influencemag.gr

Stumble Upon the Story | Άγνωστες πτυχές της ζωής μεγάλων καλλιτεχνών.

Πάθη, έρωτες, αδιέξοδα, εξαθλίωση, πόνος, θλίψη…! Έννοιες και συναισθήματα που βίωσαν όσες κι όσοι περπάτησαν στο μονοπάτι της ζωής. Έτσι, καταγράφηκε και σημειώθηκε στον ρου της ιστορίας ακόμη και για τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες του κόσμου! Άνθρωποι που έχουμε διαβάσει, έχουμε από αυτούς γοητευτεί, τους έχουμε εξιδανικεύσει ή έχουμε με αυτούς μοιραία ή αθέλητα ταυτιστεί. Άγνωστες πτυχές της ζωής τους που το μόνο μας διδάσκουν είναι ότι πολλές φορές, μέσα από ακραίες καταστάσεις και συγκυρίες, γεννιούνται τα επιφανέστερα θαύματα και τα μεγαλουργήματα ετούτου του κόσμου!
poe
Edgar Allan Poe, (Έντγκαρ Άλλαν Πόε) 

Πληροφορίες γέννησης:  Ιανουάριος 1809,  Βοστώνη, Μασαχουσέτη (ΗΠΑ). 

Απεβίωσε:   7 Οκτωβρίου 1849,  Church Home & Hospital, Βαλτιμόρη, Μέριλαντ, ΗΠΑ. 

Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ήταν Αμερικανός ποιητής και πεζογράφος. Ορφανός από δύο ετών, με ταραγμένη παιδική ηλικία, είναι ευρέως γνωστό ότι υπήρξε μια προσωπικότητα με αρκετές εκκεντρικότητες, καθώς απέκτησε τη φήμη του τοξικομανή, του διεφθαρμένου και του τρελού. Ωστόσο, οι περισσότεροι από αυτούς τους ισχυρισμούς, προήλθαν από μια βιογραφία που γράφτηκε μετά τον θάνατο του Πόε, από τον ορκισμένο εχθρό του, τον Ρούφους Γκρίσγουολντ. Στην πορεία, αποκαλύφθηκε ότι ο τελευταίος, είχε καταγράψει ψευδείς πληροφορίες για σχεδόν όλα όσα ισχυριζόταν, απλά και μόνο για να δυσφημήσει τον Πόε. Το μοναδικό που ίσχυε για εκείνον, είναι ότι το 1835, πήρε άδεια γάμου για να παντρευτεί την 13χρονη ξαδέλφη του, τη Βιρτζίνια, όταν εκείνος διένυε τα 26 του έτη. Η γαμήλια τελετή έλαβε χώρα τον επόμενο χρόνο, με έναν μάρτυρα να ισχυρίζεται αναληθώς, ότι η Βιρτζίνια ήταν 21 ετών.

Claude Monet BY Nadar
Claude Oscar Monet,  (Κλώντ Μονέ) 

Είδος τέχνης:  τοπιογραφία, νεκρή φύση και προσωπογραφία. 

Πληροφορίες γέννησης:  14 Νοεμβρίου 1840,  Rue Laffitte, Παρίσι, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  5 Δεκεμβρίου 1926,  στο Ζιβερνύ, Γαλλία. 

Ο Κλώντ Μονέ, ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του ιμπρεσιονισμού. Παρ’ όλα αυτά, βίωνε επανειλημμένα την αποδοκιμασία και την απόρριψη από τον πατέρα του, καθώς εκείνος αμφισβητούσε την ικανότητα και το χάρισμα του στη ζωγραφική. Ο λόγος, ήταν ότι επιθυμούσε ο γιός του, να ακολουθήσει το επάγγελμα του μπακάλη.

NPG x6573; Auguste Rodin by George Charles Beresford
François-Auguste-René Rodin, (Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν) 

Πληροφορίες γέννησης:  12 Νοεμβρίου 1840,  Παρίσι, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  17 Νοεμβρίου 1917,  Μεντόν, Γαλλία. 

Ο Φρανσουά Ωγκύστ Ρενέ Ροντέν ήταν Γάλλος γλύπτης, που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό τη γλυπτική του 20ού αιώνα με τα έργα του.  Ο Ροντέν πέθανε από κρυοπαγήματα το 1917, όταν η γαλλική κυβέρνηση, του αρνήθηκε οικονομική ενίσχυση για την απόκτηση ενός διαμερίσματος. Ωστόσο, την ίδια χρονική περίοδο, διαφύλασσαν τα πολύτιμα και περίτεχνα αγάλματά του -σε κατάλληλη θερμοκρασία- σε μουσεία της Γαλλίας.

Vincent-van-Gogh-blackwhite
Vincent Willem van Gogh, (Βίνσεντ Βαν Γκογκ) 

Περίοδοι: Ρεαλισμός,  Μεταϊμπρεσιονισμός,  Μοντέρνα τέχνη,  Ιμπρεσιονισμός,  Ιαπωνισμός.

Πληροφορίες γέννησης: 30 Μαρτίου 1853,  Ζούντερτ, Ολλανδία. 

Απεβίωσε:  29 Ιουλίου 1890,  Ωβέρ-συρ-Ουάζ, Γαλλία. 

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ, είχε έναν αρκετά μεγαλύτερο αδελφό, ο οποίος πέθανε κατά τη γέννηση του. Το όνομά του ήταν επίσης Vincent van Gogh. Εν ζωή, το έργο του δεν σημείωσε επιτυχία, ούτε ο ίδιος αναγνωρίστηκε ως σημαντικός καλλιτέχνης. Στο σύντομο χρονικό διάστημα των δέκα ετών, ο Βαν Γκογκ δημιούργησε περίπου 900 πίνακες. Μετά το θάνατό του, η σύζυγος του αδερφού του, συγκέντρωσε τους πίνακες και τα γράμματα του και αφιερώθηκε στο να αποκτήσει το έργο του την αναγνώριση που του άρμοζε. Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν και θεωρείται από τους πιο πολύτιμους ζωγράφους παγκοσμίως, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, πούλησε μόνο έναν πίνακα ζωγραφικής. Πρόκειται για το έργο του, με τίτλο «Red Vineyard at Arles». Επί 121 χρόνια πιστεύαμε πως ο φλαμανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκογκ αυτοκτόνησε. Ωστόσο, ένα νέο βιβλίο, με τίτλο «Vincent Van Gogh: A Life», αποκαλύπτει ότι πέθανε από ένα ατύχημα, όταν πυροβολήθηκε κατά λάθος από δύο αγόρια που κρατούσαν ένα χαλασμένο όπλο.

Henri Matisse
Henri Émile Benoît Matisse, (Ανρί Ματίς) 

Περίοδοι:  Εξπρεσιονισμός,  Μεταϊμπρεσιονισμός,  Φωβισμός,  Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός. 

Πληροφορίες γέννησης:  31 Δεκεμβρίου 1869,  ΛεΚατώ-Καμπρεζί, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  3 Νοεμβρίου 1954,  Νίκαια, Γαλλία. 

Θεωρείται ιδρυτής του καλλιτεχνικού κινήματος του φωβισμού, καθώς και μία από τις σημαντικότερες μορφές της μοντέρνας τέχνης. Το 1961, το «Le Bateau» (The Boat) του Matisse, τοποθετήθηκε ανάποδα για 2 ολόκληρους μήνες, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Κανένας από τους 116.000 επισκέπτες που παρευρέθηκαν στην έκθεση, δεν  παρατήρησε το ατόπημα.

Edgar Degas
Edgar Germain Hilaire Degas, (Έντγκαρ Ντεγκά) 

Πληροφορίες γέννησης:  19 Ιουλίου 1834,  Παρίσι, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  27 Σεπτεμβρίου 1917,  Παρίσι, Γαλλία. 

Περίοδοι:  Ιμπρεσιονισμός,  Μοντέρνα τέχνη,  Ρεαλισμός,  Νεοκλασικισμός,  Abstract impressionism.

 Ο Εντγκάρ Ντεγκά ήταν Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης και χαράκτης. Ο Ντεγκά, ήταν τόσο γοητευμένος με τους χορευτές μπαλέτου, που είχε εμμονή να τους αποτυπώνει σε κάθε ευκαιρία, καθ’ όλη την καλλιτεχνική του πορεία. Εκτιμάται ότι ο Ντεγκά, δημιούργησε τουλάχιστον 1500 πίνακες, παστέλ, εκτυπώσεις και σκίτσα που απεικόνιζαν χορευτές.

frida kahlo
Magdalena Carmen Frida Kahlo Calderón, (Φρίντα Κάλο) 

Πληροφορίες γέννησης:  6 Ιουλίου 1907,  Coyoacán, Μέξικο Σίτι, Μεξικό. 

Απεβίωσε:  13 Ιουλίου 1954,  Coyoacán, Μέξικο Σίτι, Μεξικό. 

Περίοδοι:  Ναΐφ,  Μοντέρνα τέχνη,  Υπερρεαλισμός,  Μαγικός ρεαλισμός,  Συμβολισμός,  Πριμιτιβισμός.

Η Φρίντα Κάλο ήταν Μεξικάνα ζωγράφος. Το ύφος που δημιουργούσε, ήταν επηρεασμένο από τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στο Μεξικό, με κυρίαρχα τα έντονα χρώματα και με φανερές τις επιρροές των Ευρωπαϊκών ρευμάτων, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ο Ρεαλισμός, ο Συμβολισμός και ο Υπερρεαλισμός. Στην ηλικία των 6 ετών, η Frida Kahlo διαγνώστηκε με πολιομυελίτιδα, κάτι που επηρέασε έντονα τη ζωή της . Το Σεπτέμβριο του 1925 και ούσα μόλις 18  ετών, η Kahlo επιβιβάστηκε μαζί με τον τότε σύντροφό της, Alex Gomez Arias, σε λεωφορείο, το οποίο προσέκρουσε σε ένα τραμ. Αυτό προκάλεσε ανεξίτηλο πόνο στη Kahlo, η οποία υπεβλήθη σε παραπάνω από 30 χειρουργεία, προκειμένου να βελτιωθεί η σωματική της κατάσταση.

da vinci
Leonardo da Vinci, (Λεονάρντο ντα Βίντσι)

Πληροφορίες γέννησης:  15 Απριλίου 1452,  Αντσιάνο, Ιταλία. 

Απεβίωσε:  2 Μαΐου 1519,  Château du Clos Lucé, Αμπουάζ, Γαλλία. 

Περίοδοι: Ύστερη Αναγέννηση,  Early renaissance,  Αναγέννηση,  Ιταλική Αναγέννηση.

Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι, ήταν Ιταλός πολυμαθής της Ύστερης Αναγέννησης και θεωρείται, κατά κοινή ομολογία, ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι ήταν χορτοφάγος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων. Ήταν τόσο παθιασμένος με αυτό, που αγόραζε πτηνά σε κλουβιά, ώστε να μπορεί έπειτα να τα αφήνει ελεύθερα. Επίσης, είχε ένα μοναδικό χάρισμα -μπορούσε να γράφει με το ένα χέρι και να ζωγραφίζει με το άλλο ταυτόχρονα. 

Ο Λεονάρντο, δημιούργησε λιγότερους από 30 πίνακες και οι περισσότεροι έμειναν ημιτελείς. Ωστόσο, άφησε εκατοντάδες σχέδια, σκίτσα και σελίδες σημειώσεων. 

Marcel Duchamp
Marcel Duchamp, (Μαρσέλ Ντουσάμ) 

Πληροφορίες γέννησης:  28 Ιουλίου 1887,  Blainville-Crevon, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  2 Οκτωβρίου 1968,  Νεϊγί-συρ-Σεν, Γαλλία. 

Περίοδοι:  Εξπρεσιονισμός,  Ντανταϊσμός,  Μεταϊμπρεσιονισμός, Κυβισμός,  Φωβισμός. 

Ο Henri-Robert-Marcel Duchamp ήταν Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, σκακιστής και συγγραφέας. Το έργο του σχετίζεται με τον κυβισμό, τον Ντάντα και την εννοιολογική τέχνη. Ο Marcel Duchamp, δημιουργούσε τέχνη από αντικείμενα καθημερινής χρήσης. Φιλοτέχνησε περίπου είκοσι τέτοια κομμάτια, αλλά ξεχωρίζει με διαφορά το πιο διάσημο από τα έργα του, η Κρήνη, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο, από ένα ουρητήριο που αγόρασε. Όταν ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει τη δημιουργία του σε μια έκθεση τέχνης, το διοικητικό συμβούλιο της έκθεσης, έπειτα από έντονη συζήτηση, επέλεξε την τελευταία στιγμή να μην προβάλει το έργο και πιθανώς, να το κρύψει στο αποχωρητήριο.

John-James-Audubon-blackwhite
John James Audubon, (Τζον Τζέιμς Οντιμπόν) 

Πληροφορίες γέννησης:  26 Απριλίου 1784,  Λε Καΰ, Αϊτή. 

Απεβίωσε:  27 Ιανουαρίου 1851,  Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 

Ο Τζον Τζέιμς Οντιμπόν ήταν Γαλλο-Αμερικανός ορνιθολόγος, φυσιοδίφης και ζωγράφος.  Ο John James Audubon, ζωγράφισε 435 ακουαρέλες πτηνών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωή του. Γεννημένος στο νησί Santo Domingo της Καραϊβικής, ο Audubon μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες το 1802, όπου παθιάστηκε με τα πτηνά και έβαλε σκοπό της ζωής του, να καταγράψει όλα τα είδη πτηνών της Αμερικής, απεικονίζοντας τα στο φυσικό τους περιβάλλον. 

Damien-Hirst-blackwhite
Damien Hirst,  (Ντάμιεν Χιρστ) 

Πληροφορίες γέννησης:  7 Ιουνίου 1965 (ηλικία 56 έτη),  Μπρίστολ, Ηνωμένο Βασίλειο. 

Ο Damien Steven Hirst είναι Άγγλος καλλιτέχνης, επιχειρηματίας και συλλέκτης έργων τέχνης. Ο Damien Hirst, γνωστός και ως «το κακό παιδί της Brit Art», σκηνοθέτησε το μουσικό βίντεο «Country House» του γνωστού συγκροτήματος Blur.

Georges Braque
Georges Braque, (Ζωρζ Μπρακ) 

Πληροφορίες γέννησης:  13 Μαΐου 1882,  Αρζεντέιγ, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  31 Αυγούστου 1963,  Παρίσι, Γαλλία. 

Ο Ζωρζ Μπρακ ήταν Γάλλος ζωγράφος, γλύπτης, χαράκτης και σκηνογράφος και ένας από τους θεμελιωτές του κινήματος του κυβισμού, μαζί με τον Πάμπλο Πικάσο. Ο Ζωρζ Μπρακ ήταν ο πρώτος  άνθρωπος εν ζωή, που παρουσίασε έργο τέχνης του στο Λούβρο.

Paul Cezanne
Paul Cezanne, (Πωλ Σεζάν) 

Πληροφορίες γέννησης:  19 Ιανουαρίου 1839,  Εξ-αν-Προβάνς, Γαλλία. 

Απεβίωσε:  22 Οκτωβρίου 1906, Εξ-αν-Προβάνς, Γαλλία. 

Περίοδοι:  Μεταϊμπρεσιονισμός,  Μοντέρνα τέχνη,  Ιμπρεσιονισμός,  Ρομαντισμός,  Κυβισμός. 

Ο Paul Cezanne ήταν σημαντικός Γάλλος ζωγράφος. Το έργο του αντιπροσωπεύει την μετάβαση από τον ιμπρεσιονισμό στο κίνημα του κυβισμού. 

Ο Paul Cezanne, ήταν το παράνομο παιδί αγάπης που γεννήθηκε από έναν ευκατάστατο έμπορο, τον Auguste Cezanne και την νεαρή ερωμένη του, Anne-Elisabeth-Honorine Auburt. Ο Cezanne πέθανε μόνος στις 22 Οκτωβρίου 1906, εφόσον προσβλήθηκε από πνευμονία. Τον βρήκαν περιτριγυρισμένο από κιβώτια με απούλητους πίνακες και απλήρωτους λογαριασμούς. 

Dali
Salvador Felipe Jacinto Dalí i Domènech, (Σαλβαδόρ Νταλί) 

Πληροφορίες γέννησης:  11 Μαΐου 1904,  Φιγκέρες, Ισπανία. 

Απεβίωσε:  23 Ιανουαρίου 1989,  Φιγκέρες, Ισπανία. 

Ο Σαλβαδόρ Νταλί ήταν ένας από τους σημαντικότερους Ισπανούς ζωγράφους. Συνδέθηκε με το καλλιτεχνικό κίνημα του υπερρεαλισμού, στο οποίο ανήκε για ένα διάστημα.  Ο Νταλί πίστευε ότι ήταν η μετενσάρκωση του νεκρού αδελφού του. Μπορούμε να διακρίνουμε ένα πορτρέτο του ή μια σιλουέτα του Νταλί, σε κάθε πίνακά του. Δημιούργησε πάνω από 1500 πίνακες ζωγραφικής, πολλοί από τους οποίους θεωρήθηκαν αριστουργήματα και σχεδόν μόνος, κράτησε ζωντανό το κύριο σουρεαλιστικό κίνημα. 

PICASSO
Pablo Picasso, (Πάμπλο Πικάσο) 

Πληροφορίες γέννησης:  25 Οκτωβρίου 1881,  Μάλαγα, Ισπανία. 

Απεβίωσε:  8 Απριλίου 1973,  Μουζέν, Γαλλία. 

Ο Πάμπλο ι Ρουίθ Πικάσο, περισσότερο γνωστός ως Πάμπλο Πικάσο, ήταν Ισπανός ζωγράφος, χαράκτης, γλύπτης, ποιητής, σκηνογράφος και δραματουργός. 

Ο Picasso βαφτίστηκε: Pablo Diego José Francisco de Paula Juan Nepomuceno María de los Remedios Cipriano de la Santísima Trinidad Martyr Patricio Clito Ruíz y Picasso (27 ονόματα!). Το όνομα «Πικάσο» προήλθε από τη μητέρα του, Μαρία Πικάσο Λόπεζ. Ο πατέρας του ήταν ο Jose Ruiz Blasco. Ο Πικάσο μπορούσε να σχεδιάσει πριν ακόμα περπατήσει και η πρώτη του λέξη, ήταν στα ισπανικά η λέξη μολύβι. Όταν ήταν νέος και εξαθλιωμένος, ο Πάμπλο Πικάσο κρατήθηκε ζεστός στο κρύο, καίγοντας τους δικούς του πίνακες.

jackson pollock
Paul Jackson Pollock, (Τζάκσον Πόλοκ) 

Πληροφορίες γέννησης:  28 Ιανουαρίου 1912,  Κόντυ, Γουαϊόμινγκ, ΗΠΑ.

Απεβίωσε:  11 Αυγούστου 1956,  Springs, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 

Περίοδοι:  Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός,  Εξπρεσιονισμός,  Μοντέρνα τέχνη,  Action painting. 

Ο Τζάκσον Πόλοκ, ήταν Αμερικανός ζωγράφος και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος του αφηρημένου εξπρεσιονισμού. Ο Τζάκσον Πόλοκ, χρησιμοποιούσε συχνά τσιγάρα για να ζωγραφίζει. 

O KEEFFE
Georgia O’Keeffe,  (Τζόρτζια Ο’Κιφ) 

Πληροφορίες γέννησης:  15 Νοεμβρίου 1887,  Sun Prairie, Γουινσκόνσιν, ΗΠΑ. 

Απεβίωσε:  6 Μαρτίου 1986,  Σάντα Φε, Νέο Μεξικό, ΗΠΑ. 

Η Georgia O’Keeffe ήταν Αμερικανίδα ζωγράφος.  Είναι γνωστή για τα τοπία της και τους πίνακες λουλουδιών της ερήμου, που συχνά ερμηνεύονται ως σύμβολα γιονί. Η Georgia O’Keeffe, άρχισε να χάνει την όρασή της σε ηλικία 84 ετών. Σε αυτό το σημείο της ζωής της, είχε μόνο περιφερειακή όραση, λόγω μιας μη αναστρέψιμης νόσου εκφυλισμού των ματιών. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης, σταμάτησε να ζωγραφίζει το 1972. Ένας νεαρός αγγειοπλάστης, ονόματι Χουάν Χάμιλτον, βρέθηκε στο ράντσο της το 1973 και αργότερα έγινε σύντροφος, έμπιστος φίλος και διευθυντής των επιχειρήσεων της έως τον θάνατό της. 

Miguel-Angel-blackwhite
Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni,  (Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι) 

Πληροφορίες γέννησης:  6 Μαρτίου 1475,  Καπρέζε Μικελάντζελο, Ιταλία.

Απεβίωσε:  18 Φεβρουαρίου 1564, Ρώμη, Ιταλία. 

Περίοδοι:  Ύστερη Αναγέννηση,  Ιταλική Αναγέννηση,  Αναγέννηση,  Μανιερισμός. 

Ο Μικελάντζελο ντι Λοντοβίκο Μπουοναρότι Σιμόνι, γνωστός περισσότερο ως Μιχαήλ Άγγελος, ήταν Ιταλός γλύπτης, ζωγράφος, αρχιτέκτονας και ποιητής της Αναγέννησης, που άσκησε απαράμιλλη επίδραση στην ανάπτυξη της δυτικής τέχνης. 

Ο  διάσημος ζωγράφος της Καπέλα Σιξτίνα, ήταν απροσδόκητα αντίθετος σε ότι αφορούσε τη προσωπική του υγιεινή. Σπάνια άλλαζε ρούχα. Ένας από τους υπηρέτες του, είχε παρατηρήσει ότι φορούσε τόσο καιρό τα ίδια παπούτσια, ώστε όταν τα έβγαζε, «το δέρμα έφευγε όπως το φίδι αφήνει το «πουκάμισο» του. 

Piet Mondriaan
Pieter Cornelis Mondriaan, (Πίιτ Μοντριάν) 

Πληροφορίες γέννησης:  7 Μαρτίου 1872,  Άμερσφορτ, Ολλανδία. 

Απεβίωσε:  1 Φεβρουαρίου 1944,  Μανχάταν, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 

Περίοδοι:  De Stijl,  Μεταϊμπρεσιονισμός,  Ιμπρεσιονισμός,  Φωβισμός,  Μοντέρνα τέχνη.

Ο Πιτ Μοντριάν ήταν Ολλανδός ζωγράφος, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού, μαζί με τον Theo van Doesburg.  

Ο Πιτ Μόντριαν δούλευε ασταμάτητα τους πίνακες του, με σκοπό την τελειοποίηση τους, εώς ότου τα χέρια του πληγώνονταν -κάτι που τον οδηγούσε στο να κλαίει από απογοήτευση. Είναι αδύνατο να αρνηθεί κανείς την επιρροή του Mondrian στον κόσμο της τέχνης, αλλά είναι δύσκολο να μην αναρωτηθεί, γιατί οι ευθείες και τα πλέγματα τα οποία σχεδίαζε, μπορούσαν να τον δυσκολεύουν. 

William_Morris
William Morris, (Ουίλιαμ Μόρις) 

Πληροφορίες γέννησης:  24 Μαρτίου 1834,  Γουόλθαμστοου, Ηνωμένο Βασίλειο. 

Απεβίωσε:  3 Οκτωβρίου 1896,  Χάμερσμιθ,  Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο.

Περίοδοι:  Ρομαντισμός,  Κίνημα Τέχνες και χειροτεχνίες,  Αισθητισμός,  Συμβολισμός.

Ο Ουίλιαμ Μόρις ήταν Άγγλος σχεδιαστής υφασμάτων, καλλιτέχνης, συγγραφέας και ελευθεριακός σοσιαλιστής, συνδεδεμένος με την Αδελφότητα των Προραφαηλιτών και το κίνημα Αrts and Crafts. 

Ο Ουίλιαμ Μόρις, παρότι είχε ευτυχισμένα παιδικά χρόνια, ήταν μάλλον ιδιοσυγκρασιακός, ένα χαρακτηριστικό που έφερε μέχρι την ενηλικίωσή του. Θα έριχνε, δίχως δεύτερη σκέψη, το δείπνο του από το παράθυρο, αν δεν ενέκρινε τον τρόπο προετοιμασίας του.  

warhol
Andy Warhol, (Άντι Γουόρχολ) 

Πληροφορίες γέννησης:  6 Αυγούστου 1928,  Πίτσμπουργκ, Πενσυλβάνια, ΗΠΑ. 

Απεβίωσε:  22 Φεβρουαρίου 1987,  New York Presbyterian Hospital, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ. 

Περίοδοι:  Ποπ αρτ,  Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός,  Μοντέρνα τέχνη,  Σύγχρονη τέχνη,  Ναΐφ. 

Ο Άντι Γουόρχολ ήταν Αμερικανός πολυσχιδής καλλιτέχνης, ζωγράφος, γλύπτης, κινηματογραφιστής, συγγραφέας και συλλέκτης, πρωτοπόρος του κινήματος της Pop Art. 

Ο Andy Warhol, στο τέλος κάθε μήνα, σφράγιζε ένα κουτί και πρόσθετε μια ημερομηνία σε αυτό, ώστε να δημιουργήσει «κάψουλες ώρας». Μερικά από αυτά τα κουτιά μπορεί  να περιλάμβαναν αντικείμενα όπως: ένα κομμάτι από την τούρτα γενεθλίων της Caroline Kennedy, ένα μουμιοποιημένο πόδι, ένα γερμανικό βιβλίο του 17ου αιώνα για την πάλη και σχέδια εικόνων της δεκαετίας του 1950, όπως το φόρεμα του Jean Harlow ή τις μπότες του Clark Gable. Ο Andy Warhol  είναι επιπρόσθετα γνωστό, ότι δημιούργησε το έμβλημα των Rolling Stones, το οποίο απεικονίζει  μία μεγάλη γλώσσα. Πρωτοεμφανίστηκε στο εξώφυλλο του άλμπουμ τους «Sticky Fingers». 

Photo Credits: wikipedia

Share:

Comments

No Comments

Leave a comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

CONNECT WITH US

Δια χειρός Zgur. "Resist to Exist".

EVENTS WORKSHOPS