influencemag.gr

ΡΙΖΑ ΣΤΗ ΠΡΙΖΑ

Vol 1.

Share

«Ρίζα στην Πρίζα PreFestival Live». Πέντε δυνατά σχήματα και καλλιτέχνες, παρουσιάζουν μέρος από το ιδιαίτερο έργο τους. «Πτέρυγα 3», «Βόμβοι», Διονύσης Φαρμάκης, Νίκος Γιακουμάκης και «ΚΟΝΣΠΙΡΑΣΙ» και ο «Pixel», τόσο διαφορετικοί ηλεκτρισμένα μεταξύ τους, μα με κοινή ρίζα την αγάπη τους για την πρωτότυπη μουσική παραγωγή, συναντιούνται για να προκαλέσουν ένα εκρηκτικό Live στην Αθήνα, στα πλαίσια του PreFestival, «ΡΙΖΑ ΣΤΗΝ ΠΡΙΖΑ». Με αφορμή τη συνάντησή τους την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, στη σκηνή του «ΙΛΙΟΝ Plus», σε παραγωγή της «Unrest Productions», μοιράστηκαν μαζί μας το πάθος τους για τη μουσική, εκφράσαν τις εσωτερικές τους αναζητήσεις, και μας υποσχέθηκαν να δώσουν το καλύτερο τους εαυτό, για μια αξέχαστη μουσική εμπειρία!

INNER VIEW

Xαρά Ευδαίμων

ΠΤΕΡΥΓΑ 3

Ένα ελληνόφωνο ροκ συγκρότημα, με ατμοσφαιρικά στοιχεία, σκοτεινές μουσικές και μελαγχολικά ξεσπάσματα. Και φυσικά, με ένα ενδιαφέρον όνομα, που σίγουρα κρύβει πίσω του μια ιστορία. Ποια είναι αυτή?

Όλα όσα ανέφερες, αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιδιοσυγκρασίας και του χαρακτήρα μας. Κάθε τραγούδι μας έχει στοιχεία από προσωπικά βιώματα, εμπειρίες και καταστάσεις, που μας έχουν στιγματίσει ή και στοιχειώσει. Όταν ξεκινήσαμε να δημιουργούμε, φτάσαμε στο σημείο εκείνο όπου θα έπρεπε να δώσουμε ένα όνομα σε όλο αυτό το εγχείρημα. Οι ιδέες πολλές. Αναφορές σε βιβλία και ταινίες που μας ενέπνευσαν και έχουμε αγαπήσει, βρέθηκαν πολύ κοντά στο να τιτλοφορήσουν το συγκρότημα. Όμως το όνομα ήταν τόση ώρα μπροστά στα μάτια μας. Στο τετράδιο, με κεφαλαία γράμματα έγραφε “Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΠΤΕΡΥΓΑΣ’’. Έτσι γεννήθηκε το όνομα μας, από κάποιους στίχους που περίμεναν υπομονετικά, να έρθει η ώρα τους να βγουν στην επιφάνεια.

Τον Φεβρουάριο του 2020, κυκλοφόρησε δωρεάν στο διαδίκτυο το πρώτο σας EP, με τίτλο ”Ιστορίες Από Την Τρίτη Πτέρυγα”. Τον Φεβρουάριο του 2022, κυκλοφόρησε σε μορφή βινυλίου ο δίσκος, “Με Βλέμμα Καρφωμένο Στο Κενό”. Ποια είναι η συνέχεια, από τις ιστορίες της “Πτέρυγα 3”?

Φέτος έχουμε επικεντρωθεί στο να κάνουμε αυτό που στερηθήκαμε, στα χρόνια των μεγάλων απαγορεύσεων. Δηλαδή, όσο το δυνατόν περισσότερες ζωντανές εμφανίσεις, να έρθουμε σε άμεση επαφή με το κοινό και να επικοινωνήσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις ιστορίες μας. Υπάρχουν κάποια νέα τραγούδια τα οποία θα παρουσιαστούν σιγά-σιγά στα live μας. Σκοπεύουμε να ηχογραφήσουμε άμεσα ένα από αυτά και αν όλα πάνε καλά να γυρίσουμε και ένα video clip. Παράλληλα στις πρόβες, πειραματιζόμαστε σε νέο υλικό για τον επόμενο μας δίσκο.

ΒΟΜΒΟΙ

Πέντε συγκροτήματα, στη σκηνή του “ΗΛΙΟΝ Plus”. Τι ήταν εκείνο που ένωσε τους μουσικούς σας δρόμους?

Η τάση και η ένταση που κάθε νέο ρεύμα χρειάζεται! Είμαστε και οι 5 στην πρίζα του ηλεκτρικού ήχου, τόσο ηλεκτρισμένοι μεταξύ μας, από rock και punk, μέχρι ραπ και παράδοση, μα με κοινή ρίζα την αγάπη μας, για την πρωτότυπη μουσική παραγωγή. Το αποτέλεσμα, τόσο χορταστικό για τα αυτιά σας. Δεν περισσεύει τίποτα, αυτό το βράδυ στο “Ίλιον Plus”.

Οι “Βομβοι” μας συστήνουν έναν νέο ήχο, καθώς “παντρεύουν” την παραδοσιακή μουσική με το hip hop. Ποιες είναι οι επιρροές σας?

Είμαστε το πρώτο σχήμα, που δοκιμάσαμε να παντρέψουμε το hip hop, με την παράδοση το 2009. Από τότε, πολλά σχήματα το δοκίμασαν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες με τον τρόπο τους. Κανένα όμως δεν αντέστρεψε το κλάσμα αριθμητή (παράδοση) και παρονομαστή (hip hop). Εμείς τολμήσαμε γιατί ψάξαμε βαθιά!! Η καθ’ ημάς μουσικοστιχουργική παράδοση, έχει κάτι ξεχωριστό. Κυριαρχούν οι πολυρυθμίες και προτεραιότητα έχει ο λόγος. Η μουσική εξυπηρετεί τον στίχο. Τι πιο hip hop και rap από αυτό λοιπόν; Κατεβατά δημοτικών τραγουδιών όπως, του “Ερωτόκριτου” και “Του νεκρού αδερφού” με τον βυζαντινό Οκτώηχο να μας ταξιδεύει στο δικό μας gospel και spiritual, της δικιάς μας μαύρης μουσικής.

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΦΑΡΜΑΚΗΣ

Τι μηνύματα επιθυμείς να μεταφέρεις στο κοινό σουμέσα από το τελευταίο σου album ”Astrada”? Ποια ήταν η αφορμή της “γέννησης του”?

Αρχικά είναι μια δουλειά γεννήθηκε μέσα στις πρώτες καραντίνες και τέλειωσε τρία χρόνια και κάτι μετά και περιλαμβάνει 16 τραγούδια (κοντά 60 με 70 λεπτά μουσικής). Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα τα μηνύματα ποικίλουν. Ας πούμε πως είχα  αφουγκραστεί μελλούμενες δυστοπίες να έρχονται κατά πάνω μας καμουφλαρισμένες με αριστεία οπότε αυτή τη κοινωνικοπολιτική μου θέση αλλά αντίστοιχα υπάρχει και η πιο συναισθηματική μου πλευρά όπου εξαιτίας προσωπικών δυσκολίων με κορυφή τον χαμό του πατέρα μου. Τέλος μουσικά νομίζω ότι μπλέκονται μετά από τόσα χρόνια τριβής με τις μουσικές τόσα διαφορετικά στοιχεία που πραγματικά πιστεύω είναι άποψη αλλά στοίχημα που θα ήθελα να κερδίσω αν σκεφτεί κανείς ότι η δουλειά δημιουργήθηκε σε ένα μικρό στούντιο από συγκεκριμένους ανθρώπους που έχουν μεράκι για τη μουσική και τεράστια ανοχή ως προς το πρόσωπό μου.

Διαθέτεις ένα προσωπικό στούντιο στο Νέο Φάληρο, την “Καβάτζα”, παράλληλα διδάσκεις στα Δ.Ι.Ε.Κ. μουσική τεχνολογία και εργάζεσαι και ως μουσικός. Είναι όντως εφικτό στην Ελλάδα του 2023, κάποιος να βιοπορίζεται αποκλειστικά απο τη μουσική?

Είναι αλλά ξεχνάς προσωπικό χρόνο γιορτές κλπ. Και φυσικά ο μουσικός πάντα έχει μια ανασφάλεια για το μέλλον και δεν θεωρεί τίποτα δεδομένο. Σε ένα κόσμο που λειτουργεί με στερεότυπα οι άνθρωποι που λειτουργούν με αντίστοιχο τρόπο ζούνε πάντα στην βιοποριστική ανασφάλεια και αρκετές φορές οδηγούνται σε αδιέξοδα και καταλήγουν να παλεύουν με τους δαίμονες τους. Εάν με ρωτάς αν μπορώ να ζήσω θα σου πω ότι βρισκω τρόπους όσο αντέχω ακόμα. Αλλά υπάρχουν και στιγμές που θέλω να πάω σε ένα χωριό και να ξεκινήσω τα πάντα από την αρχή να μην ξανά ασχοληθώ ποτέ με την μουσική αλλά μετά λέω έχεις λίγο ακόμα κράτα το σχέδιο για αργότερα. Δεν είμαι ευχαριστημένος με όλα αλλά δεν είμαι και αχάριστος.

Νίκος Γιακουμάκης + ΚΟΝΣΠΙΡΑΣΙ

Το μυαλό στη πρίζα του ηλεκτρικού ήχου, σε ένα εναλλακτικό live, την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου. Τι θα δούμε στη σκηνή του “ΙΛΙΟΝ plus”.

Την Παρασκευή, 10 Νοεμβρίου, 5 σχήματα και καλλιτέχνες θα δείξουν την μουσική που γεννάνε εδώ και πολλά χρόνια, ο καθένας με την δική του ιδιοσυγκρασία και άποψη, με στόχο να αποκαλύψουν τον χαρακτήρα τους σε ένα ευρύ κοινό.  Με κάποιους γνωριζόμαστε χρόνια, με άλλους γνωριστήκαμε με αφορμή το live αυτό και προσωπικά είναι μεγάλη χαρά που θα συναντηθούμε πάνω στην σκηνή. Ο ηλεκτρισμός είναι το κοινό χαρακτηριστικό μας, όπου είναι καλά ριζωμένο και ενωμένο. Γιατί στην δημιουργία, την τέχνη, την μουσική, δε μας χωρίζει τίποτε.

Νίκος Γιακουμάκης + ΚΟΝΣΠΙΡΑΣΙ. Πως προέκυψε η συνεργασία σας? Πες μας λίγα λόγια για το μουσικό σας σχήμα.

Οι Κονσπίρασι αποτελούνται από τη Βάσω Μιχαηλίδου στο ακορντεόν, τον Stelio Elson Musabelli στο μπάσο, τον Φοίβο Ανδριόπουλο στα τύμπανα και τον Κώστα Κλίτσα στην ηλεκτρική κιθάρα. Η συνεργασία μας προέκυψε μετά από δική μου ανάγκη να δημιουργήσω ξανά μια μπάντα, με στόχο τις ζωντανές εμφανίσεις. Πάνω, λοιπόν, που γνωριστήκαμε και είδαμε πως «δένει το γλυκό», έγινε το μεγάλο lockdown και μας κόπηκε η φόρα. Τελικά, από τη στιγμή που οι μουσικές σκηνές ήταν κλειστές, αυτό έγινε η αφορμή να μπούμε στο στούντιο, να ενορχηστρώσουμε και να ηχογραφήσουμε 9 ολοκαίνουργια κομμάτια δικής μου σύνθεσης και να κυκλοφορήσει ο δίσκος στις αρχές του 2023 με τίτλο «Χρόνος Νεκρός». Για εμάς, ωστόσο, δεν ήταν καθόλου νεκρός!!

PIXEL

Ροκ, punk, rap, hip hop με παραδοσιακά στοιχεία… Θα συναντηθούν στην ίδια σκηνή. Τι είναι αυτό που σας ενώνει, εκτός από τη μουσική?

Μας ενώνουν κοινά βιώματα, μας ενώνουν στιγμές που ζήσαμε μαζί, που ματώσαμε για τα όνειρα μας στην ίδια γραμμή. Αλλά μας ενώνουν και βιώματα, που τα νιώσαμε ακόμα και αν με κάποιους δεν τα ζήσαμε μαζί. Είμαστε παρέα και το νιώθω. Οι λέξεις που σαν νότες θα ακουστούν, θα είναι διαφορετικότητα και αποδοχή. Τα βλέμματα είναι μουσική και η σιωπή της παραίτησης,  λίγο πριν έρθει το όνειρο είναι και αυτό μουσική. Αυτά τα βιώματα που όλοι τα ζήσαμε και τα ξέρουμε ότι τα ζήσαμε, ακόμα και αν δε τα ζήσαμε όλοι με όλους μαζί, θα γίνουν μουσική. Θα περάσουν μέσα από τις διαφορετικές μας ψυχές και θα μεταφραστούν στα είδη που αναφέρατε. Αλλά στα αυτιά μας θα είναι η ίδια παρέα. Αυτή που σα διαφορετικά δάχτυλα της ίδιας γροθιάς, θα φωνάξει με όλη της τη δύναμη τη διαφορετική αλήθεια, σε εποχή που οι γλώσσες κόβονται και οι φωνές βραχνιάζουν, εμείς στα σκοτάδια θα βάλουμε ρεύμα γιατί αυτό μας ενώνει. Όσο διαφορετικοί και αν είμαστε, είμαστε όλοι στην πρίζα

Ο Δημήτρης μεταμορφώνεται στον PIXEL μέσα από μελαγχολικά ήχο-τόπια. Τι διαφοροποιεί τη μία από την άλλη προσωπικότητα?

Όταν ο Δημήτρης κρύβεται πίσω από το δάχτυλο του, ο Pixel έρχεται και του κόβει όλα τα δάχτυλα. Τον κάνει να μην έχει που να κρυφτεί. Όταν ο Δημήτρης φοβάται, ο Pixel καψουρεύεται τους φόβους, φλερτάρει με αυτούς και κάνουν έρωτα. Έτσι γεννήθηκε άλλωστε όταν ο θυμός μου αγκάλιασε τον φόβο μου. Όχι όλους έναν. Ο φόβος αυτός λεγόταν ζωή. Ο Δημήτρης πολλές φορές κρύβεται, δε ζει, γκρινιάζει, φοβάται τα δύσκολα. Ο Pixel αποδέχεται, παραδέχεται, κλαίει, φωνάζει, είναι αδύναμος και τελικά ζει. Του έχω ζητήσει πολλές φορές να τα φτιάξουμε, του έχω κάνει πρόταση γάμου. Αρνείται πεισματικά. Στο “ΙΛΙΟΝ plus” θα του τα ζητήσω ακόμα μια φορά. Ίσως να καταφέρουμε να γίνουμε ένα.

Πτέρυγα 3
ΒΟΜΒΟΙ
Φαρμάκης
8. Νίκος Γιακουμάκης + ΚΟΝΣΠΙΡΑΣΙ

Ο ηλεκτρισμός είναι το κοινό χαρακτηριστικό μας, όπου είναι καλά ριζωμένο και ενωμένο. Γιατί στην δημιουργία, την τέχνη, την μουσική, δε μας χωρίζει τίποτε.

Pixel

Discover more!

Share