influencemag.gr

Είναι αλήθεια πως, ακόμα και στους πιο δυστοπικούς καιρούς, τα όνειρα και η φαντασία δεν καταλαγιάζουν ποτέ!

Για κάποιους, δύσκολες καταστάσεις -όπως η πανδημία και η απομόνωση- λειτουργούν παραγωγικά, ωθώντας σε μια έκρηξη δημιουργικότητας! Αυτό ακριβώς συνέβη με τον Μέλανδρο Γκανά, τον καλλιτεχνικό διευθυντή του LAComicsFestival, δημιουργό και συλλέκτη κόμικς. Η αγάπη του για την 9η Τέχνη και οι τεράστιες συλλογές του από κόμικς τον οδήγησαν στην σκέψη της δημιουργίας μιας Δανειστικής Κομιξοθήκης.

Μια ιδέα που ωρίμασε και πήρε σάρκα και οστά το 2020, δημιουργώντας το Project ”Ιππόκαμπος” στην πόλη της Λάρισας! Το νέο και μοναδικό πλέον κομιξάδικο του τόπου, ένα εγχείρημα όχι τόσο συνηθισμένο σε επαρχιακές πόλεις… Πρόκειται για έναν Πολυχώρο γεμάτο χρώματα, σκίτσα, τοιχογραφίες και τέχνη! Ο Ιππόκαμπος δεν είναι απλά ένα κομιξάδικο, λειτουργεί και ως παλαιοκομιξοπωλείο, δανειστική βιβλιοθήκη, εργαστήρι παράδοσης μαθημάτων κόμικς και χώρος συζήτησης και ανάγνωσης της τεράστιας συλλογής από χιλιάδες τίτλους που βρίσκονται εκεί. Πρόκειται για ένα θερμοκήπιο καλλιτεχνικών ιδεών, ένα σημείο αναφοράς για συλλέκτες και δημιουργούς του είδους.

Παράλληλα, είναι και ένας ακόμη χώρος προώθησης των ‘’Εκδόσεων του Κάμπου’’, του Συλλόγου ”ΕΤούκου” και του LAComicsFestival σε μόνιμη βάση. Όπως έχει αναφέρει ο Μέλανδρος Γκανάς: «Οι ”Εκδόσεις του Κάμπου” είναι ένα προσωπικό project με τη συμμετοχή πολλών Ελλήνων φίλων-δημιουργών, που κρατάει σχεδόν μία δεκαετία τώρα και μετράει πάνω από 100 εκδόσεις και δεκάδες πόστερς /στίκερς /μεταξοτυπίες κ.λπ. Ενώ ο Σύλλογος ”ΕΤουΚου” είναι η συσπείρωση μιας ομάδας ανθρώπων που είμαστε πολλά χρόνια συνοδοιπόροι, βλέπουν αυτό που βλέπω, ήταν εκεί όταν χρειάστηκε και με βοήθησαν να φτάσουμε εδώ που είμαστε. Με τον Σύλλογο θέλουμε να διαχύσουμε ό,τι ξέρουμε, να διεκδικήσουμε πράγματα, να σπείρουμε στην επόμενη γενιά, να της μάθουμε να αγαπάει και να πορεύεται με την τέχνη καθημερινά. Στόχος είναι να πραγματοποιούνται πλήθος εκδηλώσεων για τον κόσμο των κόμικς, αφιερώματα, παρουσιάσεις εκδόσεων και δημιουργιών, καθώς και ανάλογα μαθήματα, αφού ο κάμπος έχει ιστορία στο να βγάζει κομικσοδημιουργούς».

Όσο για το ιδιαίτερα ευφάνταστο όνομα, ο ίδιος εξηγεί: «Επέλεξα τον Ιππόκαμπο γιατί κάθε τι που έκανα πάντα ξεκινούσε από τη μεγάλη μου αγάπη, που είναι οι ”Εκδόσεις του Κάμπου”. Όλα λοιπόν περιστρέφονται γύρω και υπό του Κάμπου… Έτσι και τώρα, προέκυψε ένα άλογο μέσα στον κάμπο, ενώ ενδιαφέρον έχει και η σύνδεση με την ομώνυμη περιοχή του εγκεφάλου, αλλά και το αλογάκι της θάλασσας…»

Το Project Ιππόκαμπος, κερδίζοντας την εκτίμηση της τοπικής κοινωνίας, έχει γίνει πλέον στέκι για τους λάτρεις της 9ης Τέχνης, ένας καλλιτεχνικός χώρος όπου μπορεί κανείς να αράξει, να πιεί τον καφέ του, να διαβάσει, να ξεφυλλίσει και να συζητήσει. Τις οδούς του, Ηπείρου και Τζαβέλα γωνία, κοσμεί ένα όμορφο γκράφιτι που σε ωθεί να αρπάξεις το βιβλίο ή το κόμικς σου και να… διαβάσεις! Στον πολύχρωμο αυτό χώρο φιλοξενήθηκε το καλοκαίρι που μας πέρασε και το LAComicsFestival vol3|SUMMER EDITION, μία πολυθεματική εκδήλωση που εστιάζει στην τέχνη του κόμικ και απευθύνεται σε όλους: κομικσοφάνς, γραφίστες, εικονογράφους, animators, φοιτητές οπτικής επικοινωνίας και multimedia, δασκάλους και μαθητές, γονείς και παιδιά. Εκθέσεις comics, εικονογράφησης και γελοιογραφίας, εργαστήρια, ομιλίες και panels, επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια ρόλων, μοντελισμός, bazaar comics και σχετικών εκδόσεων, αλλά και δημιουργοί από ολόκληρη την Ελλάδα -και όχι μόνο-, έδωσαν το παρόν από τις 28 Αυγούστου μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου του 2021, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συμμετοχής!

Αν λοιπόν είστε λάτρεις του είδους και αγαπάτε τα κόμικς, αν βρεθείτε στη Λάρισα μπροστά στην πινακίδα: ”Local Comic Shop” μην παραλείψετε να περάσετε την πόρτα του ”Project Iππόκαμπος”. Εκεί, εκτός από μια τεράστια συλλογή παλιότερων και νέων κόμικς, θα βρείτε επίσης ανθρώπους που, με ενθουσιασμό και αγάπη για τη συγκεκριμένη τέχνη, θα σας ξεναγήσουν στον μαγικό αυτό κόσμο των ηρώων! Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που με το ταλέντο και τη δημιουργικότητά τους, συχνά δημιουργούν τα δικά τους posters, όπως για παράδειγμα εκείνο που εν μέσω καραντίνας συμμετείχε σε διαγωνισμό περιοδικού, με τον τίτλο:

 “Οδός Covid 19” -αναζητούμε την ομορφιά, ξορκίζοντας τον ζόφο- 

Σε ιδέα και κείμενα του Μέλανδρου Γκανά και σχέδιο του Φώτη Τσελεπατιότη, το πόστερ δημοσιεύθηκε στο περιοδικό GrMag και μπορεί να το συναντήσει κανείς σε κάποιες στάσεις λεωφορείων στον Δήμο Καισαριανής. Άλλωστε, όπως έχει πει και ο ίδιος ο Μέλανδρος, ο εμπνευστής του Project Ιππόκαμπος:

“Είμαστε κλειδωμένοι μέσα, αλλά το μυαλό μας και η φαντασία μας είναι ελεύθερα και ταξιδεύουν…”

Discover more!

Share