influencemag.gr

New Orleans & Jazz

Γενέτειρα της Jazz μουσικής, του χορού, των κοκτέιλ και του Americana Rock. Η περήφανη πόλη του αμερικανικού Νότου και οι κάτοικοι της, γνωρίζουν με βεβαιότητα τι θα πει αυθεντική απόλαυση. Η Νέα Ορλεάνη, η μεγαλύτερη πόλη της πολιτείας της Λουϊζιάνα, μας υποδέχεται πάντοτε με ζωντάνια και πολυπολιτισμικότητα, όπως άλλωστε και η μουσική που η ίδια η πόλη ενέπνευσε, η jazz (νωρίτερα συναντάται και ο όρος jass). Η πόλη ιδρύθηκε το 1718, ως μέρος της Γαλλικής αποικίας της Λουϊζιάνα. Τα εδάφη της παραχωρήθηκαν στην Ισπανία το 1763, αλλά επέστρεψαν στη Γαλλία το 1803. Η Γαλλία μετέπειτα πούλησε την αποικία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η κουλτούρα της ήταν καθολική και γαλλόφωνη και όχι προτεσταντική και αγγλόφωνη. Η Νέα Ορλεάνη διέφερε φυσικά σε μεγάλο βαθμό από τις υπόλοιπες νέες Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις πολιτιστικές τις σχέσεις. Είχε υιοθετήσει μια πιο φιλελεύθερη στάση ζωής με θαυμασμό προς τη μουσική, το χορό, το καλό φαγητό και ποτό. Ερευνητές και ιστορικοί, ανακαλύπτουν έως σήμερα γεγονότα για την ιστορία της Νέας Ορλεάνης και της jazz μουσικής. Τι καθιστά άραγε αυτή τη σύνδεση τόσο μοναδική και ιδιόρρυθμη; Η jazz εμφανίστηκε ως αναγνωρίσιμο μουσικό είδος περίπου το 1900. «Ξεπετάχτηκε» σαν μουσική διαμαρτυρίας των έγχρωμων για τους φυλετικούς και κοινωνικούς διαχωρισμούς που βίωναν, καθώς το λιμάνι της πόλης είχε μετατραπεί σε ένα απέραντο σκλαβοπάζαρο. Θεωρείται δεδομένο πως οι επιρροές της είναι αφρικανικές. Οι έγχρωμοι σκλάβοι, προερχόμενοι κυρίως από τη Δυτική Αφρική, μετέφεραν μέρος των παραδόσεων τους στην περιοχή. Μεταξύ αυτών, λατρευτικά έθιμα αλλά και μουσικά αφρικανικά χαρακτηριστικά, μουσικές φόρμες όπως η πολυφωνία και ο αυτοσχεδιασμός, αφηρημένες μουσικές κλίμακες, καθώς και τη ρυθμική πολυπλοκότητα. Έπειτα από την κατάργηση της δουλείας, η Νέα Ορλεάνη είχε μεταμορφωθεί στην ιδανική πόλη, όπου θα μπορούσαν να συνυπάρχουν άνθρωποι διαφορετικών φυλών. Ένας σημαντικός συνθέτης και πιανίστας της Τζαζ, ο Τελόνιους Μονκ (Thelonious Monk, 1917-1982) είχε πει:

«Η Τζαζ είναι Ελευθερία». 

Η ανάπτυξη της τζαζ μουσικής στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα δεν στάθηκε τυχαία. Σε αυτή τη χρονική περίοδο σημειώθηκαν μεγάλες επαναστάσεις στις λαϊκές τέχνες. Αν γυρίσουμε πίσω το χρόνο, θα αναλογιστούμε το αγγλικό music hall που φθάνει στο απόγειο του το 1880, το γαλλικό καμπαρέ καθώς και το ανδαλουσιανό flamenco, που έκανε την εμφάνιση του περίπου το 1870 στην Ισπανία. Η ανακάλυψη του γραμμοφώνου ήταν ένας αποφασιστικός παράγοντας στην εξάπλωση του νέου μουσικού είδους. Ο πρώτος jazz δίσκος ηχογραφήθηκε το 1917 από την ορχήστρα Original Dixieland Jass Band. Η εμφάνιση του ραδιοφώνου στις αρχές της δεκαετίας του 1920 είχε επίσης συμβολή στη διάδοση της. Ο πρώτος ραδιοφωνικός σταθμός στην Αμερική ξεκίνησε να εκπέμπει το 1922 στο Πίτσμπουργκ. Η ετυμολογία της λέξης τζαζ παραμένει ανεξιχνίαστη. Μια εκδοχή υποστηρίζει ότι, η τζαζ πήρε το όνομά της από τον χορευτή Τζάζμπο Μπράουν, ενώ μια άλλη, πως η ονομασία τζαζ προέρχεται από τη συντόμευση του ονόματος κάποιου μουσικού Τσάρλς (Charles, chas, jass, jazz) ή Τζάσπερ. Επιπρόσθετα, επικρατεί και η άποψη ότι η λέξη jazz σχηματίστηκε από το γαλλικό ρήμα jaser, που σημαίνει φλυαρώ, επειδή η φλυαρία υπονοεί τον αυτοσχεδιασμό. Με δυσκολία θα μπορούσε κανείς να προσδιορίσει τη jazz στο σύνολό της. Μια εκδοχή που τη διευκρινίζει εν μέρει, είναι ότι πρόκειται για μία μουσική στην οποία ο μουσικός εκτελεί μελωδικές παραλλαγές πάνω σε μία δεδομένη αρμονική βάση και αυτό σε διάλογο με τον ρυθμικό παλμό. Οι συγχορδίες που χρησιμοποιούνται κατά βάση είναι έντονα διάφωνες, αυξημένες, ελαττωμένες, κλπ.) Ενδέχεται μέσα σε όλη αυτή την ποικιλομορφία της, την πολυπλοκότητα της ή τις ρίζες από όπου έχει γεννηθεί, η jazz να μην είναι κάτι περισσότερο από μια έκφραση συναισθημάτων και βιωμάτων.

Καταγωγή: Αφρικανική παράδοση, Μπλουζ, Ευρωπαϊκά εμβατήρια, Σπιρίτσουαλς, Γκόσπελ. 

Τόπος γέννησης: Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 

Μουσικά όργανα: Τρομπέτα – Κλαρινέτο – Σαξόφωνο – Τρομπόνι – Κιθάρα – Πιάνο – Κοντραμπάσο – Κρουστά.

Συναφή Είδη: Αυτοσχεδιασμός, Κατέντσα, Φαντασία.

Μουσικοί: Ντίζι Γκιλέσπι, Τσάρλι Πάρκερ, Μάιλς Ντέιβις, Τζον Κολτρέιν, Τελόνιους Μονκ

Είδη: Ράγκταϊμ – Τζαζ Νέας Ορλεάνης – Ντίξιλαντ – Μπούγκι – Σουίνγκ – Μπίμποπ – Κούλ τζαζ – Χάρντ μποπ – Φρι τζαζ – Φιούζον – Σκα τζαζ – Άσιντ τζαζ – Έθνο-τζαζ – Λάτιν τζαζ.

Share:

You may also like

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *