influencemag.gr
Οι Suddenly Sudden είναι ένα line χειροτεχνίας με θεματική τρόμου, που δημιουργήθηκε από δύο κολλητές φίλες: την Odilia «Smokie Ghost» Fenny και τη Yola «Black Grim» Blackenthered. Με την κυκλοφορία τους, το Halloween του 2008, τα κορίτσια σκόπευαν αρχικά να μεταφέρουν τις ιδέες και τα χόμπι τους μόνο σε πλατφόρμες σχεδιασμού και απεικόνισης τρόμου. Αυτά τα σχέδια και οι εικόνες ξεκίνησαν να αποτυπώνονται στη συνέχεια σε  t-shirts. Τα προϊόντα Suddenly τα ενστερνίστηκαν αρχικά περισσότερο στην Ευρώπη, μέχρι τα τέλη του 2010, οπότε οι Suddenly Sudden άρχισαν να συμμετέχουν σε τοπικά παζάρια και δραστηριότητες.
Black Grim

Το αποτέλεσμα ήταν να λάβουν αναγνώριση στην Τζακάρτα και την Ινδονησία, ενώ από την ίδρυσή τους έχουν εξάγει τα προϊόντα τους στη Γαλλία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, τη Νέα Καληδονία, τη Φινλανδία, τη Σουηδία, τη Σερβία, τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη, καθώς και σε άλλες χώρες σε όλο τον κόσμο. Σύντομα, άρχισαν να επικεντρώνονται περισσότερο στα χειροποίητα κοσμήματα από κέρατο, κόκαλο και ξύλο. Από το περασμένο έτος, συνέχιζαν να επεκτείνονται όλο και περισσότερο, δημιουργώντας σκοτεινά κοσμήματα από ένα μείγμα οστών, κέρατων, αργύρου και κρυστάλλου. Η συνέντευξη των δημιουργών του Suddenly Sudden σκιαγραφεί το ταξίδι τους ως δύο σκοτεινών καλλιτέχνιδων, τη δημιουργική διαδικασία που ακολουθούν, αλλά και προσωπικές τους αποκαλύψεις.

Smokie Ghost

INNER VIEW

Χαρά Ευδαίμων

Τι σημαίνει “dark art” για εσάς; 

Για εμάς, η σκοτεινή τέχνη είναι συνυφασμένη με τρομακτικές/ειδεχθείς/απόκοσμες και ανατριχιαστικές εικόνες και θέματα σκοτεινής φαντασίας που μεταφράζονται σε τέχνη, η οποία είναι όμορφη και γεμάτη νόημα.

Τι σας ώθησε στο να ξεκινήσετε την συνεργασία σας και να δημιουργήσετε το brand σας;

Γνωριζόμαστε από το πανεπιστήμιο και είχαμε και οι δύο το ίδιο ενδιαφέρον για τον τρόμο, όπως για παράδειγμα τις ταινίες και ιστορίες τρόμου και τις απόκρυφες τέχνες. Πάντα ενθουσιαζόμασταν όταν συζητούσαμε για αυτά τα θέματα! Και μια μέρα, ενώ αστειευόμασταν, ξαφνικά είχαμε την ιδέα να ξεκινήσουμε ένα σκοτεινό brand. Οπότε, αυτό το ξαφνικό (“sudden”) γεγονός αποτέλεσε και τον λόγο που ονομάσαμε το brand μας Suddenly.

Πως πιστεύετε ότι οι εμπειρίες σας και η παιδική σας ηλικία σας οδήγησαν στην δημιουργία της “σκοτεινής” τέχνης;

Έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και ζήσει στην Ινδονησία, είμαστε πολύ εξοικειωμένες με ιστορίες φαντασμάτων και μυστηρίου. Από τα παιδικά μας χρόνια, ακούγαμε ιστορίες τρόμου από τους γονείς μας και την οικογένεια μας, είτε αληθινές, είτε αστικούς μύθους. Το πιο ενδιαφέρον είναι πως δεν φοβόμασταν να τις ακούσουμε, αλλά ήμασταν μάλλον ενθουσιασμένες, κάτι που επηρεάζει τη δουλειά μας μέχρι και σήμερα.

Υπάρχουν κάποια προσωπικά στοιχεία, όπως η οικογένεια ή προσωπικές σας ιστορίες, που προσπαθείτε να ενσωματώνετε στην δουλειά σας;

Σε συνέχεια της απάντησης στην προηγούμενη ερώτηση, παίρνουμε πολλές ιδέες και εμπνεόμαστε από αυτές τις διηγήσεις ιστοριών τρόμου και μυστηρίου που ακούγαμε από παιδιά.

Μπορείτε να μας πείτε περισσότερα για την επιλογή των υλικών και των παλετών σας και εάν ή πώς αυτά επηρεάζουν τη δημιουργική διαδικασία, από τη σύλληψη της ιδέας έως την πραγμάτωση της;

Τα κοσμήματα Suddenly χρησιμοποιούν υλικά και χρώματα από αληθινά κόκκαλα ζώων, κέρατα και ξύλα. Από αυτά τα υλικά δημιουργούμε κοσμήματα και αξεσουάρ εμπνευσμένα από κρανία ανθρώπων ή ζώων. Όσο για τα εικαστικά έργα, συνήθως χρησιμοποιούμε παλέτες με μαύρο-γκρι-λευκό-κόκκινο, ενώ αποφεύγουμε ή χρησιμοποιούμε μόνο ελάχιστη ποσότητα άλλων χρωμάτων.

Ποιο είναι το πιο προκλητικό/τολμηρό έργο που έχετε κάνει ως Suddenly Sudden και ποιο ως Smokie Ghost και Black Grim ξεχωριστά;

Για το Suddenly, θεωρούμε ότι η δουλειά του Skull Cross ήταν ιδιαίτερα προκλητική, καθώς πολλοί άνθρωποι το αντιλήφθηκαν με μια ιδιαίτερη ευαισθησία (λόγω θρησκείας). Υπάρχει και η πρώιμη δουλειά μας που πραγματεύεται όμορφες φωτογραφίες με θεματική αυτοκτονιών, την οποία την κάναμε για πλάκα, επειδή τότε δεν είχαμε πουλήσει ακόμα κανένα τεμάχιο.

Smokie Ghost: Θεωρώ πως διάλεξα το έργο ‘’High Priest’’ εξαιτίας της ιδέας του θανάτου και του συμβόλου του ανεστραμμένου σταυρού. 

Black Grim: ‘’The Death Nearby’’, αν και το εικαστικό δεν φαίνεται τρομακτικό, αλλά εμπεριέχει την έννοια του θανάτου.

Αν θα μπορούσατε να κατέχετε ένα οποιοδήποτε έργο τέχνης από κάποια συλλογή στον κόσμο, ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα θέλαμε να φέρουμε στο σπίτι κάθε έργο σκοτεινής τέχνης που υπάρχει στον κόσμο, αλλά και οι δύο συμφωνούμε πως θα θέλαμε πραγματικά το γλυπτό “The Angel of Death” (από την ταινία Hell Boy) που βρίσκεται στο μουσείο Guillermo del Toro.

΄The Angel of Death΄ Guillermo del Toro"The Angel of Death"

Είμαστε περήφανοι που φιλοξενούμε τα σκοτεινά σας artworks στο Influence Festival από το 2015, καθώς έχετε συμμετάσχει και σε άλλες εκθέσεις στην Ελλάδα. Τι είναι αυτό που κρατάει τις Suddenly Sudden τόσο κοντά στην χώρα μας;

Ξεκίνησε με ένα παιχνίδι στο Facebook, όπου συναντήσαμε την κοινότητα της dark art και γίναμε φίλες μαζί τους. Τα περισσότερα μέλη της ήταν από διαφορετικές χώρες και ένα από αυτά καταγόταν από την Ελλάδα. Το συγκεκριμένο άτομο μας σύστησε στο Influence Festival και είμαστε πολύ τυχερές που είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε αρκετές φορές σε αυτό το φοβερό Φεστιβάλ και ελπίζουμε να συνεχιστεί αυτό και στο μέλλον!

Αν μπορούσατε να ονομάστε κάποια από τα θέματα που αυτή την στιγμή σας ενοχλούν περισσότερο, ποια θα ήταν αυτά;

Τα στερεότυπα, ο σεξισμός και φυσικά ο ρατσισμός μας ενοχλούν περισσότερο από όλα.

Μπορείτε να μοιραστείτε την άποψη σας γενικότερα για την τέχνη στην Ινδονησία το 2021; 

Θεωρούμε πως η τέχνη γενικότερα είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφη και κανένας δεν μπορεί να κρίνει τι είναι καλύτερο, γιατί κι αυτό εξαρτάται από την αντίληψη που έχει το κάθε άτομο για την τέχνη. Το ίδιο σχεδόν ισχύει και για την Ινδονησία, αλλά φαίνεται πως οι άνθρωποι εδώ το βρίσκουν πιο δύσκολο να αποδεχτούν παράξενες, σκοτεινές και τρομακτικές τέχνες. Το δικό μας Suddenly Sudden είναι ένα από τα παραδείγματα. Είναι ακόμα δύσκολο για εμάς να βρούμε αγορά στην ίδια μας την χώρα.

Πως μπορούν οι άνθρωποι να υποστηρίξουν εσάς και την δουλειά σας; Πως μπορεί κάποιος να βρει κάποιο σκοτεινό έργο τέχνης;

Μπορείτε να μας επισκεφτείτε στα Instagram μας: @suddenlysudden για το Suddenly, @smokie_odilia για την SmokieGhost & @blackenthered για την Black Grim. 

Μπορείτε να επισκεφτείτε επίσης το μαγαζί μας στο Etsy: https://www.etsy.com/shop/suddenlysudden

Σας ευχαριστούμε πολύ Suddenly Sudden! Ελπίζουμε ότι θα μας επισκεφθείτε πάλι σύντομα!

Σας ευχαριστούμε Influence Festival που μας επιτρέψατε να στοιχειώσουμε την έκθεση και πάλι, σας ευχόμαστε κάθε επιτυχία!

True Beauty
The Gray Lucifer
Achlys for Suddenly Dark Deities
t-shirt Hecate
Floweird
03_Selene
Θεωρούμε πως η τέχνη γενικότερα είναι ιδιαίτερα ποικιλόμορφη και κανένας δεν μπορεί να κρίνει τι είναι καλύτερο, γιατί κι αυτό εξαρτάται από την αντίληψη που έχει το κάθε άτομο για την τέχνη.
Influence Festival_The Ghost
Heat Stroke
tank achlys
Goat Ram Skull Pendant Hand Carved from Antler with Garnet Cabochon
Heart Skull
Human Ribs Pendant Handmade of Antler and Rough Garnet
The Death Skull Goddess
Iconic Cat & Goat Skull
Heart Blade

Discover more!

Share