influencemag.gr

Share

«From X to Z – Generations through polaroids»- Έκθεση Φωτογραφίας της Villy Calliga. 

Στα πλαίσια του Athens City Festival, από τις 6 έως τις 17 Μαΐου, στο Mosaico fine art studio, παρουσιάζεται το φωτογραφικό project της Villy Calliga «From X to Z – Generations through polaroids». Πάνω από εξήντα δημιουργικά ανήσυχοι άνθρωποι που ανήκουν σε τρεις διαφορετικές γενιές (Χ, Υ, Ζ), συναντήθηκαν σε αυτό το project που επιχειρεί να καταγράψει φωτογραφικά την «άχρονη και ανεπίστρεπτη στιγμή» που οι γενιές αποκτούν κοινά χαρακτηριστικά μέσα στο «συνεχές παρόν». 

INNER VIEW

Ευδαίμων Χαρά

Όπως σημειώνει η Villy Calliga «Νοσταλγούμε ένα παρελθόν που θυμόμαστε αφαιρετικά και αποσπασματικά. Αγωνιούμε για ένα μέλλον άγνωστο και αβέβαιο. Ενδιάμεσα, ένα παρόν που το αφήνουμε να περνάει απαρατήρητο. Σαν να παραδίδουμε αδιάφορα τις στιγμές του στο παρελθόν ώστε να τις νοσταλγήσουμε με την ησυχία μας στο μέλλον.

Όμως η ζωή στο σύνολο της δεν είναι παρά ένα συνεχές παρόν και συνεπώς φευγαλέα. Η κάθε στιγμή μας είναι μοναδική και ανεπίστρεπτη. Και αυτό την κάνει σημαντική.

Μπορούμε να αιχμαλωτίσουμε αυτή την ανεπίστρεπτη στιγμή, αν τη «συλλάβουμε», την αποτυπώσουμε ως εικόνα και την εκτυπώσουμε αμέσως σε μια και μοναδική απτή φωτογραφία; Μπορούμε να καταργήσουμε την έννοια του διαιρεμένου σε παρελθόν, παρόν και μέλλον χρόνου, με μια φωτογραφία που κανείς ανυποψίαστος δεν θα μπορεί να πει με σιγουριά αν έχει τραβηχτεί το 1985 ή το 2023; Και αφού η στιγμή της λήψης δεν θα μπορεί να προσδιοριστεί μέσα στο χρόνο, θα είναι δυνατόν να προσδιοριστεί η γενιά που ανήκει το πρόσωπο που απεικονίζεται σε αυτή;».

Τι είναι για σένα χρόνος; Ρώτησε η Villy Calliga τη θεατρική συγγραφέα, σκηνοθέτη και ηθοποιό Σοφία Καψούρου.

«Όταν τελειώνει είναι χρόνος. Όταν αρχίζει είναι έρωτας.»

της απάντησε.

Τέσσερις ακόμα άνθρωποι που συμμετείχαν στο project ρωτήθηκαν το ίδιο.

«Ο χρόνος. Άλλοτε σύμμαχος και άλλοτε εχθρός. Άλλοτε ανεπαίσθητος και άλλοτε βαρίδιο του μυαλού. Καμιά φορά σκέφτομαι τη μορφή του. Πως θα έμοιαζε αν ήταν άνθρωπος; Τι πρόσωπο θα είχε; Όμορφος ή δύσμορφος; Θα ήταν υπαρκτός ή φιγούρα της φαντασίας μου; Τι είναι τελικά ο χρόνος; Νούμερα που μας οριοθετούν για να μην χαθούμε στο αέναο σύμπαν ή απλά, το μέτρημα της ανίας μας; Ο χρόνος ορίζει το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Κάθε δευτερόλεπτο που περνάει γίνεται παρελθόν. Κάθε παρελθόν γίνεται μνήμη. Πόση ανάγκη έχουμε να ταξινομήσουμε τη μνήμη; Πόση ανάγκη να την κρατάμε ζωντανή; Θυμάμαι, αρά έχω ζήσει. Άρα υπάρχω. Ο χρόνος είναι ένα χειριστικό τέρας. Ένας Φράνκενσταϊν, με καλές προθέσεις. Η μικρή αλυσίδα στο πόδι του ενήλικα ελέφαντα. Η ανύπαρκτη αναγκαιότητα μιας κοινωνίας που έχει αυτοφυλακιστεί από τη γέννηση της. Και από την άλλη, ο χρόνος είναι σαν τα βράχια, που σπάνε το κύμα, το περιορίζουν. Είναι το μέτρο, που έχει ανάγκη η ελευθερία για να μην τρελαθεί… Στα κλικ της Villy, το φάντασμα του χρόνου, συλλαμβάνεται σε μία στιγμή της ματαιοδοξίας μας, από μία σύγχρονη πολαρόιντ…», απάντησε η συγγραφέας και ηθοποιός Κική Μαυρίδου, ενώ η Ιστορικός Τέχνης και επιμελήτρια Βένια Παστάκα σημειώνει:

«Στην Ιστορία της Τέχνης, ο χρόνος παρουσιαζόταν πάντα με την μορφή του “memento mori”,

μιας διαρκούς υπενθύμισης του σύντομου της ζωής και της αναλωσιμότητας του ανθρώπου. Αναπόφευκτα μέσα από την δουλειά μου και την τριβή με αυτά τα έργα, η εικόνα του άπιαστου χρόνου, που βρίσκεται σε συνεχή ροή, που είναι αμείλικτος και σκληρός πάνω μας, μου δημιουργεί ένα αίσθημα αγωνίας και διαρκούς συνειδητοποίησής του.

Αυτό το αίσθημα του να αιχμαλωτίζεις το φευγαλέο, το άπιαστο, που μέσα του εμπεριέχει πέρα από τη μορφή μας, στοιχεία της διάθεσης και της – έστω και στιγμιαίας – ψυχικής μας κατάστασης είναι το μεγάλο δώρο της φωτογραφίας. Μια στιγμή που αποτελεί την απόλυτη αλήθεια, που δεν επιδέχεται διορθώσεις και επεμβάσεις και αφήνεται γυμνή στο εκάστοτε βλέμμα που θα πέσει πάνω της».

Ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός Παναγιώτης Καλυβίτης, απέδωσε τη σχέση του με τον χρόνο με λόγο ποιητικό

«Πάντα παίζαμε. Κυνηγητό. Κυνηγούσα εγώ. Κρυφτό. Κρυβόμουν εγώ. Πέτρα ψαλίδι χαρτί. Έκλεινα τα μάτια. Εγώ. Έβγαινε φωτογραφία. Αυτός»

H συγγραφέας και ηθοποιός Έλλη Πράντζου απάντησε: «Λοιπόν, με ρωτάς τι είναι χρόνος; Σε παρακαλώ, όχι, μη μου το ρωτάς αυτό. Άσε με τέλος πάντων στον μικρόκοσμό μου, δεν πρόκειται να σου απαντήσω ποτέ επιστημονικά σε μια τέτοια ερώτηση. Δεν ξέρω καν αν υπάρχει όντως ή αν τον έχουμε εφεύρει οι άνθρωποι, για να μπορέσουμε να χωρέσουμε κάπου την παροδικότητά μας. Τέλος πάντων. Ο χρόνος, αν με ρωτάς όπως και να ‘χει, για εμάς, τους θνητούς, τις θνητές, μετριέται μέσα από τις αλλαγές, την εξέλιξη και τη φθορά. Κάποιοι και κάποιες τον βάφτισαν γιατρό και κάπου εδώ, αν με ρωτάς, θα σου πω ότι, όχι, κατά την ταπεινή μου άποψη δεν είναι ο χρόνος γιατρός, εμείς είμαστε γιατροί του εαυτού μας. Εκείνος απλώς κάπως συμβάλει στο μούδιασμα των τραυμάτων μας αν του το επιτρέψουμε. Λοιπόν, αν θες όντως τη γνώμη μου, ό,τι κι αν είναι ο χρόνος, μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να τον αξιοποιήσεις όπως του πρέπει. Υπαρξιστικά. Διότι, ναι, για εμάς τους θνητούς, τις θνητές, ο χρόνος περνάει. Δε με νοιάζει αυτή τη στιγμή τι είναι αυτό το περιβόητο τέλος εν πάση περιπτώσει όμως. Αυτό που με νοιάζει είναι να χρησιμοποιήσω την ύπαρξή του προς όφελός μου, ώστε πριν έρθει, να έχω ελαχιστοποίησει τα απωθημένα μου. Οι στιγμές, φίλε και φίλη μου, από την άλλη, είναι ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Ίσως και όχι. Γιατί οι στιγμές και μόνο αυτές είναι που καθορίζουν το όλον. Όταν καταφέρεις να φτάσεις στο σημείο όπου θα μπορείς πια να δώσεις στις στιγμές σου, την αξία που όντως έχουν, τότε θα έχεις καταφέρει να δώσεις στην ίδια τη ζωή σου την αξία, που όντως θα έπρεπε να έχει. Προσπερνάμε τα στιγμιαία έχοντας στο μυαλό μας το σύνολο. Από τι αποτελείται όμως ρε φίλε, ρε φίλη, το σύνολο αν όχι από επιμέρους κομμάτια; Για σκέψου το. Κι, αν θες, επαναπροσδιόρισε κάποτε τη ζωή σου με βάση το εδώ και το τώρα σου, αντί να χάνεις χρόνο αναπολώντας το παρελθόν ή ανησυχώντας για το μέλλον. Έχε στόχους, όχι άγχη. Σε χτίζει το τώρα σου. Οι στιγμές σου. Αρκεί να είσαι σε θέση εσύ ο ίδιος, εσύ η ίδια, να τις εκτιμήσεις. Κι έτσι να τις αξιοποιήσεις για το όποιο μετά».

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να εναποθέσω την άποψή μου περί χρόνου. Αν και ο ίδιος είναι τόσο ομιλητικός, που δεν χωράει ερωτήσεις. Όπως είχε πει και ο Γαλλοελβετός φιλόσοφος Ζαν Ζακ Ρουσσώ,

«είναι η κινούμενη μορφή, της ακίνητης αιωνιότητας».

Ένα ακατάπαυστο σύνολο περιστάσεων, λοιπόν, που συμβαίνουν σε μια σαφώς μη αναστρέψιμη εξέλιξη. Από το σούρουπο ως την αυγή, από το φανέρωμα του ήλιου και της σελήνης, από τη γυαλάδα του νέου και τη θαμπάδα του παλαιού, από τη γέννηση ως τον θάνατο, όλα συμβάλλουν σιωπηλά στον υπολογισμό των ρυθμών και της ύλης. …Κι εμείς οι θνητοί, σαν τα μέλη μιας συμφωνικής ορχήστρας, σχεδόν εξαντλημένοι από τις πολύωρες πρόβες, εκτελώντας περίπλοκες μουσικές υπό την υποβολή ενός μαέστρου, καθορίζουμε τις ζωές μας υπό τη διεύθυνση ενός ρολογιού. Υπάκουοι -εκτός από τις ώρες που ονειρευόμαστε και αποφεύγουμε για λίγο τα καθήκοντά μας- αναπόφευκτα υποτασσόμαστε στις επιταγές του. Αν και η αντίληψή μας για το πέρασμα του χρόνου είναι σχετικά μια πρόσφατη προσθήκη στην ανθρώπινη συνείδηση (καθώς τα μηχανικά ρολόγια εμφανίστηκαν στην Ευρώπη μόλις τον 13ο αιώνα), εκπαιδευτήκαμε σύντομα να γερνάμε σε αυτό το υπέροχο ταξίδι που λέγεται ζωή.

Αν ανατρέξουμε στους προγόνους μας, με ύστατο παράδειγμα την Ιλιάδα του Ομήρου που συντέθηκε τον όγδοο αιώνα, θα δούμε ότι κατοικείται από χαρακτήρες που «δεν έζησαν σε ένα πλαίσιο περασμένων γεγονότων…[και] δεν μπορούσαν να αναπολήσουν». Πλέον η εισβολή της φωτογραφίας έχει καταφέρει κάτι που σίγουρα θα ζήλευε κι ο ίδιος ο χρόνος. Να αναπολεί κάποιος όταν δε θυμάται τις όμορφες στιγμές. Να στοχάζεται κάποιος και την παραμικρή λεπτομέρεια, ακόμη κι αν δε θυμάται ένα ολόκληρο γεγονός. Να γυρνάει τον χρόνο πίσω, πάλι εμπρός, πάλι πίσω… Κι αν εκείνος πλασματικά περνάει, να τον παγώνει, να τον ξεγελάει και να τα αφήνει όλα να κατοικούν για πάντα εδώ!

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗ + ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΤΑΡΑΚΗ
ΚΙΚΗ ΜΑΥΡΙΔΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΛΑΜΑΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
ΜΕΛΙΤΑ ΛΟΥΚΑ
ΜΕΛΙΝΑ + ΑΓΓΕΛΙΚΗ + ΝΙΚΟΣ
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΛΕΞΙΑΝ + ΦΩΤΗΣ ΤΣΑΚΩΝΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΘΗΣ
Στο project συμμετείχαν (με αλφαβητική σειρά):

ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΤΩΝΙΑ, ΑΛΕΞΑΝΙΑΝ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΒΑΘΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΒΑΡΟΥΞΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΒΑΡΟΥΞΗ ΝΑΓΙΑ, ΒΡΥΤΤΙΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑ, ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ, ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΔΗΜΑΣ ΠΑΝΟΣ, ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΕΥΔΑΙΜΩΝ ΧΑΡΑ, ΕΥΘΥΜΙΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΦΑΙΗ, ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ ΣΠΥΡΟΣ, ΚΑΛΥΒΙΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΚΑΜΙΝΑΡΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, ΚΑΠΟΥΚΑΚΗ ΝΙΚΗ, ΚΑΤΣΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ, ΚΑΨΟΥΡΟΥ ΣΟΦΙΑ, ΚΟΠΕΛΙΑ ΕΦΗ, ΚΟΣΜΙΔΟΥ ΣΟΦΙΑ ROSE, ΚΟΥΝΤΡΟΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ ΦΟΙΒΟΣ, ΚΩΤΣΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΛΙΤΣΑΚΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ, ΛΟΥΚΑ ΜΕΛΙΤΑ, ΜΑΥΡΑΕΙΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΚΙΚΗ, ΜΙΛΟΣ ΛΕΥΤΕΡΗΣ, ΜΟΙΡΑΣ ΜΕΛΕΤΗΣ, ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗ ΛΙΛΑ, ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ ΙΩΑΝΝΑ, ΜΠΡΑΣ ΗΡΑΚΛΗΣ, ΜΠΡΑΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ, ΝΟΥΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΕΑ ΛΥΔΙΑ, ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΡΓΥΡΗΣ , ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ, ΠΑΣΤΑΚΑ ΒΕΝΙΑ, ΠΟΥΡΙΔΟΥ ΒΑΣΩ, ΠΡΑΝΤΖΟΥ ΕΛΛΗ, ΣΑΛΑΜΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΣΑΡΙΔΗ ΣΑΣΑ, ΣΠΑΘΑΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΤΑΡΑΚΗ ΑΓΓΕΛΙΚΗ, ΣΤΑΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΜΟΡΦΙΑ, ΤΑΤΟΛΑΣ ΤΟΛΗΣ, ΤΖΑΦΕΡΑΙ ΣΑΒΒΙΝΑ, ΤΣΑΚΩΝΑΣ ΦΩΤΗΣ, ΤΣΑΡΟΥΧΗΣ ΑΔΑΜ, ΦΩΤΗΣ ΣΤΑΘΗΣ, ΧΑΛΔΕΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ, ΧΑΤΖΗ ΜΕΛΙΝΑ, ΧΑΤΖΗΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ, ΧΑΤΖΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΧΙΛΙΟΥ ΘΑΛΕΙΑ, ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ, ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ ΥΡΙΑ. 

«From X to Z – Generations through polaroids»

ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗ + ΦΟΙΒΟΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ
ΘΑΛΙΑ ΧΙΛΙΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΡΑΚΗΣ
ΕΛΛΗ ΠΡΑΝΤΖΟΥ
ΣΟΦΙΑ ΚΑΨΟΥΡΟΥ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΤΣΙΟΣ
ΧΑΡΑ ΕΥΔΑΙΜΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ + ΜΠΥΡΑ THE DOG
ΠΑΝΟΣ ΔΗΜΑΣ
ΛΙΛΑ ΜΠΕΛΙΒΑΝΑΚΗ
ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ + ΕΥΜΟΡΦΙΑ ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΠΡΑΣ
ΦΟΙΒΟΣ ΚΟΥΣΤΕΝΗΣ
ΒΕΝΙΑ ΠΑΣΤΑΚΑ
ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ
ΣΟΦΙΑ ROSE ΚΟΣΜΙΔΟΥ + ΣΤΑΘΗΣ ΦΩΤΗΣ
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΝΙΚΟΣ ΣΠΑΘΑΣ + ΣΠΥΡΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ+ΧΑΡΑ ΕΥΔΑΙΜΩΝ + ΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΥΡΑΙΔΗΣ + ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΤΣΑΡΗΣ + ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ + ΜΠΥΡΑ THE DOG
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΛΥΒΗΤΗΣ
ΜΕΛΙΝΑ ΧΑΤΖΗ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ + ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ
ΥΡΙΑ ΧΩΡΙΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΙΩΑΝΝΑ ΜΠΟΓΙΑΤΖΗ

Χώρος : Mosaico Fine Art Studio , Καισαρείας 18, 115 27, Αθήνα. Τηλ: 693 7049 663 –  697 3026590 

Εγκαίνια : Σάββατο 6 Μαΐου 2023. Ώρα : 18:00 

Διάρκεια : 6 – 17 Μαΐου 2023 

Ώρες λειτουργίας :     

Τρίτη – Παρασκευή : 18:00- 21:00,  

Σάββατο: 11:00-16:00   

(Κυριακή, Δευτέρα: Κλειστά. Επισκέψεις  εκτός ωραρίου μόνο κατόπιν ραντεβού) 

 

Κείμενα : Παναγιώτης Καλυβίτης (Συγγραφέας-Σκηνοθέτης-Ηθοποιός),  Σοφία Καψούρου (Συγγραφέας-Σκηνοθέτις- Ηθοποιός) Κική Μαυρίδου (Συγγραφέας-Ηθοποιός)  Βένια Παστάκα (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια),  Έλλη Πράντζου (Συγγραφέας – Ηθοποιός), Χαρά Ευδαίμων (Founder Influence magazine/Festival – Art Director) . 

Μετάφραση κειμένων: Μελίνα Χατζή  

Σχεδιασμός εντύπων :  Ελευθερία Κωτσού 

Βίντεο: Δημήτρης Κατσαρής, Villy Calliga  

Χορηγός: Macart  

Χορηγοί επικοινωνίας: Athens Voice, Influence Magazine  

Discover more!