τώρα… Τόσο το  opening, όσο και το closing αποτελούν σημεία αναφοράς για ένα Dj set και γι’ αυτό επιλέγουμε πάντα ένα κομμάτι που για εμάς έχει μια ιδιαίτερη συναισθηματική αξία. Τα χαμόγελα στα πρόσωπα των ανθρώπων γύρω μας είναι το καλύτερο «κλείσιμο» για εμάς!

Στην εποχή των social media, οι followers, τα likes, οι πωλήσεις στο Beatport και τα συναφή φαίνεται να καταδεικνύουν την αξία ενός καλλιτέχνη. Θεωρείτε ότι αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια ή θα λέγατε πως λειτουργούν και ως τροχοπέδη στην καριέρα αρκετών αξιόλογων καλλιτεχνών; 

Φυσικά, όλα τα παραπάνω έχουν συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση και ανάδειξη των καλλιτεχνών, καθώς αποτελούν ένα πιο οικονομικό και αμεσότερο εργαλείο επικοινωνίας. Δυστυχώς, όμως, ορισμένες φορές η λανθασμένη χρήση και υπερεκτίμησή τους μπορεί να διαστρεβλώσει την πραγματική εικόνα της μουσικής σκηνής, με αποτέλεσμα να χάνεται η ουσία και το νόημα της. 

Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο της πανδημίας (βλ. Covid-19), είναι προφανώς περίπλοκο και δυσχερές να εκφράζεται και να επικοινωνεί κανείς σε κοινωνικό επίπεδο. Πώς θα μπορούσε να προκύψει κάτι θετικό, όσον αφορά τη δημιουργικότητα ενός καλλιτέχνη;  

Η αλήθεια είναι ότι τα πράγματα άλλαξαν σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας και η επικοινωνία σε κοινωνικό επίπεδο ήταν αυτή που ενδεχομένως δέχθηκε το μεγαλύτερο «χτύπημα». Ωστόσο, αυτή η καταναγκαστική απομόνωση τροφοδότησε τον ανθρώπινο νου και άνοιξε τον δρόμο για νέες δημιουργίες. 

Τι να περιμένουμε στο μέλλον από τους Liquid Gender; Πώς και πού μπορούμε να σας ακούσουμε και να χορέψουμε υπό τους ξεχωριστούς ηλεκτρονικούς σας ήχους; 

Αυτή τη στιγμή μπορείτε εύκολα να μας ακούσετε δύο φορές τον μήνα στην εκπομπή Liquid Pitch, στο cannibalradio.com. Παράλληλα, έχουμε μηνιαίο residency στο Μπη Σάιντ και κάποιες guest εμφανίσεις σε διάφορα events. Στόχος μας στο άμεσο μέλλον είναι να μπορέσουμε να εκφραστούμε και μέσω της μουσικής παραγωγής και να καθιερώσουμε την παρουσία μας στην ελληνική μουσική σκηνή και όχι μόνο. 

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ευχόμαστε το ίδιο πάθος να σας συντροφεύει καθ’ όλη τη μουσική σας πορεία! 

Κι εμείς σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση! Ευχόμαστε από την πλευρά μας κάθε επιτυχία και να συνεχίσετε να στηρίζετε τους καλλιτέχνες με τον δικό σας μοναδικό τρόπο!

Photo credit: Stephie Grape fullres
Photo credit: Stephie Grape fullres
Photo credit: Stephie Grape fullres
Liquid-Gender_Photo-by-Stephie-Grape_fullres-18-scaled-blackwhite

 Μέσω της μουσικής μας προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε  την ελευθερία, την αγάπη και το σεβασμό στη διαφορετικότητα, αξίες που κατά τη γνώμη μας η ελληνική κοινωνία δυσκολεύεται ακόμα να απορροφήσει στο 100%.

Photo credit: Stephie Grape fullres
FB_IMG_1649359643706

Discover more!

Share