influencemag.gr
Σε ιδιαίτερα μικρή ηλικία ξεκίνησε η αγάπη του για την εικαστική τέχνη και έκτοτε δε σταμάτησε ποτέ να ζωγραφίζει!  Ήταν πέντε ετών, όταν ζήτησε από τους γονείς του να του αγοράσουν το πρώτο του σπρέι και μόλις εννέα, όταν σχημάτισε την πρώτη του προσωπογραφία στο γκαράζ του σπιτιού του. Ήταν η φιγούρα του μαύρου Πιτ από τα κόμικς του Mickey Mouse. Οι μαρκαδόροι, οι νερομπογιές και τα μπλοκ ζωγραφικής δεν έλειπαν ποτέ από το σπίτι του!
Για τον Στυλιανό Ελευθεριάδη ήταν, λοιπόν, κάτι παραπάνω από εμφανής η έφεσή του στην τέχνη. Ωστόσο, το ταλέντο και το ανήσυχο πνεύμα του Skiaxtro09 δεν περιορίστηκαν μόνο στον χώρο του Graffiti και των εικαστικών. Η μουσική, και ειδικότερα το hip hop, θα γινόταν -από πολύ νωρίς- ένα ακόμα από τα μεγάλα πάθη του. Με επιρροές από τα «Ημισκούμπρια» μέχρι τον Eminem, συμμετείχε ως έφηβος στο μουσικό σχήμα «Insane Brothers», με την ιδιότητα του Ηip-Ηop DJ.  Σε ηλικία 14 ετών, ξεκίνησε να παρακολουθεί μαθήματα στο εικαστικό εργαστήρι του δήμου Κοζάνης. Ενώ στα 17 του, συμμετείχε επίσης σε τρείς παραστάσεις με τη θεατρική ομάδα «Ταξιδευτές του Θεάτρου».  Τελειώνοντας το σχολείο, σπούδασε Πληροφορική και πλέον είναι απόφοιτος Μηχανικός Λογισμικού. Δε σταματά να είναι πολυπράγμων, αφού σήμερα παρακολουθεί δύο Μεταπτυχιακά Προγράμματα: «Κρυπτονομίσματα και Blockchain» και «Τεχνητή Νοημοσύνη και Αναλυτική Δεδομένων», ενώ παράλληλα δραστηριοποιείται επαγγελματικά ως tattoo artist ! Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε τον Skiaxtro09, για ακόμη μία φορά μετά τη συμμετοχή του στο INFLUENCE FESTIVAL, ξεκλέβοντας λίγο από τον χρόνο του!
Influence festival

INNER VIEW

Βίκυ Μοιρώτσου

Στυλιανέ, το 2009 ζωγράφισες το πρώτο σου «μη παράνομο» γκράφιτι, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο ‘’Skiaxtro’’, μία όχι τόσο αναμενόμενη λέξη. Θέλεις να μοιραστείς μαζί μας τη σημασία του ονόματος με το οποίο υπογράφεις τις δημιουργίες σου;

Όντως! Το πρώτο μου γκράφιτι ως Skiaxtro09 το έκανα τότε. Ωστόσο, δεν είναι τόσο σπάνιο όνομα, συνέχεια ανακαλύπτω κι έναν Σκιάχτρο! Μάλιστα ανακάλυψα πως υπήρχε κι άλλος καλλιτέχνης με το ίδιο ψευδώνυμο. Ήταν μουσικός στο lowbap συγκρότημα Resistance, κάτι που όμως δε γνώριζα όταν το επέλεξα. Το ψευδώνυμό μου είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο τραγούδι της Sadahzinia. Βασίζεται στην ισπανική animation ταινία μικρού μήκους «La Leyenda Del Espantapájaros», που σημαίνει ο θρύλος του σκιάχτρου και υποδηλώνει τον φόβο και το μίσος προς το διαφορετικό. Το δεύτερο συνθετικό “09” αναφέρεται στη χρονολογία που έκανα το πρώτο μου γκράφιτι με αυτό το όνομα.

Πολύ νωρίς, ανακάλυψες την έμφυτη κλίση σου για τη ζωγραφική, το χώρο του γκράφιτι, αλλά και τη μουσική. Θα έλεγε κανείς ότι είσαι γεννημένος καλλιτέχνης! Εσύ τι λες;

Δεν ξέρω… Έχω την εντύπωση ότι δεν μπορώ να κατηγοριοποιήσω κάποιον σε καλλιτέχνη ή σε μη-καλλιτέχνη. Είναι μια πολύ λεπτή γραμμή στο πώς θεωρεί κάποιος την τέχνη, η οποία είναι υποκειμενική και δεν ορίζεται κάπως. Η μητέρα μου, πάντως, πιστεύει πως είμαι γεννημένος καλλιτέχνης. Από την άλλη, μανά μου είναι… τι θα έλεγε; Εγώ, απλώς δε θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου αν δεν είχα ασχοληθεί με κάτι από τα παραπάνω. 

Φαίνεται ότι το Ηip Hop αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο της ζωής και της καλλιτεχνική σου πορείας. Τι σε κέρδισε στο συγκεκριμένο είδος μουσικής;

Νομίζω πως αρχικά ήταν ο ρυθμός, η μουσική και οι ατάκες των «Ημισκουμπρίων». Επίσης, είχα μια έχθρα προς τα ελληνικά λαϊκά τραγούδια. Δεν μπορώ να το περιγράψω… από μικρό παιδί κάθε φορά που άκουγα ελληνικά, με έπιανε κάτι ψυχοσωματικό! Μάλλον με κέρδισε το Ηip Hop ακριβώς επειδή έσπαγε αυτό το πρότυπο, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι φυσικά. Στη συνέχεια, θυμάμαι να μου λένε οι «σοφοί της ζωής» ότι θα μεγαλώσω και θα «τα σταματήσω αυτά», γιατί «οι μεγάλοι δεν διασκεδάζουν με Ηip Hop». Κάπου εκεί πείσμωσα και άρχισα να ψάχνω μόνος μου τον κόσμο του Ηip Hop. Κανονικό ψάξιμο όμως… χωρίς YouTube και Google! Όσο μεγάλωνα, άρχισα σιγά σιγά να αντιλαμβάνομαι τους στίχους και τα μηνύματα που περνούσε η συγκεκριμένη μουσική. Εκεί με κέρδισε εφ’ όρου ζωής, χρωστάω πάρα πολλά σε αυτήν. 

Αρχικά, είχες αποφασίσει να αφοσιωθείς μόνο στην Τέχνη. Τελικά όμως, σπούδασες Πληροφορική. Τι ήταν αυτό που σε έκανε να αλλάξεις γνώμη και πώς πιστεύεις ότι συνδυάζονται η Τέχνη με την Επιστήμη;

Σκέφτηκα το γεγονός ότι σίγουρα δεν άνηκα στην Ελίτ και πως, αν δεν πέτυχω στην τέχνη, θα έρθουν δύσκολες μέρες στη ζωή μου. Έτσι, αποφάσισα να σπουδάσω κάτι με το οποίο ασχολούμουν επίσης από μικρός. Κακά τα ψέματα, η τέχνη πληρώνεται καλά, αλλά όχι σε μεγάλη συχνότητα. Υπάρχουν ποικίλοι τρόποι να τα συνδυάσει κάποιος. Για παράδειγμα, οι web designers κάνουν ένα είδος τέχνης. Εγώ δεν νομίζω να μπορέσω να τα συνδυάσω, επαγγελματικά τουλάχιστον, διότι ασχολούμαι με ανάλυση δεδομένων και όχι με κάποιο αντικείμενο που έχει άμεση επαφή με τα ματιά του κοινού. 

Η τέχνη του τατουάζ θεωρείς ότι προέκυψε στη ζωή σου ως μία ακόμα προέκταση της αγάπης σου για τη ζωγραφική;

Σαφώς! Έχω ακόμα κρατημένα σχεδιάκια που έκανα σε ηλικία 7 ετών, τα οποία προορίζονταν για το «Tattoo Studio» μου! Κυρίως, είναι μικρά σχέδια που πίστευα ότι είναι cool για tattoo και Ιαπωνικά γράμματα τα οποία έφτιαχνα με γραμμές στην τύχη!  

Παρακολουθείς Μεταπτυχιακές Σπουδές σε δύο ιδιαίτερα προγράμματα. Θα ήθελες να αναφερθείς αναλυτικότερα σε αυτά για όσους τυχόν δεν είναι εξοικειωμένοι με τα συγκεκριμένα αντικείμενα;

Και τα 2 ανήκουν στον κλάδο της πληροφορικής. Το πρώτο είναι σχετικό με την τεχνολογία blockchain -το πιο διάσημο στοιχείο της είναι το κρυπτονόμισμα, όπως το bitcoin. Στην ουσία όμως, πρόκειται για μια τεχνολογία που συνδυάζει τις βάσεις δεδομένων με τα δίκτυα και είναι χαρακτηριστική, διότι προσφέρει έναν πάρα πολύ καλό τρόπο ασφάλειας, διαφάνειας, ψευδωνυμίας και αποθήκευσης των δεδομένων. Το δεύτερο είναι σχετικό με την τεχνητή νοημοσύνη και την ανάλυση δεδομένων. Είναι μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές τεχνολογίας. 

Έχεις κάποιο αγαπημένο moto;

Το MotoGP! Χαχχα… Έχω πολλά αγαπημένα moto, ωστόσο, θα επιλέξω το «Μια φορά πεθαμένος, δυο φορές ζωντανός», όπως τραγούδησε ο Βέβηλος. Αυτό, για να μου υπενθυμίζει ότι δεν πρέπει να επιτρέπουμε στις ψυχολογικές μας δυσκολίες να μας κρατάνε πίσω στη ζωή μας.

Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας τα άμεσα μελλοντικά σου -επαγγελματικά και μη- σχέδια;

Θα μου άρεσε να ακολουθήσω ακαδημαϊκή καριέρα. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι εφικτό, καθώς στην Ελλάδα δεν πληρώνεσαι για να πραγματοποιήσεις την διδακτορική σου διατριβή και είναι υπερβολικά δύσκολο να κάνεις κάτι τέτοιο αν δεν έχεις κάποιο οικονομικό υπόβαθρο. Ωστόσο, το πιο πιθανό είναι να εργαστώ ως ερευνητής και κάποια στιγμή να καταφέρω να κάνω παράλληλα το διδακτορικό μου. Επίσης, δεν μπορώ να αποκλείσω την εργασία ως προγραμματιστής. Τέλος, κάποια στιγμή της ζωής μου είναι σίγουρο πως θα ασχοληθώ με την υποκριτική, καθώς είναι το όνειρο μου. 

Θα μπορούσες να φανταστείς ποτέ τη ζωή σου χωρίς την ύπαρξη Τέχνης μέσα σε αυτή;

Όχι, δεν θα μπορούσα να φανταστώ πώς θα ήμουν αν δεν με προβλημάτιζαν διάφορα στην ζωή μου. Η τέχνη μου είναι η οπτικοποίηση και η αντίληψη αυτών των προβληματισμών. Αλλά γενικά, ναι, μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την τέχνη. Άχρωμος, άχαρος, τετραγωνισμένος και καταθλιπτικός! Για να το καταλάβετε καλυτέρα, οτιδήποτε βρίσκετε μπροστά σας αυτή την στιγμή και διαθέτει κάποιο design, μετατρέψτε το σε ένα άχρωμο ορθογώνιο αντικείμενο, το οποίο απλά θα κάνει σωστά αυτό για το οποίο κατασκευάστηκε, αλλά μέχρι εκεί. 

Σε ευχαριστούμε πολύ Στυλιανέ! Καλή συνέχεια σε ότι κάνεις!

Η χαρά είναι δική μου! Εύχομαι από εδώ και πέρα να πάνε όλα καλά, η πανδημία να φαίνεται σαν μακρινό κακό όνειρο και να επιστρέψει το INFLUENCE FESTIVAL!

Η τέχνη μου είναι η οπτικοποίηση και η αντίληψη αυτών των προβληματισμών. Αλλά γενικά, ναι, μπορώ να φανταστώ πώς θα ήταν ο κόσμος χωρίς την τέχνη. Άχρωμος, άχαρος, τετραγωνισμένος και καταθλιπτικός.

Discover more!

Share