influencemag.gr
Το Thessaloniki Animation Festival (TAF) ανανέωσε το φθινόπωρο, για 7η συνεχή χρονιά, το ετήσιο καθιερωμένο ραντεβού του με τους εραστές της κινούμενης εικόνας! Ιδρύθηκε το 2015 και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο festival animation στην Ελλάδα, αποσπώντας μάλιστα σημαντικά βραβεία! Κάθε χρόνο, φιλοξενείται από την Addart, έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό για την τέχνη και τον πολιτισμό, σε συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και το Τμήμα Τουρισμού.
TAF7
TAF-7

Με στόχο την προώθηση της τέχνης του animation, το TAF παρουσιάζει αποκλειστικό περιεχόμενο από διεθνή φεστιβάλ, νέους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, ειδικούς καλεσμένους, καθώς επίσης και προβολές, εργαστήρια, master classes και oμιλίες για ενήλικες και παιδιά, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στο φιλοθεάμον κοινό του. Η διοργάνωση φέτος, λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά υβριδικά, από τις 14 έως τις 24 Οκτωβρίου 2021, δίνοντας έτσι την ευκαιρία σε περισσότερο κόσμο να το παρακολουθήσει. Οι άνθρωποι που βρίσκονται πίσω από την ιδέα για τη δημιουργία του, μας μιλούν για το όραμα και τις εμπειρίες τους, καθώς και για όσα παρακολουθήσαμε στο φετινό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων Θεσσαλονίκης!

INNER VIEW

Βίκυ Μοιρώτσου

Το TAF διοργανώθηκε φέτος, για 7η συνεχή φορά, στην καρδιά της Θεσσαλονίκης. Πώς ξεκίνησε η ιδέα για την πραγματοποίηση του;

Το TAF ξεκίνησε, ως πρωτοβουλία, από μια παρέα ουσιαστικά. Πέραν του ότι ήμασταν όλοι καλλιτέχνες, μας ένωνε η κοινή μας αγάπη, το πάθος αν θέλετε, για την τέχνη του animation. Ένα φεστιβάλ κινουμένων σχεδίων, δηλαδή, ήταν κάτι που θέλαμε πρώτοι εμείς, σαν κοινό της Θεσσαλονίκης να υπάρχει… Παρόλα αυτά, δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην πόλη και γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα… και επειδή ήμασταν -και είμαστε- άνθρωποι της δράσης, είπαμε «γιατί όχι; ας το κάνουμε εμείς»! Από τότε πέρασαν 7 ολόκληρα χρόνια, το φεστιβάλ μεγάλωσε, αλλά τόσο η παρέα, όσο και το πάθος έμειναν ίδια!

Οι δημιουργοί του Φεστιβάλ είναι και οι ίδιοι καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της κινηματογράφησης ταινιών κινουμένων σχεδίων. Θα θέλατε να αναφερθείτε εκτενέστερα σε αυτούς;

Αυτό είναι μια συνέντευξη από μόνη της..! Η ADDART είναι ένα studio animation εξειδικευμένο στην δισδιάστατη τεχνική (2D), με 2 σειρές στο FOX Group, 2 μικρού μήκους ταινίες και Video Clips σε παραγωγή, αυτή τη στιγμή. Οι ίδιοι δημιουργοί (σχεδιαστές, σεναριογράφοι, συντονιστές παραγωγής, κτλ) αλλάζουν καπέλα και βοηθάνε με αγάπη να υλοποιηθεί αυτό το φεστιβάλ μας. Εδώ που τα λέμε, έτσι ξεκίνησε η ιδέα αυτού του Φεστιβάλ από εμένα και τον Γιάννη Τεξή. Ως καλλιτέχνες, θέλαμε ένα Φεστιβάλ Animation, μέσω του οποίου θα μπορούμε να βλέπουμε, να δείχνουμε και να μαζευόμαστε, να μαθαίνουμε και να μοιραζόμαστε την αγάπη μας για αυτήν τη μαγική τέχνη της εμψύχωσης!

Ποιοι ήταν εξαρχής οι στόχοι των ανθρώπων που εμπνεύστηκαν αυτήν τη διοργάνωση;

Το όραμα μας ήταν και είναι, πρώτα απ’ όλα, να μοιραστούμε το πάθος μας με τον κόσμο της Θεσσαλονίκης και να «αποκαταστήσουμε» τη φήμη αυτής της τέχνης ως… Τέχνη, κάτι στο οποίο η, μέχρι πρότινος, Ελλάδα των «Μίκυ Μάους» δεν ήταν πολύ δεκτική. Από εκεί και πέρα, κάθε χρόνο έχουμε σαν στόχο να αγγίξουμε και να ευαισθητοποιήσουμε όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε, καθώς μεγάλο μέρος του προγράμματος μας έχει να κάνει με τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ισότητα, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, το περιβάλλον, κ.α. Για αυτόν τον λόγο, άλλωστε, επιδιώκουμε να φέρνουμε σε επαφή, μέσα από την τέχνη του animation, όλο και περισσότερους ανθρώπους. Έτσι, στα πλαίσια του φεστιβάλ, πραγματοποιούμε δράσεις και εργαστήρια στα οποία συμμετέχουν άτομα από κάθε κοινωνική και ηλικιακή ομάδα.

Μέσα σε λίγα χρόνια, το TAF κατάφερε να γίνει το 2ο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων στην Ελλάδα; Πού νομίζετε ότι οφείλεται η τόσο μεγάλη επιτυχία του;

Σε αυτά τα πράγματα δεν υπάρχει συγκεκριμένη συνταγή… Λίγο η τύχη, λίγο το μεράκι, πολύ η επιμονή και υπομονή και κάπως έτσι -ευτυχώς- μας πέτυχε. Αναμφίβολα παίζει μεγάλο ρόλο η στιγμή. Ίσως είχαν γίνει οι απαραίτητες ζυμώσεις και ο κόσμος το αγκάλιασε απευθείας… Από εκεί και πέρα, σίγουρα ένα μέρος αυτής της επιτυχίας οφείλεται στη βοήθεια που είχαμε από άλλα φεστιβάλ και κρατικούς φορείς που μας στηρίζουν ανελλιπώς, αλλά και από οργανισμούς και τοπικούς επιχειρηματίες που συμβάλλουν με πολύτιμες χορηγίες για την υλοποίηση του TAF.

Τι ακριβώς περιλάμβανε το πρόγραμμα; Τι είδαμε φέτος στο TAF;

Φέτος, το πρόγραμμα ήταν αρκετά πλούσιο μπορώ να πω! Όμοια με πέρσι, το φεστιβάλ  έγινε ψηφιακά, οπότε κρατήσαμε την περσινή αυξημένη ποσότητα τόσο σε ταινίες, όσο και σε διάρκεια… με το TAF να διαρκεί δέκα ολόκληρες, άκρως εορταστικές μέρες! Όπως κάθε χρονιά, το πρόγραμμα περιλάμβανε: masterclasses από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του χώρου, ειδικά βραβεία που δόθηκαν στο τέλος, αλλά και σπέσιαλ αφιερώματα, όπως για παράδειγμα εκείνα με θέμα τα Ταϊβανέζικα animation και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Επίσης, πραγματοποιήθηκε και η πρώτη επίσημη προβολή του “ECHO”, της πρώτης ταινίας animation μικρού μήκους που δημιούργησε η Addart. Τέλος, στα πλαίσια του φεστιβάλ έλαβε χώρα για 2η συνεχόμενη χρονιά το Balkan Animation Forum-BAF. 

Μπορείτε να μας πείτε ποιες ήταν οι γενικές κατηγορίες animation ταινιών που προβλήθηκαν στη διοργάνωση;

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, οι ταινίες ήταν χωρισμένες σε δέκα ξεχωριστές θεματικές κατηγορίες:

Human Rights, Urban Spaces, Diversity, 0-99 (ταινίες κατάλληλες για όλες τις ηλικίες), Black and white, Memory ghosts, Visual poetry, Jukebox, White silver (μια ωδή στην 3η ηλικία) και Futurama.  

Εκτός από τα καθιερωμένα, για τους παλιούς γνώριμους του φεστιβάλ, το πρόγραμμα επεφύλασσε και κάποιες εκπλήξεις σε σχέση με τους καλεσμένους του!

Όσον αφορά τους ειδικούς προσκεκλημένους του TAF, όλοι είχαν ετοιμάσει ένα μοναδικό masterclass, με θέματα που αφορούν τους καλλιτέχνες που προσπαθούν να βρουν τρόπο να δικτυωθούν και να ξανοιχτούν στην παγκόσμια αγορά. Συγκεκριμένα, είχαμε τη χαρά να έχουμε κοντά μας:

Τον Αμερικανό Theodore “Teddy” Grouya, σκηνοθέτη και παραγωγό, ιδρυτή του American Documentary και Animation Film Festival.

Την Ελληνοιταλικής καταγωγής Alexia Melocchi, διεθνώς αναγνωρισμένη παραγωγό με έδρα το Λος Άντζελες και οργανωτικό μέλος του L.A. Greek Film Festival.

Τον  Έλληνα Τάσο Κότσιρα, αναγνωρισμένο σκηνοθέτη animation και CEO στην εταιρεία “Nurbs Productions”.

Τον Ελληνοκύπριο Μιχάλη Καλοπαίδη, Executive Producer στην εταιρεία “Zedem Media”, το πιο διάσημο στούντιο animation στην Κύπρο.

Τη Debra Wootton από την Αγγλία, επιτυχημένη παραγωγό, ιδρύτρια και CEO της εταιρείας WEBRA multimedia.

Τον Native American Glen Beaudin, ο οποίος ζει και εργάζεται στην Γερμανία και είναι ηθοποιός, συγγραφέας και CEO στην εταιρεία “Craft Initiative Agency”.

Τον Harry Ravelomanantsoa από το Κέιπ Τάουν, ο οποίος εργάζεται ως Technical Software Sales Specialist στην εταιρεία “Toon Boom Animation”.

Τον Piotr Michalowski, βραβευμένο συνθέτη από την Πολωνία.

Τον Ιρανό Ashkan Rahgozar, ιδρυτή και CEO του “Hoorakhsh studios”, ένα από τα καλύτερα στούντιο animation στο Ιράν.

Ήταν όλοι εξαιρετικοί, γι’ αυτό ελπίζω να μη χάσατε κανέναν!

Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών της πανδημίας, το ΤAF πραγματοποιήθηκε και αυτή τη χρονιά ψηφιακά. Με βάση και τη φετινή σας εμπειρία, ποια είναι τα θετικά και τα αρνητικά αυτού του τρόπου διεξαγωγής;

Καταρχάς, προσφέρει άνεση και προσβασιμότητα. Όπως και να το κάνουμε, είναι πιο εύκολο να «γεμίσει» μια εικονική κινηματογραφική αίθουσα, καθώς μπορεί ο καθένας, ανά πάσα στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου (στο σπίτι του, ακόμα και ταξιδεύοντας) να συνδεθεί και να το παρακολουθήσει. Έπειτα, ο θεατής δεν έχει το ίδιο άγχος ότι η προβολή κρατάει π.χ. δύο ώρες ασταμάτητα, μπορεί να επιλέξει τόσο τον χρόνο, όσο και το περιεχόμενο ή τη σειρά με την οποία θα το παρακολουθήσει. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τα masterclasses. Ωστόσο, πάντα κάτι κερδίζεις και κάτι χάνεις. Εν προκειμένω, χάνεται η μαγεία της μεγάλης οθόνης και -κυρίως- το ανθρώπινο στοιχείο, το «μαζί», το να γίνει δηλαδή ο κάθε θεατής κοινωνός αυτής της φεστιβαλικής μυσταγωγίας… να μπλεχτούν οι κολόνιες, να μπερδευτούν οι φωνές, να ενωθούν τα γέλια… Να ακολουθήσει συζήτηση, γνωριμία, να γεννηθούν φιλίες και μετά να πάρουμε μια κοινή ανάσα βγαίνοντας από το σινεμά και να πάμε όλοι μαζί για ποτό. Νομίζω τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό!

Η διοργάνωση περιλάμβανε και τον, καθιερωμένο από πέρσι, διαγωνισμό ταινιών animation μικρού μήκους, με την απονομή ενός από τα βραβεία να γίνεται από το ίδιο το κοινό. Πώς ανταποκρίθηκε σε αυτόν τον ρόλο ο κόσμος;

Οι θεατές, όπως πέρσι, έτσι και φέτος, απένειμαν ένα από τα βραβεία μας, το «βραβείο κοινού». Η ιδέα να θέσουμε το κοινό σε ενεργό ρόλο κριτή ήρθε πολύ αβίαστα, λόγω του ότι η ψηφιακή πλατφόρμα επιτρέπει στους θεατές τη βαθμολόγηση των ταινιών. Το κοινό ανταποκρίθηκε ανέλπιστα καλά! Σχεδόν κάθε θεατής βαθμολόγησε, μία προς μία, τις ταινίες που παρακολούθησε και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτό!

Με βάση το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται από τις αιτήσεις των συμμετεχόντων, αλλά και από τον αυξανόμενο αριθμό των ατόμων που το παρακολουθούν κάθε χρόνο, πώς βλέπετε την ανάπτυξη του animation τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας;

Είναι αλήθεια ότι οι καλλιτέχνες, οι σχετικοί με το αντικείμενο, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται, δυσανάλογα ίσως με το ρυθμό ανάπτυξης της αγοράς στη χώρα μας… Οπότε, δυστυχώς, δεν μπορώ να πω ότι υπάρχει μεγάλη απορρόφηση -για την ώρα-, αποκλειστικά από την Ελληνική αγορά. Παρόλα αυτά, γίνονται ενέργειες στήριξης και -όπως μου έμαθε η εμπειρία μου- υπάρχουν τρόποι να κάνει κανείς πραγματικά τα πάντα, αρκεί να ψάξει όπως και όπου πρέπει.

Σας ευχαριστούμε πολύ και ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!!

Εγώ σας ευχαριστώ, εκ μέρους όλης της ομάδας του Thessaloniki Animation Festival και σας εύχομαι καλή συνέχεια!

FB_IMG_1637448085178
FB_IMG_1637448090692
FB_IMG_1637448095703
FB_IMG_1637448102985
FB_IMG_1637448111409
FB_IMG_1637448208400
FB_IMG_1637448221152
FB_IMG_1637448226160
FB_IMG_1637448233049
TAF7_Oct1

Discover more!

Share